Search
Close this search box.

Σωτήρης Ιωάννου: Συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι για νομική αρωγή σε αιτητές ασύλου με τυχαία επιλογή

Τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων φαίνεται να συγκεντρώνει η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησης νομικής αρωγής για υποθέσεις προσφυγών ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, έτσι ώστε η ανάθεση να γίνεται με τυχαία επιλογή, όπως ανέφερε σήμερα ο Βουλευτής του κόμματος Σωτήρης Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η οποία συζήτησε το θέμα ο κ. Σωτήρης Ιωάννου ο οποίος είναι και αυτός που κατέθεσε την πρόταση, εξήγησε ότι αυτή στοχεύει να σταματήσει την καταχρηστική συμπεριφορά και τα κυκλώματα τα οποία υπάρχουν από συγκεκριμένους δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία «των οποίων οι κάρτες έφτασαν να κυκλοφορούν σε βάρκες και σε χώρες της Αφρικής».

«Η δική μας θέση είναι ότι η ανάθεση για παροχή νομικής αρωγής πρέπει να γίνεται με τυχαία επιλογή του δικηγόρου» υποδεικνύοντας πως «κάποιος, άλλωστε, ο οποίος φτάνει από το εξωτερικό στην Κύπρο δεν γνωρίζει δικηγόρους στην Κύπρο έτσι ώστε να κάνει επιλογή εκτός και αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα το οποίο θέλει να τον ωθήσει σε συγκεκριμένη επιλογή έτσι ώστε να έχουν αμοιβαία κέρδος».

Εξήγησε ακόμη ότι η πρόταση προνοεί επίσης πως οποιαδήποτε αίτηση είναι εκπρόθεσμη θα πρέπει να απορρίπτεται αυτόματα. «Η Κύπρος έχει υποφέρει από ζητήματα καταχρήσεων στη μεταναστευτική της πολιτικής και θέλουμε όλα αυτά τα φαινόμενα να τα περιορίσουμε», είπε.

Ανέφερε επίσης πως στο πλαίσιο της συζήτησης έχει διαφανεί πως υπάρχει θετική τοποθέτηση από όλους σχεδόν τους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και όλους όσους έχουν τοποθετηθεί και εξέφρασε την ελπίδα πως με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η πρόταση νόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου είπε ότι τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχουν στο παρελθόν καταγγείλει ότι συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνουν σωρηδόν υποθέσεις αιτητών πολιτικού ασύλου.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει καταλήξει να είναι ένα συγκεκριμένο κύκλωμα από το οποίο θησαυρίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα και γραφεία. Θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου μπορούμε να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό αυτό το φαινόμενο» ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!