Ε.ΚΑ.ΤΕ. Κύπρου προς Δήμους και Κοινότητες: «Η δημόσια τέχνη δεν σας ανήκει»

Από Ε.ΚΑ.ΤΕ
Προς Δήμους και Κοινότητες

Θέμα: Δημόσια Έργα Τέχνης

Αγαπητοί συνεργάτες, χορηγοί, αγωνοθέτες,

Πολλά τα επίθετα που θα μπορούσαμε να σας προσφωνήσουμε γεγονός που θα έπρεπε να μας χαροποιεί. Δυστυχώς όμως η έλλειψη σεβασμού που επανειλημμένα υποδεικνύετε μέσα από την κουλτούρα που ακολουθείτε δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να προβούμε σε αυτή την δημόσια δήλωση.

Τα έργα τέχνης τα οποία φιλοτεχνούν τους δημοσίους χώρους και πινακοθήκες ανήκουν στους πολίτες και όχι σε κάποιο που βρέθηκε στην θέση να υπηρετεί την πόλη ή το χωριό του για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Πολιτιστική Πολιτική σας περιορίζει την επισκεψημότητα στα μουσεία και τις πινακοθήκες, τοποθετεί τα έργα τέχνης σε λάθος χώρους και στερεί το δικαίωμα των πολιτών στην επαφή με τον πολιτισμό. Η δημόσια τέχνη δεν σας ανήκει!

Το Επιμελητήριο έγινε δέκτης πληθώρας καταγγελιών από καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, οικολόγους και πολίτες των δήμων οι οποίοι ανησυχούν για την τύχη δημόσιων γλυπτών που αγνοούνται ή ξεφυτρώνουν από το πουθενά.

Με την αρμοδιότητα του Επιμελητήριο Καλών Τεχνών έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε τόσο τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών όσο και την δημόσια πολιτιστική κληρονομιά. Καταδικάζουμε την οποιαδήποτε τοποθέτηση, επέμβαση, μετακίνηση ή και αφαίρεση δημόσιων έργων τέχνης χωρίς να εφαρμόζονται οι νόμιμες διαδικασίες.

Η Πολιτιστική Επιτροπή κάθε δήμου ή κοινότητας οφείλει να είναι ενήμερη για τις Νομοθεσίες στο πλαίσιο το οποίο σχετίζεται με το έργο που καλείται να διατελέσει!
1) Το Νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών,
2) το νόμο περί δημόσιων διαγωνισμών,
3) να συνεργάζεται με την Επιτροπή Μνημείων.
Σας υπενθυμίζουμε ότι τα δημόσια έργα τέχνης είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού της χώρας μας.

Απαιτούμε στο μέλλον να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες αφού οι πράξεις σας και ενέργειες καθρεφτίζουν μια προβληματική κουλτούρα καταχρηστική και αδιάφορη προς το δημιουργό.

Τα δημόσια έργο τέχνης που δημιουργήθηκαν με δημόσια δαπάνη ανήκουν στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με εκτίμηση
Δ.Σ. Ε.ΚΑ.ΤΕ.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Χημειοθεραπείες: Ο απλός τρόπος που μειώνει κατά 70% τις σωματικές παρενέργειες

Οι θεραπείες για τον καρκίνο συχνά προκαλούν νευρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια συμπτώματα. Η φαρμακευτική αγωγή έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική σε αυτές τις περιπτώσεις. Μια

error: Content is protected !!