Ομιλία Δημοτικού Γραμματεά Ανδρεά Λουκά στην τελετή Εγκαθίδρυσης του νέου εκλεγμένου Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΖΟΥΧΟΥΡΙ ΣΤΙΣ 28-6-2024

Πανιερότατε Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Νεκτάριε
Έντιμοι Βουλευτές Λάρνακας
Έντιμοι Βουλευτές Αμμοχώστου
Έντιμοι πρώην Δημάρχοι
Έντιμε Δήμαρχε κ. Ανδρέα Βύρα
Έντιμα Μέλη του νεοεκλελεγμένου και του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου
Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα σας.

Είναι με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση που τα μέλη της Δημοτικής μας Υπηρεσίας υποδέχονται σήμερα, το αιρετό Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας, που εκλέγηκε με τις Δημοτικές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Βρισκόμαστε επίσης εδώ για να αποχαιρετήσουμε τα Μέλη του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Είμαι βέβαιος πως εκφράζω τα αισθήματα όλων των συναδέλφων λέγοντας πως είναι με μεγάλη συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο που απέρχεται, ανάλαβε καθήκοντα το 2017. Μια θητεία που συνέπεσε με μεγάλες αλλαγές στο Δήμο Λάρνακας αλλά και στην χώρα γενικότερα. Το Δημοτικό Συμβούλιο το 2017 είχε να βάλει σε νέα βάση τα νέα έργα ανάπτυξης που προγραμματίζονταν στο Δήμο και συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , καθώς και για να καλύψει ελλείματα που προκάλεσε το Κούρεμα των καταθέσεων του 2013, όπου ζήσαμε πρωτόγνωρες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Πέραν τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των τραγικών επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του Κορονοϊού σε κάθε δραστηριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Απέναντι σε όλα αυτά, το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κατάφερε να σταθεί όρθιο, να φανεί αντάξιο της εμπιστοσύνης των πολιτών και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο του ρόλο έχοντας πάντοτε ως πρώτη του προτεραιότητα την ανάπτυξη της πόλης, θέματα καθημερινότητας, καθώς και τα προβλήματα του επιχειρηματία, του ανέργου, του χαμηλοσυνταξιούχου, του νέου που πασχίζει για την επαγγελματική του αποκατάσταση και των ανήμπορων συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η σύνεση, η συναίσθηση ευθύνης, ο προγραμματισμός και η εξυπηρέτηση του συμφέροντος της πόλης ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που καθοδήγησαν όλα τα μέλη του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου σ όλες τους τις ενέργειες και αποφάσεις. Από την άλλη η μακρά τους πείρα και το συνεχές ενδιαφέρον τους για τα κοινά της Λάρνακας αποτελούσαν ασφαλή πυξίδα στην άσκηση των δημόσιων καθηκόντων τους.

Το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων – και αυτό λειτούργησε προς όφελος της πόλης μας. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις, στα περισσότερα κρίσιμα θέματα, λειτούργησαν με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο. Θεωρώ μεγάλο επίτευγμα ότι τα σημαντικότερα θέματα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφασίστηκαν ομόφωνα.

Αποχαιρετώντας αυτούς που φεύγουν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά, σίγουρος ότι έχουν πολλά να προσφέρουν ακόμα στην πόλη.

Screenshot

Αποχαιρετούμε απόψε τους:

  • κ. Αυξέντη Ευαγγέλου που υπηρέτησε στη θέση του Δημοτικού Συμβούλου για 27 χρόνια,
  • τον κ. Ηλία Ηλία που υπηρέτησε για 22 χρόνια
  • τους κυρίους Θεολόγο Μανώλη, Νικόλα Γεωργίου και Μάριο Κουκουμά που υπηρέτησαν για 17 χρόνια
  • τον κ. Παμπο Γαβριήλ για 12 χρόνια
  • τους κ. Άκη Ζαννέτο, Γιώργο Θεμιστοκλέους, Γιώργο Λακκοτρύπη, Χριστόδουλο Ιωαννου, Ανδρέα Χριστοφόρου, Άντη Λόππα, που υπηρέτησαν για 7 χρόνια και τέλος τον κ. Εύρος Ευρυβιάδης για 3 χρόνια.
  • Σημειώνεται ότι οι κύριοι Νίκος Γεωργίου, Σωτήρης Ιωάννου και Μιχάλης Γιακουμή, πριν εκλεγούν βουλευτές το 2021 διετέλεσαν Δημοτικοί Σύμβουλοι Λάρνακας.
  • Ο κ. Νίκος Γεωργίου διετελεσε Δημοτικός Σύμβουλος για 9 χρόνια, και οι Σωτήρης Ιωάννου και Μιχάλης Γιακουμή, διετέλεσαν Δημοτικοί Σύμβουλοι για 4 χρόνια.

Αγαπητά Μέλη του επερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου

Αποχωρώντας από το Δήμο Λάρνακας να είστε βέβαιοι πως θα σας συνοδεύει η αγάπη και η εκτίμηση όλων των μελών της δημοτικής υπηρεσίας μαζί με τις ευχές μας για συνεχή πρόοδο και επιτυχία στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή.
Θα ήθελα να σας πω απόψε ότι νιώθω πολύ υπερήφανος που υπηρετήσαμε μαζί σας καθώς σας χαρακτήριζε η αγνή αγάπη σας για την πόλη και η συνεχής θέληση σας για πρόοδο.

Με συνέπεια και όραμα για την πόλη μας, καταφέρατε:

– να μετακινήσετε τις εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών και υγραερίου από την πόλη,

– καταφέρατε να ελευθερώσετε τον χώρο παρά το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας για ανάδειξη του Αρχαίου Λιμανιού και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χωρών Κιτίου αναλαμβάνοντας παράλληλα την κατασκευή νέων γηπεδικών εγκαταστάσεων πίσω από το Δημοτικό Αγίου Λαζάρου.

– Καταφέρατε να ολοκληρώσετε έργα πνοής για την πόλη όπως

  • την Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου,
  • την νέα Δημοτική Αγορά,
  • τον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης (το πρώην Κοινοτικό Κέντρο),
  • τον Πολυδύναμο Πολυχώρο δημιουργικότητας και Πολιτισμού (την πρώην Λέσχη Λάρνακας),
  • την Πλατεία Ζουχουρί που βρισκόμαστε απόψε,
  • την πρώτη φάση τηςπλακόστρωσης οδών στο κέντρο της πόλης με πράσινο και διευκόλυνσης πρόσβασης σε ΑΜΕΑ.
  • τη δημιουργία του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» στην Τουρκοκυπριακή Συνοικία Σκάλας
  • την αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων της οδού Πιγιαλέ Πασα
  • τη δημιουργία του Πάρκου Τροχοσανίδας
  • τη δημιουργία του Δημοτικού Πάρκου Σκύλων
  • την κατασκευή του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης επί της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου (Έναντι Παγκυπρίου Λύκείου)

Σε εξέλιξη βρίσκεται

  • η ανέγερση του νέου Μελάθρου Ευγηρίας
  • η δημιουργία Πολυλειτουργικού Πάρκου στο Τσιακκιλερό
  • η δημιουργία του Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα καθώς και η
  • ανακαίνιση της πρώην οικίας του Αστυνομικού Διευθυντή

Σύντομα, αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινούν ακόμα δύο έργα πνοής για το εμπορικό κέντρο της πόλης,

  • η δεύτερη φάση της ανάπλασής οδών στο κέντρο και διευκόλυνσης πρόσβασης σε ΑΜΕΑ καθώς και η Ανάπλαση Πλατείας Ακροπόλεως, Πλατείας Αλκής και δρόμων στην γύρω περιοχή στην Λάρνακα
  • ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσφοροδότηση του έργου της ανάπλασης της Ενορίας Αγίου Ιωάννη.

Πίσω από κάθε έργο που ακούσατε υπήρχε ένας σχεδιασμός. Πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο, υπήρχε ένας μεθοδικός προγραμματισμός και δεκάδες άνθρωποι που δούλεψαν για να υλοποιηθεί.

Μια αναφορά λοιπόν στους ανθρώπους που δούλεψαν για να αλλάξει η πόλη μας, για να αλλάξει η Λάρνακα, τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, είναι η ελάχιστη αναγνώριση που μπορούμε να τους αποδώσουμε.

Η Δημοτική Υπηρεσία αποτελείται από ένα αξιόλογο σύνολο ατόμων με γνώσεις, ικανότητες, φιλότιμο και επαγγελματισμό. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω με την ευκαιρία που μου δίνετε απόψε τον Δημοτικό Ταμία, την Δημοτική Μηχανικό, την Υπεύθυνη Υγειονομειου, την Υπεύθυνη Καθαριότητας, την Υπεύθυνη του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, τον Υπεύθυνο Φορολογιών, τον Υπεύθυνο Πρασίνου, τον Υπεύθυνο Τροχονομίας, τον Υπεύθυνο Δημοτικού Γκαραζ, τον Πολιτιστικό μας Λειτουργό, τον Εσωτερικό μας Ελεγκτή καθώς και όλο το υπόλοιπο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό για την άψογη συνεργασία και τον επαγγελματισμό τους

Τα αποτελέσματα είναι πλέον χειροπιαστά. Η Λάρνακα βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης, ντόπιοι και ξένοι επενδυτές μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την ανάπτυξη της πόλης

Κύριοι, σας ευχαριστούμε για τις κοινές διαδρομές, για το μοίρασμα στόχων και ονείρων, για τα ανεκτίμητης αξίας πολιτικά διδάγματα που αποκομίσαμε από τον καθένα σας ξεχωριστά.

Σας ένωσαν ωραίοι και ευγενείς αγώνες που εδράζονταν στον αλληλοσεβασμό στην αλληλοεκτίμηση και στην πολιτική συναντηληψη, βέβαιοι ότι θα αφήσετε και εσείς τη δική σας ανεξίτηλη, θετική σφραγίδα προσφοράς της διακυβέρνησης της πόλης.

Αγαπητά Μέλη του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, θα ήθελα να σας αποχαιρετήσουμε με μια φράση του Χαρίλαου Φλωράκη:
«Οι ζευγάδες φεύγουν. Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και ρίχνει σπόρους στη γή. Και οι κύκλοι επαναλαμβάνονται».

Θέλω απλά να ξέρετε ότι φεύγετε όπως τους ζευγάδες αλλά οι σπόροι που σπείρατε καθόλη την διάρκεια της θητείας σας θα είναι πάντα εκεί και θα μεγαλώνουν και θα δίνουν καρπούς.
Σας ευχαριστούμε.

Απόψε καλωσορίζουμε τον επανεκλεγέν Δήμαρχο μας κ. Ανδρέα Βύρα με ΜΙΑ μόνο λέξη…… ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. Η λέξη συνεχίζουμε ήταν το σύνθημα του κ. Βυρα κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Στον κ. Βύρα, ευχόμαστε να έχει μια παραγωγική και γεμάτη επιτυχίες δημαρχία όπως και η προηγούμενη.

Καλωσορίζουμε απόψε τους 3 νεοεκλεγέντες αντιδημάρχους μας. Τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας κ. Ιάσωνα Ιασονίδη, τον Αντιδήμαρχο Διαμερίσματος Λιβαδιών κ. Μάριο Αρμένη και τον Αντιδήμαρχο Διαμερίσματος Ορόκληνης κ. Νεόφυτο Φακοντή. Καλωσορίζουμε επίσης τα νέα τρία μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από το Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιών και τα δύο νέα μέλη από το Δημοτικό Διαμέρισμα Βοροκληνης.

Νέα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
Η ενασχόληση σας με τα κοινά είναι ένα τολμηρό και ευγενές εγχείρημα που απαιτεί χρόνο, ενέργεια, προσπάθεια αλλά πρώτα από όλα θέλει αγάπη για τον τόπο.
Επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτού που θα ασχοληθεί με τα κοινά πρέπει να είναι ο δημότης με τα προβλήματα του, να είναι όχι απλός θεατής αλλά ενεργά συμμέτοχος στην κοινή προσπάθεια για την πρόοδο του για την βελτίωση της ζωής όλων.
Η ενασχόληση με τα κοινά είναι τρόπος ζωής, είναι καθήκον, είναι ευθύνη πέραν παρατάξεων, μιας και τα προβλήματα είναι κοινά για όλους.

Κύριε Δήμαρχε, Αντιδήμαρχοι, αγαπητά μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, Ως Δημοτική Υπηρεσία δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα σας για την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και τον προγραμματισμό νέων.

Θα σταθούμε δίπλα σας για την Κοινωνική Ευημερία των Δημοτών μας, την καθαριότητα, το περιβάλλον, την δημόσια υγιεινή, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και γενικά την ευπρεπή εμφάνιση του Δήμου με στόχο την αναβάθμιση ακόμα περισσότερο του βιοτικού επιπέδου των δημοτών.

Screenshot

Εμείς, ως δημοτική υπηρεσία, θα είμαστε δίπλα σας στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε, αφού ειδικά αυτή η δημαρχία έχει να αντιμετωπίσει την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την εφαρμογή του νέου μηχανογραφικού συστήματος Ευαγόρας καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος Πληρώνω Όσο Πετώ.

Επίσης μεταξύ άλλων, θα έχει να ασχοληθεί με την άσκηση πιέσεων προς το κράτος για την πραγματοποίηση της ανάπτυξης του έργου Μαρίνα Λιμάνι, την προώθηση διαδικασιών αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου και της νέας Παραλιακής Προμενάδας της περιοχής των πρώην διυλιστηρίων την υλοποίηση νέων έργων ανάπτυξης μέσω των ευρωπαϊκών διαθρωτικών ταμείων, ή με άλλη κυβερνητική συνεισφορά την διεκδίκηση της υποψηφιότητας της πόλης για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2030, την ολοκλήρωση έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λάρνακα, στα Λιβάδια και στην Ορόκληνη, την λειτουργία του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα καθώς και την προσέλκυση ξένων πανεπιστημίων και επενδυτών.

Κύριε Δήμαρχε Ανδρέα Βύρα, Αντιδήμαρχοι, μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, κλείνοντας σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας και σας καλούμε να υπερβείτε τις προσδοκίες της κοινωνίας μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι, έχετε όμως τις εμπειρίες και τη θέληση να επιτύχετε με σκληρή δουλειά, τα μέγιστα αποτελέσματα. Ως Δημοτική Υπηρεσία θα σας περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη και την αγάπη μας και θα σας στηρίξουμε σε κάθε σας προσπάθειά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Ιάσωνας Ιασωνίδης Αντιδήμαρχος Λάρνακας: «Ως μητροπολιτικός Δήμος πλέον, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση, δημιουργώντας έναν αποτελεσματικό νέο Δήμο Λάρνακας»

Ξεκινά σήμερα, επίσημα, η έναρξη της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας, Ιάσωνας Ιασωνίδης, με μία ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έστειλε

Παραμένουν και σήμερα στο ξενοδοχείο οι 71 μαθητές της Αγγλικής Σχολής – Αποκλείστηκαν στην Ελβετία λόγω κατολίσθησης

Πήραν συστάσεις από τον Αστυνομικό Διευθυντή της περιοχής – Χωρίς ρεύμα, κλειστοί οι δρόμοι. Οι εβδομήντα ένας μαθητές και εκπαιδευτικοί της Αγγλικής Σχολής που αποκλείστηκαν

Άριστος Δαμιανού: “Το ΑΚΕΛ θα συνδράμει στη συλλογική προσπάθεια για επιτυχία της μεταρρύθμισης”

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Το ΑΚΕΛ θα συνδράμει στη συλλογική προσπάθεια για επιτυχία της μεταρρύθμισης Μέρα-ορόσημο η σημερινή για

error: Content is protected !!