Search
Close this search box.

Τελεσίγραφο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη λωρίδα ασφαλείας στις Φοινικούδες

Αδιαπραγµάτευτος όρος το να παραµένει «πλήρως ελεύθερη και προσβάσιµη η λωρίδα ασφαλείας τη νύχτα», ενώ ο δήµαρχος Λάρνακας προειδοποιεί µε αφαίρεση αδειών λειτουργίας

Του Τάσου Περδίου
(Αναδημοσίευση: dialogos.com.cy )

Στη συνάντηση µε τους υπεύθυνους των κέντρων αναψυχής την περασµένη Τρίτη, η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έθεσε έναν αδιαπραγµάτευτο όρο: την αποµάκρυνση όλου του εξοπλισµού και των προεκτάσεων των κέντρων αναψυχής από τη λωρίδα ασφαλείας µετά το κλείσιµό τους για τη νύχτα.

Εκείνη η λωρίδα, πλάτους 8 µέτρων, είναι απαραίτητη για την άµεση προσπέλαση πυροσβεστικών οχηµάτων και δυστυχώς είναι κατειλημμένη από µετακινούµενες κατασκευές και τραπεζοκαθίσµατα των καφεστιατορίων µε αποτέλεσµα να µπλοκάρεται η ελεύθερη πρόσβαση των πυροσβεστικών και σωστικών συνεργείων.

«Μπροστά από το παραλιακό µέτωπο υπάρχει λωρίδα ασφαλείας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να έχουν προσέγγιση τα πυροσβεστικά οχήµατα. Η λωρίδα κατακλύστηκε από κάποιες µόνιµες ή δύσκολα µετακινούµενες κατασκευές.

Εµείς είµαστε κάθετοι και υπάρχει και η σχετική επιστολογραφία. Εντοπίσαµε το κενό και υπάρχει θέµα δηµόσιας ασφάλειας. Θέλουµε εκείνη η λωρίδα να διατηρείται ανοικτή», δήλωσε στη «Χ» ο βοηθός επαρχιακός υπεύθυνος της Πυροσβεστικής Λάρνακας – Αµµοχώστου και εκπρόσωπος Τύπου του σώµατος, Ανδρέας Κεττής, που ήταν παρών στη σύσκεψη.

Για την ακρίβεια, οι κανονισµοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προνοούν απαγόρευση κατάληψης της λωρίδας ασφαλείας 24 ώρες το 24ωρο, ωστόσο υπάρχει µια ανεπίσηµη ανοχή από τις Αρχές για τη διάρκεια της µέρας, ούτως ώστε να µπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις αναψυχής, καθώς θεωρείται ότι σε περίπτωση επεισοδίου η λωρίδα µπορεί να εκκενωθεί και να απελευθερωθεί πολύ γρήγορα.

Το ίδιο όµως δεν ισχύει για τη νύχτα που αποτελεί κόκκινη γραµµή για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και για τον ∆ήµο Λάρνακας, όπως ξεκαθάρισε µε δήλωσή του στη «Χ» ο δήµαρχος. Το κενό στην πρόσβαση και συνεπώς στην ασφάλεια επιβεβαιώθηκε µε πολύ πρόσφατη άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας µε πλατφόρµα. Η άσκηση κατέδειξε για άλλη µια φορά ότι υπάρχει σοβαρό θέµα µε την άµεση προσβασιµότητα των συνεργείων για επιχειρήσεις, κυρίως στα ψηλά κτίρια στις Φοινικούδες.

Κατόπιν τούτου, ο ∆ήµος Λάρνακας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν τελεσίγραφο στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των καφεστιατορίων για συµµόρφωση µε τις υποχρεώσεις τους σχετικά µε τη λωρίδα πυρασφάλειας. «Είχαµε τη συνάντηση µε ιδιοκτήτες ή ένοικους των καφεστιατορίων για το θέµα της προσπέλασης των πυροσβεστικών οχηµάτων. Το θέµα είναι αν γίνει επεισόδιο τη νύχτα όταν κλείνουν, πώς µπαίνει η Πυροσβεστική να επιχειρήσει στα ψηλά κτίρια. Πρέπει τη νύχτα να παίρνουν πίσω τις προεκτάσεις τους προς την κατεύθυνση των κτιρίων και να αποµακρύνουν τα έπιπλά τους», ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Βύρας.

Μετά τη σύσκεψη της 16ης Ιουλίου συµφωνήθηκε ότι οι πλευρές θα επανέλθουν τον Σεπτέµβριο, µε το πέρας των θερινών διακοπών, σε νέα συνάντηση όπου θα ακουστούν και οι θέσεις των κέντρων αναψυχής. Στη συνέχεια, το θέµα θα τεθεί ενώπιον του ∆ηµοτικού Συµβουλίου για λήψη απόφασης, µε τον δήµαρχο να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης συµµόρφωση µε τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα αφαιρεθούν άδειες λειτουργίας από τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Αλλαγή πλάνου για την ανάπλαση των Φοινικούδων

Στο µεταξύ, σε ό,τι αφορά τις Φοινικούδες φαίνεται να υπάρχει αλλαγή πλάνου σχετικά µε το σχεδιασµό για πλήρη ανάπλαση του παραλιακού µετώπου. Η διαφοροποίηση των αρχικών σχεδίων του ∆ήµου Λάρνακας έρχεται αναγκαστικά µετά τη µεγάλη ανατροπή στη µαρίνα µε την αποχώρηση του ιδιώτη επενδυτή.

Ο ∆ήµος Λάρνακας έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ολικής αναµόρφωσης του παραλιακού µετώπου, ωστόσο το όλο σκεπτικό ήταν αυτό το σχέδιο να συνδεθεί άµεσα µε την ενιαία ανάπτυξη του λιµανιού και της µαρίνας. Με την κατάρρευση της συµφωνίας του κράτους µε την κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, τα σχέδια εκείνα αποτελούν παρελθόν, οπότε αλλάζουν τα πλάνα και στον ∆ήµο Λάρνακας.

Όπως διευκρίνισε στην εφηµερίδα µας παράγοντας της Τοπικής Αρχής, ο στόχος για ριζική ανακαίνιση των Φοινικούδων δεν εγκαταλείπεται, αλλά στο παρόν στάδιο παίρνει µια µικρή αναβολή µέχρι να υπάρξει οριστικοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για την επόµενη µέρα στη µαρίνα.

Όπως αποκαλύψαµε την περασµένη Κυριακή, ο ∆ήµος Λάρνακας έχει ζητήσει την άµεση εµπλοκή του κράτους στην ανάπλαση της µαρίνας µε κρατικές επενδύσεις 30-40 εκατοµµυρίων ευρώ στη δηµιουργία βασικών υποδοµών όπως το yacht club και η αναβάθµιση των χώρων ελλιµενισµού, ούτως ώστε να µπορέσει να τρέξει σχετικά άµεσα η έναρξη της ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριµένα, σε συνάντηση µε τον Υπουργό Μεταφορών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη, στις 10 Ιουλίου, η Ad Hoc Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας παρέδωσε τη θέση της πόλης, η οποία απαιτεί άµεση κρατική χρηµατοδότηση των βασικών υποδοµών µε βάση κοστολόγηση του Master Plan της Κίτιον που τοποθετεί το συνολικό κόστος µεταξύ 30 και 40 εκατοµµυρίων ευρώ. Οι τρεις βασικοί πυλώνες αυτού του πλάνου είναι το yacht club κόστους 12 εκατοµµυρίων, η αναβάθµιση των χώρων ελλιµενισµού έναντι 10 εκατοµµυρίων και η τοπιοτέχνηση µε δαπάνη περίπου δύο εκατοµµυρίων ευρώ.

Τα αιτήµατα αυτά θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τον Υπουργό Μεταφορών και Έργων για τελικές αποφάσεις και τούτου δοθέντος, ενώ εκκρεµούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, µπαίνει για λίγο στον πάγο η ανάπλαση των Φοινικούδων που είναι εξ αντικειµένου έργο που συνδέεται µε τη µαρίνα.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισµός για ολική ανάπλαση του παραλιακού µετώπου των Φοινικούδων

Τρεις σχεδόν δεκαετίες µετά την αναδιαµόρφωση του ιστορικού παραλιακού µετώπου των Φοινικούδων, που αποτελεί το σηµαντικότερο σηµείο αναφοράς για την πόλη, η αναµόρφωση της περιοχής τίθεται έντονα εδώ και χρόνια από οργανωµένα σύνολα της Λάρνακας. Η περιοχή εκτιµάται ότι έχει χάσει µέρος της ανταγωνιστικότητάς της τα τελευταία χρόνια ένεκα των έργων αναβάθµισης και εκσυγχρονισµού άλλων περιοχών της πόλης, όπως οι κεντρικές πλατείες και η ακτή Μακένζι.

Όπως δήλωσε στο πρόσφατο παρελθόν ο δήµαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, στόχος είναι να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισµός, για ολική ανάπλαση του παραλιακού µετώπου των Φοινικούδων µε όρους εντολής για δηµιουργία οµοιόµορφων υποστατικών για όλους, έργα για περαιτέρω ανάδειξη της θάλασσας και γενικά τη δηµιουργία ενός σύγχρονου παραλιακού µετώπου. Όλα αυτά, σε συνδυασµό µε το µεγάλο έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιµανιού και της µαρίνας που, δυστυχώς, έχουν καταρρεύσει.

Ο στόχος αυτός, όµως, δηλώνει ο δήµαρχος της πόλης παραµένει αναλλοίωτος µε τη διαφορά ότι παίρνει για λίγο χρόνο αναβολή.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!