Search
Close this search box.

ΠΟΓΟ: Συνάντηση με την «1619 Ομάδα Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων»

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, στα πλαίσια δράσεων του για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και τουρκική εισβολή, πραγματοποίησε συνάντηση με την «1619 Ομάδα Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων».  Η Ομάδα συστάθηκε με στόχο να ενταχθούν σε αυτή όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά αγνοουμένων και να προωθήσουν τα κοινά τους αιτήματα. 

Βασικά αιτήματα της Ομάδας είναι καταρχήν η σύσταση επίσημου καταλόγου παιδιών αγνοουμένων και η αναγνώριση τους από το κράτος.  Ακόμη, η παραχώρηση της ταυτότητας παθούσας/παθόντα και των δικαιωμάτων που αυτή περιλαμβάνει, η αποζημίωση τους για τη στέρηση του πατέρα τους και τις συνέπειες στη ζωή τους, η παραχώρηση του επιδόματος φροντίδας σε όλους τους γονείς και τις συζύγους αγνοουμένων χωρίς κριτήρια, που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, παρά το ότι έχει εξαγγελθεί κατ’ επανάληψη από την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκαν οι τεράστιες κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του 1974 στην κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα στις οικογένειες των αγνοουμένων. Τα παιδιά των αγνοουμένων έζησαν με την απώλεια του πατέρα και την ατέλειωτη αγωνία της αναμονής για τη διακρίβωση της τύχης τους. Βίωσαν συχνά κοινωνικό στιγματισμό ενώ στην πλειοψηφία τους αντιμετώπισαν προβλήματα οικονομικής φύσης τα οποία περιόρισαν τις ευκαιρίες που είχαν στη ζωή τους, τις δυνατότητες μόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης.  

Σε αυτό το πλαίσιο,  έγινε αναφορά στην έμφυλη διάσταση του ζητήματος. Οι γυναίκες το 1974 βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, η οποία συχνά παραγνωρίζεται. Οι σύζυγοι των αγνοουμένων βίωναν την απώλεια του αγαπημένου τους και στις πλείστες των περιπτώσεων έπρεπε να στηρίξουν και να φροντίσουν τα παιδιά τους κάτω από το βάρος και την αγωνία για την διακρίβωση της τύχης του πατέρα. Πολλές βρέθηκα αντιμέτωπες με τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα έμφυλα στερεότυπα με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν ποτέ να βελτιώσουν τις συνθήκες στις οποίες τις έθεσε ο μαύρος Ιούλης του 1974.

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, εξέφρασε τη στήριξη του στην «Ομάδα 1619 Πρωτοβουλία Παιδιών Αγνοουμένων» και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για προώθηση των αιτημάτων τους και τόνισαν ότι θα είναι δίπλα τους σε όποιες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις  θα οργανώσουν.  

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “ΠΟΓΟ: Συνάντηση με την «1619 Ομάδα Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων»”

  1. Πολύ ωραίο άρθρο, σας ευχαριστούμε. Πράγματι εμείς τα παιδιά των αγνοουμένων έχουμε στερηθεί πολλά, έπρεπε να πολεμήσουμε ακόμη και για την επιβίωση μας, περιμένουμε δικαίωση, περιμένουμε να μάθουμε την αλήθεια έστω και 50 χρόνια μετά

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!