Search
Close this search box.

“Κύπρος 2024, 50 χρόνια μνήμες” / Μια συγκλονιστική εκδήλωση Μνήμης και Τιμής που συγκίνησε

SkalaTimes

Πραγματοποιήθηκε ψες η πρώτη από τις δύο συναυλίες με τίτλο “Κύπρος 2024, 50 χρόνια μνήμες” που έγινε με τη στήριξη και διοργάνωση του Δήμου Λάρνακας, της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου και της Ένωσις Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου.
Την Οργανωτική και Καλλιτεχνική Επιμέλεια είχαν ο Άκης Ιωάννου και ο Μάριος Παπαδόπουλος.

Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης, οι βουλευτές Ανδρέας Πασιουρτίδης, Μιχάλης Γιακουμής, Χρίστος Σενέκης, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεόφυτος,ο Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, η Επαρχιακή Γραμματέας ΑΚΕΛ Λάρνακας Χρυστάλλα Αντωνίου, ο Επαρχιακός Γραμματέας ΔΗΚΟ Λάρνακας Ντίνος Σκεπαρνίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Λάρνακας και Αμμοχώστου, καθώς και πλήθος κόσμου.



Με την αφήγηση του σπουδαίου Γρηγόρη Βαλτινού, τα κείμενα της Μαρίας Χατζηαυξέντη και μια πλειάδα γνωστών και αξιόλογων τραγουδιστών, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και συγκίνησαν το κατάμεστο Παττίχειο Αμφιθέατρο, η βραδιά ήταν ένα ακόνισμα μνήμης και ελπίδας, για απελευθέρωση του μοιρασμένου μας νησιού.


Συμμετείχαν το Φωνητικό Σύνολο και Ομάδα Χορού ΔΙΑΣΤΑΣΗ,το Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας, η Χορωδία Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας και Πολυμελής ορχήστρα.

Τραγούδησαν και συνεπήραν το κατάμεστο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Κακογιάννης, Δημήτρης Μεσημέρης, Κατερίνα Παράσχου, Δημήτρης Φανής, Κώστας Χατζηχριστοδούλου

Πριν την έναρξη του καλλιτεχνικού μέρους μίλησαν ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος είπε: “Η σημερινή συναυλία δεν έχει ψυχαγωγική χαρακτήρα. Είναι μια εκδήλωση επετειακή που σκοπό έχει να κεντρίσει τη μνήμη μας να μας βγάλει από το οποιοδήποτε βόλεμα μας και να μας θυμήσει ότι ζούμε στη Κύπρο την μοιρασμένη, στην Κύπρο της οποίας το 37% κατέχει παράνομα η Τουρκία. Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το προδοτικό πραξικόπημα της 15η Ιουλίου 1974 εναντίων του τότε νόμιμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου άνοιξε διάπλατα τις πύλες στο Τούρκο εισβολέα ο οποίος κατέλαβε τα σπίτια και τη γη μας, εκτόπισε το λαό μας, σκότωσε χιλιάδες νέους μας μαυροφόρησε μάνες, πατεράδες συζύγους και αδέφια”.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας ανέφερε πως “ο Δήμος Λάρνακας, η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και η Ένωσις Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου.οργανώνουν την εκδήλωση αυτή για να αποδοθεί ο ελάχιστος φόρος τιμής στους ήρωες αλλά και στους μάρτυρες του λαού μας που έδωσαν τη ζωη τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας αλλά και την απόκρουση του Τούρκου εισβολέα”.

Η Μαρία Χατζηαυξέντη δήλωσε στο SkalaTimes: “Πενήντα χρόνια μνήμες είναι πολλά. Όμως οι άνθρωποι μέσα από τη μνήμη λυτρώνονται και αναζητούν δικαίωση. Η ψυχή και το συναίσθημα του κόσμου, του κάθε θεατή, από την πρώτη ψεσινή παράσταση ήταν η καλύτερη απόδειξη πως αυτός ο λαός ακομη αγωνίζεται, πονεί και ελπίζει. Ενώθηκαν όλοι θεατές και καλλιτέχνες και έγιναν μια φωνή, ένα κράμα συναισθημάτων απερίγραπτο!”

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τραγούδησαν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Κακογιάννης, Δημήτρης Μεσημέρης, Κατερίνα Παράσχου, Δημήτρης Φανής, Κώστας Χατζηχριστοδούλου
Αφήγηση κειμένων: Γρηγόρης Βαλτινός
Κείμενα: Μαρία Χατζηαυξέντη
Μουσική επιμέλεια / ενορχηστρώσεις: Νεοκλής Νεοφυτίδης
Επιμέλεια οπτικού υλικού: Ανδρέας Πάντζης
Οργανωτική και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Άκης Ιωάννου και Μάριος Παπαδόπουλος
Διοργανωτές: Δήμος Λάρνακας, Ιερά Μητρόπολη Κιτίου,Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!