Search
Close this search box.

Η Νέα κυβέρνηση στην Βρετανία τι σημαίνει για τη Κύπρο

Νέα κυβέρνηση στην Βρετανία

Τι σημαίνει για την Κύπρο και το εθνικό θέμα

*  Του Βασίλη Μαύρου 

Η 4η Ιουλίου σηματοδότησε μια ιστορική αλλαγή εξουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ιστορική, γιατί η εξουσία άλλαξε χέρια μετά από 14 χρόνια. Οι Τόρις έφυγαν ηττημένοι, έχοντας απωλέσει σημαντικό αριθμό εδρών, γεγονός που τους καθιστά μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση. Στην εξουσία επανήλθαν οι Εργατικοί, που έχουν ήδη διακηρύξει ότι θα δώσουν έμφαση στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως η αναθέρμανση της βρετανικής οικονομίας και η βελτίωση του συστήματος της δημόσιας υγείας.

Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας, και παρόλο που δύσκολα αναμένει κανείς αλλαγές, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, οι Εργατικοί υπό τον Keir Starmer στην Πρωθυπουργία, και με τον David Lammy ως επικεφαλής του Foreign Office, έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό. Ο David Lammy, ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας απόγονοςσκλάβων σε φυτείες ζαχαροκάλαμου στη Γουιάνα,προτάσσει ένα δικό του όραμα για την βρετανική διπλωματία, αυτό που αποκαλεί «προοδευτικό ρεαλισμό». Και όπως έχει δηλώσει, η προσέγγιση αυτή συνίσταται «στο να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο έτσι όπως είναι, όχι όπως θα θέλαμε να είναι».

Στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο νέος ΥΠΕΞ έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής. Είναι,κατά πρώτον, ξεκάθαρος ότι θα επιδιώξει πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την ΕΕ και περαιτέρω ανάπτυξη συγκεκριμένων από αυτές τις σχέσεις, όπως στα πεδία της οικονομίας και του εμπορίου. Επιδίωξη σημαντική και για την Κύπρο, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με την Βρετανία, σε μια στιγμή που η οικονομία της Γηραιάς Αλβιόνας δοκιμάζεται και κινείται σε ρυθμούς χειρότερους από της ΕΕ.

Το ίδιο ξεκάθαρος είναι ο νέος ΥΠΕΞ και για την ακλόνητη δέσμευση της Βρετανίας απέναντι στο ΝΑΤΟ, ως ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας. Υπό αυτό το πρίσμα, θα διατηρήσουν την στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική στήριξη προς την Ουκρανία. Στη δε Μέση Ανατολή, η θέση των Εργατικών είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, ως εγγύηση μακροχρόνιας ασφάλειας, αν και η στήριξη στο «δικαίωμα του Ισραήλ να υπεραπιστεί τον εαυτό του» είχε προκαλέσει προεκλογικά προβλήματα για τους Εργατικούς.

Έχοντας βιώσει την βρετανική εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες, ειδικότερα σε σχέση με το Κυπριακό, τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, αλλά και τις σχέσεις με την ΕΕ,ιδιαίτερα μετά το οδυνηρό για την Βρετανία Brexit, ο υπογράφων θεωρεί ότι η νέα προσέγγιση που εισάγει ο Εργατικός ΥΠΕΞ θα πρέπει να προβληματίσει την κυπριακή κυβέρνηση και ευρύτερα την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

Θα πρέπει, ταυτόχρονα, να ηχήσει καμπανάκι σεόλους τους φορείς των αποδήμων, καθώς και του προσφυγικού κόσμου. Και θα πρέπει να τους ωθήσει σε επαναπροσδιορισμό των πρακτικών οικοδόμησης δεσμών με την βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό κοινοβούλιο, προς όφελος της Κύπρου και της εθνικής μας υπόθεσης.

Έχοντας παράλληλα υπόψη τις «εναλλακτικές λύσεις για μια βιώσιμη λύση» του Κυπριακού, στις οποίες αναφέρθηκε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ, Μαρία Άνγκελα Ολγκίν, ο υπογράφων τονίζει πως θα πρέπει το κυπριακό ΥΠΕΞ, οι απόδημοι και άλλοι αρμόδιοι φορείς, να προβληματιστούν πώς θα αναχαιτίσουν και τυχόν νέα σχέδια λύσης ή νέες ιδέες, τα οποία ενδέχεται να γεννηθούν και να βρουν στήριξη από τον «προοδευτικό ρεαλισμό» του νέου Βρετανού ΥΠΕΞ.

Η ολοκλήρωση των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, προσφέρουν μια άριστη ευκαιρία για να οικοδομηθεί ένα νέο δίκτυο επαφών και επικοινωνίας, με το βρετανικό κοινοβούλιο, τα μέλη τόσο της βουλής των λόρδων όσο και της βουλής των κοινοτήτων, καθώς και τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση της χώρας. Ταυτόχρονα, προσφέρεται μια καλή ευκαιρία για ανανέωση του δικτύου των υποστηρικτών στα δίκαια του κυπριακού λαού και της κυπριακής εθνικής υπόθεσης, ώστε να μπορεί να οικοδομηθεί και τείχος αποτροπής νέων ιδεών και νέων σχεδίων λύσης, εάν αυτά δεν εξυπηρετούν τον στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης.

Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει στη διάθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, και με τη σειρά του στοχεύει σε ένα νέο κύκλο επαφών, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας και της εθνικής μας υπόθεσης.

* Ο Βασίλης Μαύρου είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!