Η Κύπρος έχει ήδη περάσει την κρίσιμη καμπή προς τη διχοτόμηση, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.
«Πενήντα χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής μας Οδύσσειας, αντί για στεριά γυροφέρνουμε ξανά και ξανά τα στενά της Σκύλας και της Χάρυβδης, όλο και πιο κοντά στην ολοκλήρωση της καταστροφής», ανέφερε σε ομιλία του κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης το Σάββατο στη Δερύνεια.
Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές και άλλοι επίσημοι, ομιλία απεύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι «δεν βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή αλλά την έχουμε διέλθει με κατεύθυνση τη διχοτόμηση, δηλαδή τα δύο κράτη».
«Και τώρα αυτό που απομένει είναι να δούμε εάν μπορούμε να ανακόψουμε αυτή την πορεία. Πρέπει να πάρει νέες τραγικές διαστάσεις; Πρέπει να θυσιαστεί το μέλλον και των επόμενων γενεών στην Κύπρο;», διερωτήθηκε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιωάννου, είπε ότι επιμένει ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για ενότητα, στη βάση στόχων και δράσης στη βάση πολιτικών, θέσεων και αρχών.
«Πάνω από όλα, η ενότητα σε αυτούς τους στόχους και τις αρχές θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Θα πρέπει εμπράκτως και με δουλειά να αποκατασταθούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας. Θα πρέπει να διαφανεί πως υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, να μελετώνται και να τυγχάνουν ανταπόκρισης οι εισηγήσεις της πλειοψηφίας, χωρίς να υποτιμάται η άποψη της μειοψηφίας», είπε.
Πρόσθεσε ότι «κανένας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της επίλυσης του Κυπριακού από μόνος του και όλοι οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες της ηγεσία μας για επανέναρξη των συνομιλιών».
Θα πρέπει, όπως είπε, «να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να επαναφέρουμε το Κυπριακό στην τροχιά της λύσης». Γνωρίζουμε, ανέφερε, ότι η λύση πρέπει να είναι στη βάση της λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί «πειστικά και πιεστικά είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς αμφισβήτηση προνοιών του Πλαισίου».
«Αυτός είναι ταυτόχρονα και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σώσουμε την Αμμόχωστο και να δώσουμε σε ολόκληρη την Κύπρο ένα υποσχόμενο μέλλον, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν σεβόμαστε και δεν λαμβάνουμε υπόψη τις διαφορετικές απόψεις άλλων», ανέφερε.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Δήμο Αμμοχώστου για διεθνή προβολή του ζητήματος της Αμμοχώστου, ώστε «να γίνει κατανοητό το πόσο απροκάλυπτα παράνομη, παράλογη και καταστροφική είναι η συνέχιση της κατοχής της πατρίδας μας».
«Επιδιώκουμε να χτίζουμε σχέσεις στο εξωτερικό, να μεταφέρουμε το μήνυμα μας και να καλούμε τους φίλους μας σε στήριξη του αγώνα μας. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται εδώ μαζί μας σήμερα, ενώ πολλοί άλλοι μας έχουν στείλει τα μηνύματα τους. Από καρδιάς σας ευχαριστούμε όλους», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι εργάζονται παράλληλα και με του Τουρκοκύπριους που αντιστέκονται στην πολιτική ενσωμάτωσης που επιβάλει η Τουρκία σε σύμπλευση με την αντιδραστική και εθνικιστική μερίδα της Τ/κ ηγεσίας.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι παρά τις αντιξοότητες και τα 50 χρόνια που έχουν περάσει, οι Αμμοχωστιανοί παίρνουν στα σοβαρά τη λέξη ελπίδα «όσες φορές και αν αυτό μας στοίχισε».
«Γιατί γνωρίζουμε ότι η επιλογή μας είναι μεταξύ της διχοτόμησης, των κινδύνων, του ανταγωνισμού και της σύγκρουσης ή της δύσκολης και επίπονης προσπάθειας για ειρήνη, ελευθερία και επιστροφή. Για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ελπίζουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι όμως ρεαλιστική η ελπίδα.
Ανέφερε ακόμα ότι αυτή την ελπίδα «την χρωστάμε στα παιδιά μας», προσθέτοντας ότι«είναι καθήκον μας λοιπόν να θυμόμαστε πως μετράμε και 50 χρόνια ελπίδας».
«Εμείς ζήσαμε από πρώτο χέρι το όραμα και την προοπτική της Αμμοχώστου. Είναι καιρός να την ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας», ανέφερε.
Καταλήγοντας είπε ότι η Αμμόχωστος μπορεί να γίνει άμεσα η πύλη της επανένωσης, της ελευθερίας, της συνεργασίας και της ειρήνης για ολόκληρη την Κύπρο και όλους τους Κυπρίους.