Search
Close this search box.

Στην Κύπρο ο ΟΑΣΕ για το νομοσχέδιο που θεωρείται απειλή για την ελευθεροτυπία!

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αρχίζει αμέσως εξέταση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση των ψευδών ειδήσεων, το οποίο, ωστόσο, θεωρείται απειλή για την ελευθεροτυπία. Μάλιστα, αξιωματούχοι του είναι διατεθειμένοι να έρθουν στην Κύπρο.

Όπως πληροφορούμαστε, ο διευθυντής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ, Matteo Meccacci, απάντησε σε σχετική επιστολή της βουλευτού και προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Ο κ. Meccaccι ενημερώνει πως το γραφείο του αρχίζει άμεσα δουλειά για να καταλήξει σε σχετική νομική γνωμάτευση μέχρι το φθινόπωρο προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον το νομοσχέδιο συνάδει με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αρχές του ΟΑΣΕ.

Στη διαδικασία αναμένεται να εμπλακεί και το Γραφείο του Εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο κ. Meccaccι στην ίδια επιστολή φέρεται να διατυπώνει τη θέση ότι είναι διατεθειμένος να έρθει στην Κύπρο με κλιμάκιο του ΟΑΣΕ για να αναλύσουν την γνωμάτευσή τους σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Πέμπτη ο «Φ» η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είχε αποστείλει επιστολή στον διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ, Matteo Meccacci, ζητώντας άμεση επέμβασή του γνωματεύοντας για το κείμενο του νομοσχεδίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών (3/7) είχαν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Νομοσχεδίου ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Τορναρίτης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης. Προβληματισμούς είχε εκφράσει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, αφού ο εκπρόσωπός του, Ηλίας Στεφάνου, είχε αναφέρει πως με την τροπολογία καταργείται ουσιαστικά το δημοσιογραφικό απόρρητο. Η ΕΣΚ ενημέρωσε διεθνή σώματα δημοσιογράφων που καταδίκασαν δημοσίως το νομοσχέδιο. Σε επίσημη τοποθέτηση των δυο δημοσιογραφικών οργανώσεων, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, καλούσαν τις Αρχές «να ακολουθήσουν τις συστάσεις» του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις να μην υιοθετήσουν νομικές διατάξεις που να ποινικοποιούν την παραπληροφόρηση, εξαιτίας του κινδύνου πολύ αρνητικής επίδρασης στην ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία του λόγου».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!