Search
Close this search box.

Πώς οι μεικτές αναπτύξεις εξυπηρετούν την Κύπρο και την οικονομία του τόπου μας

Τα τελευταία χρόνια, οι μεικτές αναπτύξεις προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό. Αναμενόμενο, καθώς διανοίγουν ένα ευρύ πεδίο προοπτικών, συνδυάζοντας μονάδες για οικιστική ή ξενοδοχειακή χρήση μαζί με άλλες χρήσεις, όπως εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα, εστιατόρια, κέντρα αποκατάστασης και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις, μαρίνες, κλινικές και υπερσύγχρονα νοσοκομεία. Το κυριότερο, διευκολύνουν την καθημερινότητα όλων, εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και ενισχύουν τις εγχώριες οικονομίες.
Οι μεικτές αναπτύξεις κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επενδυτές στρέφονται προς αυτές αντιλαμβανόμενοι τις τεράστιες προοπτικές που δημιουργούνται, τόσο για τους ίδιους όσο και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων τους.
Η επιτυχία τους οφείλεται στο γεγονός πως κάθε σκέλος της ανάπτυξης, ενισχύει τα υπόλοιπα. Μάλιστα, μελέτες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι η μεικτή χρήση ξενοδοχείου και εμπορικού κέντρου, αυξάνει κατά 30-40% τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο σε σχέση με ένα απλό ξενοδοχείο. Και αυτό γιατί η εμπειρία διαμονής ενός επισκέπτη μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Παρ’ όλα αυτά, στην Κύπρο υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που χρειάζεται να γίνουν προς την κατεύθυνση των μεικτών επενδύσεων. Οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες είτε δυσκολεύουν και καθυστερούν σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση τους, είτε λειτουργούν αποτρεπτικά στην υλοποίηση τους, παρά το ενδιαφέρον που παρατηρείται για έργα στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας.
Γι’ αυτό, είναι επιβεβλημένο να αλλάξει η κουλτούρα που διέπει την κρατική μηχανή. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα παρέχει σταθερότητα και θα εκπέμπει εμπιστοσύνη, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον προς το επιχειρείν και τις ξένες επενδύσεις. Απαιτούνται οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης
εθνικής στρατηγικής, η οποία να χαρακτηρίζεται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ευνοώντας τις ωφέλιμες επενδύσεις.

Δυστυχώς, το υφιστάμενο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο δίνει έμφαση κυρίως στις μεικτές τουριστικές αναπτύξεις που αφορούν τις συνέργειες ξενοδοχειακών και οικιστικών μονάδων. Μάλιστα, βάσει του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμου, δεν επιτρέπεται η συμπερίληψη ιδιωτικού νοσηλευτηρίου σε μια μεικτή ανάπτυξη.
Ωστόσο, μια πιο διευρυμένη μορφή μεικτών αναπτύξεων, που θα συμπεριλαμβάνει εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα, εστιατόρια, κέντρα αποκατάστασης και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις, μαρίνες, κλινικές και υπερσύγχρονα νοσοκομεία, θα συνεισφέρει τόσο σε θέσεις εργασίας, όσο και στην ενίσχυση του τουρισμού και της εγχώριας οικονομίας.
Ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων έχουμε επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη για τη δημιουργία του «Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος», εξού και αποτελεί μια από τις πάγιες θέσεις μας η συμπερίληψή του στις Στρατηγικές Χρήσεις των Ενοποιημένων Αναπτύξεων, πάντα με γνώμονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εκτός του ότι επιτρέπεται ως αυτοτελής
ανάπτυξη σε περιοχές εκτός Ορίου Ανάπτυξης στη Δήλωση Πολιτικής, θα συντελέσει στη δημιουργία πρωτοποριακών οργανωμένων τουριστικών συγκροτημάτων, υψηλής ποιότητας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ορθολογιστική ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού και κατά επέκταση θα συνεισφέρει θετικά στην οικονομία της Κύπρου.

Η αδυναμία της χώρας μας να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τις μεικτές επενδύσεις είναι εμφανής και στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων εταιρειών στο πλαίσιο του headquartering. Οι εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς για να κρίνουν προς το συμφέρον τους να μεταφέρουν την έδρα τους ή τα περιφερειακά τους γραφεία στην Κύπρο, χρειάζονται υποδομές που θα στεγάσουν τόσο τις ίδιες τις εταιρείες όσο και τους εργαζομένους με τις οικογένειες τους, όπως χώρους διαμονής, ξενόγλωσσα σχολεία και πανεπιστήμια. Εδώ ακριβώς είναι που θα έρθουν να συνεισφέρουν θετικά οι μεικτές αναπτύξεις, κυρίως εκτός αστικών κέντρων. Με τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής ζώνης με οικιστικές, γραφειακές και εμπορικές αναπτύξεις,
ιδιαίτερα σε περιοχές που ταλαιπωρούνται από την εποχική εργασία, θα δοθούν και κίνητρα στους νέους να αναζητήσουν εργασία στον τόπο καταγωγής τους.


Είναι εμφανές λοιπόν, πως οι μεικτές αναπτύξεις μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή του στεγαστικού προβλήματος στη χώρα μας και να την καταστήσουν πόλο έλξης για
εξειδικευμένες κατηγορίες τουρισμού, όπως είναι ο ιατρικός τουρισμός, η εκπαίδευση και η προσέλκυση εταιρειών έρευνας και τεχνολογίας.

Αλληλένδετα, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας και της εγχώριας οικονομίας, με την εισροή φορολογικών εσόδων στα κρατικά ταμεία και την επιστροφή της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς και στην επενδυτική βαθμίδα των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

——————————————————————————————


* Αποστολή του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων είναι η προώθηση και υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών αναπτύξεων στην Κύπρο. Είναι μέλος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και αντιπροσωπεύει εταιρείες οι οποίες προέρχονται από όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας επενδύοντας και αναπτύσσοντας τα κυριότερα και μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!