Μαρίνα Νικολάου, Βουλεύτρια ΑΚΕΛ: “Δεν θα δεχθούμε πισωγυρίσματα σχετικά με το Ινστιτούτο Καρκίνου και την Εθνική Στρατηγική”

Γραπτή δήλωση Μαρίνας Νικολάου, Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Σε μια χώρα με 4 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου το χρόνο, η πρόσβαση στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία του καρκίνου, την εκπαίδευση, την έρευνα καθώς και η ποιότητα ζωής για όλους όσοι είναι αντιμέτωποι με τον καρκίνο, αποτελούν απόλυτες, κορυφαίες προτεραιότητες για το ΑΚΕΛ.
Είναι για αυτό που εκτιμούμε ως επιβεβλημένη τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Κέντρου για τον Καρκίνο που θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις και θα καθορίσει προτεραιότητες, με στόχο την μείωση των περιστατικών αλλά και την ολιστική φροντίδα και παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Ένα Κέντρο που θα έχει ευθύνη να υλοποιήσει την Εθνική Στρατηγική αλλά και όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο, σε σχέση με την ύπαρξη
ολοκληρωμένων κρατικών ογκολογικών υπηρεσιών.
Με απαρέσκεια ενημερωθήκαμε σήμερα για την απόφαση μείωσης των κλινών του Ογκολογικού Θαλάμου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από 18 σε 14.
Ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού από 16 σε 14, αντίστοιχα. Θέσαμε στον Υπουργό τον ορατό κίνδυνο δημιουργίας λιστών αναμονής για τους καρκινοπαθείς. Σε μια συζήτηση που έπρεπε να μιλούμε για το πως επεκτείνονται και όχι πως συρρικνώνονται οι Ογκολογικές Υπηρεσίες των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο είδαμε και την πορεία υλοποίησης του τόσο σημαντικού έργου. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να ακυρώσει τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι ούτε στον αρχικό προϋπολογισμό του έτους η Κυβέρνηση είχε περιλάβει κονδύλι για τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου για το Καρκίνο. Η τότε αντίδραση του ΑΚΕΛ και της κοινωνίας ανάγκασε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει και στις δύο περιπτώσεις.
Είναι για αυτό που θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του έργου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Χημειοθεραπείες: Ο απλός τρόπος που μειώνει κατά 70% τις σωματικές παρενέργειες

Οι θεραπείες για τον καρκίνο συχνά προκαλούν νευρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια συμπτώματα. Η φαρμακευτική αγωγή έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική σε αυτές τις περιπτώσεις. Μια

error: Content is protected !!