Search
Close this search box.

Η ΠΟΓΟ χάρισε στο κοινό μια υπέροχη ποιητική βραδιά με θέμα την ιστορία του 1974 και με σημαντικές προσωπικότητες να απαγγέλουν ποίηση τους

SkalaTimes

Πραγματοποιήθηκε ψες η εκδήλωση ποίησης, μνήμης και αγώνα που διοργάνωσε η ΠΟΓΟ.
Η εκδήλωση με τίτλο: “Η ΠΟΓΟ παρουσιάζει την τραγωδία του 1974 μέσα από την ποίηση”, περιείχε ποίηση, μουσική, συγκίνηση, αλλά και ιστορία αφού οι 4 ποιήτριες που φιλοξενήθηκαν και απήγγειλαν ποιήματα τους, μας ταξίδεψαν στα γεγονότα του 1974, στα όσα έφερε το πραξικόπημα, ο πόλεμος και η εισβολή, αλλά προπάντων μας θύμησαν πως ο αγώνας για επιστροφή δεν σταματά, όσο θολό και αν μοιάζει το τοπίο, όσο και αν στενεύουν τα περιθώρια και μικραίνει η ελπίδα.

Την εκδήλωση που έγινε θεσμός για 6η πλέον χρόνια, τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας κ. Ιάσωνας Ιασωνίδης, η Αντιδήμαρχος Αραδίππου κ. Ευανθία Σάββα, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, ο κ. Κώστας Κώστα εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ και της Επιτροπής Πολιτισμού του ΑΚΕΛ, η κ. Άννα Θεοχάρους εκ μέρους του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ και δεκάδες κόσμου.


Η ποίηση σαν οδηγός πίστης και ελπίδας, καταφέρνει πάντα να εμψυχώνει και να διατυπώνει τα ανείπωτα. Αυτό φάνηκε και από τις ψεσινές απαγγελίες.

Οι 4 σημαντικές προσωπικότητες και ποιήτριες που φιλοξενήθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση ήταν: Αλεξάνδρα Γαλανού, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Ειρήνη Τσιελεπή και Λένια Ττακούσιη.

Το συντονισμό της διοργάνωσης είχε η Δώρα Σωτηρίου, η οποία με επιτυχία εδώ και 6 χρόνια αναλαμβάνει την διοργάνωση του θεσμού αυτού που καθιέρωσε η ΠΟΓΟ.



Μουσικά ταξίδεψε το κοινό με τη φωνή της η νεαρή ταλαντούχα συνδημότισσα μας Άντια Ανδρέου με τη συνοδεία του Κώστα Κωνσταντίνου Χαρμαντά στο πιάνο.



Στο δικό της χαιρετισμό η Επαρχιακή Γραμματέας ΠΟΓΟ Λάρνακας κ. Άντρη Μιχαήλ Μολέσκη καλωσόρισε τις φιλοξενούμενες ποιήτριες, καθώς και το κόσμο και αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της φετινής ποιητικής βραδιάς που στόχο είχε να καταπιαστεί με την ιστορία του 1974, αφού η μαύρη επέτειος κλείνει 50χρόνια.


Στο δικό της χαιρετισμό η ΓΓ Γραμματέας ΠΟΓΟ κ. Σκεύη Κουκουμά τόνισε: «Η εκδήλωση μας δεν είναι απλά για να αναπολήσουμε, ούτε να μοιρολογήσουμε, ούτε να μοιρολατρήσουμε. Εμείς ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, μαζί με τη φίλη Ερατώ συμμετέχουμε σε ένα Δικοινοτικό Συνασπισμό γιατί θέλουμε να ξυπνήσουμε από το λήθαργο όπως είπε και η φίλη η Αλεξάνδρα. Να ξυπνήσουμε από το λήθαργο των 50 χρόνων και να κινηθούμε, να δραστηριοποιηθούμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, ούτε να μείνουμε όπως είμαστε, ούτε να απαγγέλουμε ετήσια, στις επετείους αυτές. Γι αυτό όλοι μας ας σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα αλλάξουμε δρόμο που θέλουν να βάλουν κάποιοι την ιστορία του τόπου μας».

Η Αλεξάνδρα Γαλανού μοιράστηκε με το κοινό μια προσωπική πινελιά και είπε πως τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε κοντά στην αποβάθρα, εκεί που γινόταν η εκδήλωση. “Η γιαγιά και ο παππούς μου έμεναν στο σπίτι απέναντι από την αποβάθρα. Εκεί μεγάλωσα. Δεν υπάρχει βέβαια πια το σπίτι. Μετά τις φασαρίες έφυγα. Αλλά, έχω πολλές αναμνήσεις. Από τη μικρή αποβάθρα και από αυτή τη γειτονιά”.
Η Αλεξάνδρα Γαλανού, σύζυγος του αείμνηστου Αλέξη Γαλανού, ο οποίος υπήρξε Δήμαρχος Αμμοχώστου, υπηρετεί την ποίηση εδώ και πολλά χρόνια. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Ανάμεσα στο ζαφειρί και το γήινο» (1996), «Συγκάτοικοι του Ορίζοντα» (2000), «Στις γωνιές των λέξεων» (2008) από τις Εκδόσεις Σμίλη στην Αθήνα. «Παρενθέσεις και εισαγωγικά» (Εκδόσεις Μελάνι, Αθήνα 2016). Τo 2003 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης Κώστα Μόντη.

Ποιήματα της έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες ελληνικές και ξένες. Ποιητικές συλλογές της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά και βουλγαρικά. Ποιήματα της έχουν επίσης μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά και τουρκικά. Συμμετείχε σε διάφορες ποιητικές συναντήσεις στην Κύπρο, Ελλάδα και Γαλλία.

Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δεν χρειάζεται συστάσεις. Υπηρέτησε την Κύπρο ως Υπουργός Εξωτερικών αλλά και Υπουργός Μεταφορών, καθώς και ως Πρέσβης. Με την ποίηση της κατάφερε ψες να ταξιδέψει το κοινό, αλλά και να μοραστεί πολιτικές, κοινωνικές και ιστορικές σκέψεις. Η ίδια είπε κατά την ομιλία της στην εκδήλωση πως “είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που συμμετέχω σε αυτή την ποιητική βραδιά. Όταν ερωτήθηκα η απάντηση ήταν άμεση. Για πάρα πολλούς λόγους. Κυρίως όμως γιατί η ποίηση μου ήταν και παραμένει κατά κύριο λόγο πολιτική ποίηση”. Η πολιτική ποίηση της Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή καταφέρνει να στέλνει μηνύματα, αλλά και να αγγίζει τον αναγνώστη, ενώ την ίδια ώρα καταφέρνει να αποτελεί τροφή για σκέψη.
Να αναφέρουμε ότι η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ασχολείται με την ποίηση από τα εφηβικά της χρόνια, με ορισμένα από τα πρώτα της ποιήματα να είχαν απαγγελθεί στο Πρόγραμμα του ΡΙΚ «Πνευματικό Βήμα». Το 1978 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Το Χάλκινο Νησί», ενώ 43 χρόνια αργότερα, το 2021 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Πατρίδας Οράματα» από τις εκδόσεις ΑΝΕΥ. Βέβαια όπως η ίδια ανέφερε στην εκδήλωση ψες, δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει ποίηση, παρόλο που τα δύο βιβλία της έχουν 43 χρόνια διαφορά.

Η Ειρήνη Τσιελεπή ευχαρίστησε την ΠΟΓΟ “για την εξαιρετική τιμή” και τόνισε πως “η ποίηση είναι φως που απομακρύνει το σκοτάδι. Υμνεί τον έρωτα, το πάθος, την ίδια τη ζωή. Ερμηνεύει γεγονότα και φαινόμενα. Εκφράζει έννοιες. Μέσα από την ποίηση διασώθηκαν παραδόσεις και ιστορικά γεγονότα. Γιατί η ποίηση έχει και ιστορική υφή. Τα γεγονότα του 1974 υπήρξαν τραυματικά για το λαο μας και πυροδότησαν την σκέψη των ποιητών για να αποδώσει ο κάθε ποιητής με το δικό του τρόπο το μέγεθος του εγκλήματος της τουρκικής εισβολής. Του πόνου και της τεράστιας αδικίας που μέχρι σήμερα ανεξίτηλα παραμένουν τα σημάδια στη ζωή μας.”



Ιδιαίτερα συγκίνησε το κοινό η Λένια Ττακούσιη, από τη Δερύνεια, με το ποιήμα της η “Μάνα του Αγνοούμενου”. Μάλιστα η ποιήτρια αναγκάστηκε λόγω συγκίνησης να διακόψει για λίγο. Αλλά, την ίδια συγκίνηση και δάκρυα μετέφερε και στο ακροατήριο με τους πονεμένους στίχους του συγκεκριμένου ποιήματος.
Στο δικό της χαιρετισμό η Λένια Ττακούσιη ανέφερε “πολλές φορές αναρωτήθηκα γιατί άρχισα να γράφω και κατάλαβα ότι το γράψιμο, η ποίηση, είναι για μένα απόδραση και την ίδια ώρα καταφύγιο. Το να σε αποκαλούν βέβαια “ποιήτρια” είναι πολύ βαρύς χαρακτηρισμός ιδίως άμα σκεφτείς κάτι ιερά τέρατα της ποίησης θες να πας να κρυφτείς. Όπως και να έχει όμως, απλά και ταπεινά, γράφω αυτά που νιώθω, όπως τα βλέπω με τα μάτια της ψυχής μου”.

Την ποιητική βραδιά έντυσαν μουσικά η ταλαντούχα Άντια Ανδρέου (τραγούδι) και ο Κώστας Κωνσταντίνου Χαρμαντά (πιάνο) με γνωστά τραγούδια που έχουν σχέση με την Κύπρο μας, μαζί τους παρέσυραν και το κοινό που σιγοτραγούδησε κι αυτό.

Την εκδήλωση κάλυψε το διαδικτυακό περιοδικό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας SkalaTimes το οποίο συγχαίρει την ΠΟΓΟ και όλους τους συντελεστές για την υπέροχη διοργάνωση.

Την εκδήλωση στήριξε ο Δήμος Λάρνακας.

Μετά την ποιητική βραδιά ακολούθησε ένα μικρό κόκτειλ με κρασί, ζιβανία και τυριά.
Και φυσικά με την υπέροχη θέα της Λάρνακας, στην μικρή αποβάθρα της πόλης μας, δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο.

Η αρχισυντάκτρια του SkalaTimes, η δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας κ. Ιάσωνα Ιασωνίδη

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!