Search
Close this search box.

Η αριστούχα Χαρά Αλκμήνη Αλβανιτοπούλου από τη Λάρνακα μιλά στο Skala Times για την επιτυχία της στις Παγκύπριες εξετάσεις: «Κανένας μαθητής δεν πρέπει να ‘χαθεί’ για να πετύχει στις Παγκύπριες εξετάσεις»

Η συμπολίτισσα μας, Χαρά Αλκμήνη Αλβανιτοπούλου από το Λύκειο Αραδίππου “Τάσος Μητσόπουλος”, κατάφερε να αγγίξει το απόλυτο «20» στις Παγκύπριες εξετάσεις, εξασφαλίζοντας έτσι μια θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου. Μέσα από το ήθος, αλλά και την απόδοση της, έχει καταφέρει να κάνει περήφανους τόσο τους δικούς της ανθρώπους, αλλά και την πόλη της!
Με αφορμή την επιτυχία της, η Χαρά Αλκμήνη μιλά στο Skala Times για τα συναισθήματα της, τον κλάδο που επέλεξε να ακολουθήσει, καθώς και για τα επόμενα της βήματα.
To Skala Times συγχαίρει την αριστούχα συμπολίτισσα μας και της εύχεται κάθε επιτυχία στα μελλοντικά της ακαδημαϊκά βήματα.

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Χαρά Αλκμήνη, κατάφερες να αγγίξεις το απόλυτο «20», εξασφαλίζοντας μια θέση στην Ιατρική Σχολή. Πως αισθάνεσαι για αυτή σου την επιτυχία;
Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη και συγκινημένη. Εννοείται νοιώθω τρομερή ανακούφιση που εξασφάλισα θέση στην πρώτη μου επιλογή, αλλά το γεγονός ότι πρώτευσα με κάνει τρομερά περήφανη. Επιτέλους αισθάνομαι ότι οι επιλογές και οι αποφάσεις που έκανα κατά την διάρκεια αυτής της τόσο απαιτητικής χρονιάς, ήταν ορθές και με οδήγησαν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι σημαίνει αυτό το επίτευγμα για ‘σένα; Νιώθεις πως ανταμειφθήκαν οι κόποι τόσων χρόνων;
Σίγουρα το επίτευγμα αυτό αποτελεί ισχυρή απόδειξη των κόπων όλων των χρόνων της σχολικής μου καριέρας. Μπορώ πλέον να νοιώσω ευγνωμοσύνη για τις καλές και για τις κακές στιγμές που έζησα, γιατί ουσιαστικά αυτές με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Μου έδωσαν το πείσμα και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσω τη σχολική αυτή χρονιά, να πρωτεύσω αλλά και να δημιουργήσω υπέροχες αναμνήσεις. Αναντίρρητα, οι κόποι μου αλλά και αυτοί των γονιών μου, έχουν ανταμειφθεί.

Πως επέλεξες τον συγκεκριμένο κλάδο σπουδών; Είχες κάποιο ερέθισμα στο οικογενειακό/φιλικό σου περιβάλλον που σε ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση;
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου, πέρασα διάφορες φάσεις, κατά τις οποίες ήθελα να ασχοληθώ με πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα. Είμαι από τα άτομα τα οποία βάζουν κόπο σε ό,τι κάνουν, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν, οπότε από πάντα ήξερα πως ό,τι βάλω στο μυαλό μου, μπορώ να το καταφέρω. Ερχόμενη στο λύκειο, ειδικότερα στον κλάδο του «πρακτικού», είχα την ευκαιρία να έλθω σε επαφή με τις θετικές επιστήμες, τις οποίες αμέσως ερωτεύτηκα. Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που να τις συνδυάζει όλες. Ταυτόχρονα όμως, ήθελα το έργο μου να βοηθάει και να βελτιώνει τον κόσμο. Κατέληξα λοιπόν στην ιατρική σχολή. Απαιτητική μεν, αλλά ξέρω πως θα με διατηρεί συνεχώς σε εγρήγορση, πράγμα που αναζητώ μιας και θεωρώ πως το άτομο οφείλει να μορφώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Ο πατέρας μου είναι κτηνίατρος και η μητέρα μου είναι εκπαιδευτικός. Υπάρχουν γιατροί στην οικογένειά μου, πέρα των γονέων μου, καθώς και μερικοί οικογενειακοί φίλοι, οι οποίοι πάντα αναγνώριζαν τα προσόντα μου, όμως ποτέ δεν με πίεσαν να γίνω γιατρός.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Θα αποδεχτείς την θέση που εξασφάλισες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου;
Σε παρόν στάδιο, έχω κρατήσει την θέση μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για παν ενδεχόμενο. Θα προχωρήσω όμως και με την αίτησή μου για τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, διεκδικώντας θέση στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία από πάντα αποτελούσε την πρώτη μου επιλογή. Χάρη στην επιτυχία μου στις Παγκύπριες Εξετάσεις, θεωρώ πως η εξασφάλιση θέσης στην Αθήνα είναι σχεδόν βέβαιη. Στο μέλλον, όταν με το καλό αποκτήσω το πτυχίο της γενικής εκπαίδευσης, δεν είμαι σίγουρη τι ειδικότητα θα ακολουθήσω. Μέσα από τις σπουδές θα εξοικειωθώ με αρκετές, κι έτσι θα καταλήξω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θελήσω να μείνω στο εξωτερικό, για να μπορέσω να διευρύνω περαιτέρω τους ορίζοντές μου και να έρθω σε επαφή με άλλα συστήματα και κουλτούρες. Προς το παρόν, κλίνω περισσότερο στις εργαστηριακές ειδικότητες και με εξιτάρει η ιδέα της ενασχόλησής μου με την έρευνα.

Πως βίωσες την περίοδο των εξετάσεων; Υπάρχει πιστεύεις η απαραίτητη στήριξη από το εκπαιδευτικό σύστημα προς τους μαθητές που βιώνουν μια τόσο στρεσογoνα και καθοριστική για αυτούς διαδικασία;
Η εμπειρία μου με τις Παγκύπριες Εξετάσεις ήταν πολύ καλύτερη από ότι περίμενε ο περσινός μου εαυτός. Σίγουρα υπήρξαν στιγμές απελπισίας και άγχους, χύθηκαν και μερικά δάκρυα. Όμως οι ευχάριστες στιγμές υπερτερούσαν των δυσάρεστων. Προσπαθούσα να απολαμβάνω κάθε στιγμή στο σχολείο. Συμμετείχα σε δραστηριότητες, διαγωνισμούς, έβγαινα με τους φίλους μου, πήγα δύο ταξίδια με το σχολείο κατά τη διάρκεια του δευτέρου τετραμήνου, το οποίο θεωρείται η «τελική ευθεία». Δημιουργούσα όμορφες αναμνήσεις και ταυτόχρονα λάμβανα εξαιρετικά αποτελέσματα στα διαγωνίσματά μου, οπότε έπαιρνα θάρρος. Δεν είναι μόνο το διάβασμα. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των απολυτήριων εξετάσεων, τα οποία ήταν εξαιρετικά, αντιλήφθηκα πως ό,τι διάβασμα είχα κάνει, είχε πιάσει τόπο. Έτσι μπορούσα να αφοσιωθώ στις τελευταίες μου επαναλήψεις και στις αδυναμίες μου, για να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις Παγκύπριες. Εξαιτίας της τεράστιας ύλης, το σχολείο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμβλύνει το άγχος και την υπερένταση. Όσο καθοδηγητικοί και βοηθητικοί κι ‘αν είναι οι καθηγητές, οφείλουν να καλύψουν το υλικό σε δεδομένο χρονικό διάστημα και να μας αξιολογήσουν μέσω διαγωνισμάτων, πράγμα που τους προκαλεί άγχος, το οποίο μεταδίδεται και στους μαθητές. Πρόσθετα, το γεγονός ότι προωθείται η βαθμοθηρία, οδηγεί τους μαθητές σε μια διαδικασία σύγκρισης και ανταγωνισμού, που συνεπάγεται σε περισσότερο άγχος. Συνεπώς, το σχολείο εντείνει το άγχος και την ανασφάλεια και ταυτόχρονα δίνει την εντύπωση πως οι Παγκύπριες Εξετάσεις είναι το παν.

Από που αντλούσες δύναμη κατά τη απαιτητική περίοδο του διαβάσματος;
Το περιβάλλον μου ήταν αυτό που μου έδινε δύναμη κατά τη διάρκεια της σχολικής αυτής χρονιάς. Κυρίως η οικογένειά μου. Πάντα μεριμνούσαν να έχω ό,τι χρειάζομαι και να βρίσκονται κοντά μου. Με άφηναν να ξεσπάω πάνω τους σε στιγμές κρίσης και πάντα μου θύμιζαν την αξία μου και όλα όσα έχω πετύχει. Αυτοί άλλωστε με μεγάλωσαν και με βοήθησαν να φτάσω στο σημείο που είμαι τώρα. Απεριόριστη ευγνωμοσύνη έχω και για τους καθηγητές μου, οι οποίοι πίστευαν σε μένα από το πρώτο λεπτό. Η καθοδήγησή, τα λόγια ενθάρρυνσής τους και η απεριόριστη πίστη που είχαν στο πρόσωπό μου, μου τόνωναν το ηθικό και με διατηρούσαν γειωμένη και στοχοπροσηλωμένη.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας που θα μοιραζόσουν με τα παιδιά που θα δώσουν τις Παγκύπριες εξετάσεις τις επόμενες χρονιές;
Γενικά, είμαι ακουστικός τύπος. Επομένως το κλειδί της επιτυχίας, για εμένα, είναι η προσοχή και η συγκέντρωση στην τάξη. Ο καθηγητής πρέπει να έχει την αμέριστη προσοχή του μαθητή, διότι ύστερα, η δουλειά στο σπίτι γίνεται πιο εύκολη. Δεν απαιτούνται πολλές επαναλήψεις για την πλήρη αντίληψη του υλικού και έτσι γλιτώνει κανείς πολύτιμο χρόνο.
Επιπλέον, η εξάσκηση ήταν ο καλύτερός μου φίλος. Εδώ φανερώνεται και ο καθοριστικός ρόλος των φροντιστηρίων. Η επένδυση σε αυτά πρέπει να γίνεται μόνο εάν ο μαθητής είναι διατεθειμένος να λύσει αμέτρητες επιπλέον ασκήσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν μπορούν να λυθούν στο σχολείο λόγω της πίεσης του χρονοδιαγράμματος. Έτσι, ο μαθητής εξοικειώνεται με διάφορα είδη ασκήσεων και αποκτάει μεγαλύτερη ταχύτητα στην λύση τους, ειδικά στα πιο πρακτικά μαθήματα. Άλλωστε, αυτό το προσόν φάνηκε άκρως απαραίτητο σε μερικά απαιτητικά γραπτά των φετινών εξετάσεων.
Επίσης, οι μαθητές πρέπει να ακούνε τους καθηγητές τους, διότι έχουν πάντα δίκιο. Τα χρόνια πείρας των περισσότερων, τους καθιστούν κατάλληλους στο να θέτουν χρονοδιαγράμματα στους μαθητές. Ξέρουν πότε οι μαθητές κουράζονται αλλά και πότε πρέπει να σφύζουν από παραγωγικότητα. Οι συμβουλές τους είναι πολύτιμες και δεν πρέπει να αμφισβητούνται.
Τέλος, κανένας μαθητής δεν πρέπει να «χαθεί» για να πετύχει στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Η τρίτη λυκείου είναι μία ανεπανάληπτη περίοδος, την οποία αξίζει να απολαύσει ο κάθε μαθητής στο έπακρον. Είναι εντάξει να πας στο κλαμπ, να ξεχάσεις να διαβάσεις, να βγεις για καφέ, να μην γράψεις τόσο καλά όσο ήθελες σε διαγώνισμα, να πας ένα τριήμερο, να ξεκινήσεις μια νέα σειρά. Αρκεί να έχεις αυτοέλεγχο, πρόγραμμα, πειθαρχία και να επανέρχεσαι όλο και πιο δυναμικά στο διάβασμα την επόμενη μέρα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!