Τριάντα Χρόνια Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου – Η Αν. Εκτελεστική Διευθύντρια του ΟΝΕΚ, κ. Μαρία Μιλτιάδου στο Skala Times: «Η νέα γενιά αποτελεί το πιο ζωντανό και δυναμικό κύτταρο της κοινωνίας μας, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας»

Η νεολαία αποτελεί τον παλμό της κοινωνίας, το μέλλον της Κύπρου και την ελπίδα για ένα πολυπόθητο καλύτερο αύριο. Με αυτή την οπτική, και με την φιλοδοξία οι νέοι να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο εύπορου εδάφους για να καλλιεργήσουν το μέλλον τους, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και τους δίνει την φωνή που χρειάζονται για να επικοινωνήσουν τις ανησυχίες τους.
Σύμφωνα με τον ΟΝΕΚ, «Οι τρέχουσες συνθήκες αυξάνουν την ανάγκη για τη στήριξη και την ενδυνάμωση των νέων». Έτσι, με απώτερο στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής της νεολαίας, σκοπός του οργανισμού είναι «να επιδρά ως ο οργανισμός που θέτει τους νέους στο επίκεντρο, να τους εμπνέει και να τους ενδυναμώνει για να επιδιώξουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους».
Η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κ. Μαρία Μιλτιάδου, μιλά στο Skala Times για τις δράσεις και τους στόχους του ΟΝΕΚ, την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του καθώς και για την ανακήρυξη του 2024 ως το ‘Εθνικό Έτος Νεολαίας’. Μεταξύ άλλων, η κ. Μιλτιάδου κάνει λόγο για την νεοσύστατη πλατφόρμα «ΕΚΦΡΑCY» η οποία αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ νέων και κυβέρνησης.

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Κυρία Μιλτιάδου, αρχικά μιλήστε μας για την λειτουργία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994 και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος κρατικός οργανισμός για θέματα Νεολαίας. Ο Οργανισμός Νεολαίας έχει κυρίως συμβουλευτικές αρμοδιότητες, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων για τη νεολαία. Ως συμβουλευτικό σώμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού υποβάλλει, μέσω της Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, προς το Υπουργικό Συμβούλιο, εισηγήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης πολιτικής σε θέματα νεολαίας. Σε πολύ γενικές γραμμές ο Οργανισμός Νεολαίας προσφέρει προγράμματα που προάγουν την εκπαίδευση, την κατάρτιση, αλλά και την ψυχαγωγία των νέων. Η αποστολή μας είναι να δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους τους νέους ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να επιταχύνουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους, μέσω σεμιναρίων, εργαστηρίων, εξατομικευμένης συμβουλευτικής και άλλων δράσεων.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση του ΟΝΕΚ. Τι σημαίνει αυτή η επέτειος για εσάς;
Η συμπλήρωση των 30 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) αποτελεί έναν σημαντικό ορόσημο για τον Οργανισμό μας. Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την πορεία μας, να αναγνωρίσουμε τις επιτυχίες μας και να εντοπίσουμε σημεία που μπορούμε να βελτιώσουμε στο μέλλον. Αυτή η επέτειος σηματοδοτεί τρεις δεκαετίες αδιάλειπτης προσπάθειας να ενδυναμώσουμε τους νέους της Κύπρου και να τους υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα της πορείας τους. Κυρίως όμως η επέτειος των 30 μας χρόνων αποτελεί μια ευκαιρία για καθορισμό νέων στόχων που να ανταποκρίνονται στο σήμερα, όπως είναι η διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων για την νεολαία όπως είναι η ψυχική υγεία, η τεχνητή νοημοσύνη, τα επαγγέλματα του μέλλοντος, η αναβαθμισμένες δεξιότητες που χρειάζονται, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση της νεολαίας μας. Με αυτές τις σκέψεις, κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία, έτοιμοι να συνεχίσουμε την αποστολή μας και να γιορτάσουμε πολλές ακόμη επιτυχίες στο μέλλον.

Το 2024 ανακηρύχθηκε ως το ‘Εθνικό Έτος Νεολαίας’. Πως προέκυψε αυτή η απόφαση και ποιος είναι ο στόχος των φετινών δράσεων σας;
Το 2024, ανακηρύχθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, ως Εθνικό Έτος Νεολαίας. Είναι η χρονιά όπου προσπαθούμε να δώσουμε τη μέγιστη δυνατή ορατότητα στα θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά του τόπου μας. Το Εθνικό Έτος Νεολαίας όμως είναι πολύ περισσότερα από μια επίσημη ανακήρυξη για τη Νεολαία. Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τις φωνές και τις ιδέες των νέων μας. Είναι επίσης μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο η νεολαία μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαμόρφωση της κοινωνίας μας. Σίγουρα όμως δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν όλα στο πλαίσιο ενός Έτους. Η προσπάθεια είναι συνεχής και αδιάληπτη και η Προεδρία της Δημοκρατίας σε απόλυτη συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες της νεολαίας μας και την ανάπτυξη πολιτικών που θα διευκολύνουν την ζωή και την καθημερινότητα τους. Στα πλαίσια του Εθνικού Έτους 2024 κύριος μας στόχος είναι η προώθηση της ενεργού συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, μέσω της νέας Πλατφόρμας κατάθεσης απόψεων με την ονομασία ΕΚΦΡΑCY που ανέπτυξε η Προεδρία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Αυτός ο νέος διαδικτυακός χώρος έκφρασης ευελπιστούμε να αποτελέσει την παρακαταθήκη του Εθνικού Έτους Νεολαίας, αφού μέσω αυτού του εργαλείου οι νέοι μας, έμπρακτα και ουσιαστικά, μπορούν να συμβάλουν στη διακυβέρνηση και στην βελτίωση των πολιτικών που τους επηρεάζουν.

Ο ΟΝΕΚ στηρίζεται στην διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς για την προετοιμασία δραστηριοτήτων όπως υπουργεία, υφυπουργεία, υπηρεσίες, οργανώσεις και πολίτες. Ποια είναι η σημασία της συνεργασίας σε αυτή τη διαδικασία;
Η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς είναι θεμελιώδης για την επιτυχή υλοποίηση των δραστηριοτήτων και των προγραμμάτων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Η διαβούλευση και η συνεργασία με υπουργεία, υφυπουργεία, υπηρεσίες, οργανώσεις και πολίτες διασφαλίζουν ότι οι δράσεις μας είναι ολιστικές, αποτελεσματικές και ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας. Συγκεκριμένα συνεργαζόμενοι με διάφορους φορείς και οργανώσεις, εξασφαλίζουμε ότι οι απόψεις και οι ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων μερών λαμβάνονται υπόψη. Αυτό μας βοηθά να δημιουργούμε προγράμματα που είναι πιο αντιπροσωπευτικά και περιλαμβάνουν την ποικιλομορφία της νεολαίας. Επίσης οι συνεργασίες με άλλους φορείς μάς δίνουν τη δυνατότητα να μάθουμε από τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Η ανταλλαγή καλών πρακτικών και καινοτόμων ιδεών ενισχύει τις δυνατότητές μας να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προγράμματα. Αυτό ενισχύει σημαντικά την εμπιστοσύνη του κοινού στον ΟΝΕΚ και τις πρωτοβουλίες του.

Σε ανοικτή συνάντηση του ΟΝΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα «ΕΚΦΡΑCY». Πώς γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία και πώς ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα;
Στις 16 Ιουλίου 2024 στο Προεδρικό Μέγαρο ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας της πρώτης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Crowdsourcing για τη νεολαία, με την ονομασία “Πλατφόρμα ΕΚΦΡΑCY”. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ήδη είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε να αγκαλιάζετε από την νεολαία μέρα με την μέρα και περισσότερο. Η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατία αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της εν λόγω Πλατφόρμας. Η Προεδρία της Δημοκρατίας θεωρεί ότι η άποψη των νέων είναι ζωτικής σημασίας για την διακυβέρνηση αλλά και για την εξέλιξη της κοινωνίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και αυτοί ακριβώς ήταν οι λόγοι για τη δημιουργία της Πλατφρόρμας ΕΚΦΡΑCY.
Στο ερώτημα σας πώς ακριβώς λειτουργεί να πούμε ότι μετά την εγγραφή ο κάθε χρήστης έχει το δικό του λογαριασμό όπου εκεί μπορεί να εκφραστεί είτε μέσω του μηνιαίου ερωτηματολογίου που καταθέτει η Προεδρία και ο ΟΝΕΚ είτε μέσω οποιασδήποτε ανοικτής δικής του εισήγησης στο πεδίο των εισηγήσεων. Η Πλατφόρμα εγκαινιάστηκε με πρώτο θέμα το στεγαστικό, ενώ τους επόμενους μήνες τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι η εκπαίδευση, το κυκλοφοριακό, η απασχόληση, το περιβάλλον και η κοινωνική συνοχή. Επιπλέον μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της Πλατφόρμας θα παρουσιάζονται οι καλύτερες προτάσεις που θα υποβάλλονται από τους νέους ενώ στον ίδιο χώρο, θα λαμβάνουν οι νέοι απαντήσεις, σχόλια αλλά και ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης ανάλογα με το κάθε θέμα.

Η πλατφόρμα κάνει πρεμιέρα με το στεγαστικό ζήτημα. Πως καταλήξατε σε αυτό το θέμα;
Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί άλλο θέμα αφού το στεγαστικό είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί τη νεολαία μας, καθώς η εξασφάλιση προσιτής στέγης αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα στις μέρες μας.

Αυτή την περίοδο βρίσκεστε στη διαδικασία σχεδιασμού της Β’ Εθνικής Στρατηγικής για την Νεολαία 2030. Μιλήστε μας λίγο για αυτό καθώς και για το πως μπορούν οι νέοι να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.
Με την ολοκλήρωση της Α’ Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου ανακοίνωσε τον καταρτισμό της Β’ Εθνικής Στρατηγικής, με ορίζοντα το 2030, μιας στρατηγικής που στόχο έχει να αποπνεύσει ελπίδα, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στη νέα γενιά. Στόχος είναι όπως η Στρατηγική αυτή αποτελέσει το όραμα, το πλάνο και παράλληλα τη δέσμευση της πολιτείας για μια σειρά ενεργειών και δράσεων που στόχο θα έχουν την προαγωγή και την ευημερία της νεολαίας, αναγνωρίζοντας ότι η νέα γενιά αποτελεί το πιο ζωντανό και δυναμικό κύτταρο της κοινωνίας μας, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια και με βασικό γνώμονα την συμμετοχή και ενδυνάμωση της νεολαίας, συνοδοιπόροι του ΟΝΕΚ θα είναι οι νέες και οι νέοι, οι εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας, οι κοινωνικοί εταίροι και οι φορείς χάραξης πολιτικής.
Η διαδικασία εκπόνησης της Β’ Εθνικής Στρατηγικής περιλαμβάνει ποικίλες συμμετοχικές δράσεις, όπως τοπικές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή των νέων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, κοινή δράση με κρατικούς φορείς και εκπροσώπους νεολαίας, ανοικτές διαδικτυακές διαβουλεύσεις και τη διεξαγωγή της Ε’ Συνόδου Νέων.

Πολλές φορές ακούμε πως διανύουμε μια περίοδο όπου παρατηρείτε έντονα η κρίση αξιών στους νέους. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτό το φαινόμενο και ποιες πιστεύεται είναι οι αξίες που πρέπει να έχει ένας νέος στη σημερινή εποχή;
Η κρίση αξιών στους νέους είναι ένα φαινόμενο που συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια, και αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες παγκοσμίως. Θεωρώ ότι αυτή η κρίση αντικατοπτρίζει τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο και επηρεάζουν πρώτιστα τους νέους μας, όπως οι γενικευμένες συρράξεις, η ακρίβεια, η ροή αρνητικών και ψευδών ειδήσεων, οι κοινωνικές ανισότητες, η γραφειοκρατία και πολλά άλλα. Γενικά το σύστημα περισσότερο δυσκολεύει τους νέους παρά να τους διευκολύνει και γι’ αυτό στέκομαι δυναμικά δίπλα στους νέους στην προσπάθεια τους να επιφέρουν αλλαγές. Είναι δύσκολο αλλά συνάμα πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους νέους μας να αναπτύξουν εκείνες τις αξίες που θα τους οδηγήσουν στην ευημερία: όπως είναι ο Σεβασμός, η Ενσυναίσθηση, η Ειλικρίνεια, η Συνεργασία, η Κριτική Σκέψη και η Δημιουργικότητα.

Τι αποκομίζετε από την καθημερινή επαφή σας με τους νέους σε προσωπικό επίπεδο;
Η καθημερινή επαφή με τους νέους αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή έμπνευσης, ενέργειας και μάθησης για εμένα. Μέσα από αυτή τη συνεχή αλληλεπίδραση, αποκομίζω πολλά πολύτιμα στοιχεία που εμπλουτίζουν όχι μόνο την επαγγελματική μου πορεία αλλά και την προσωπική μου ανάπτυξη. Οι νέοι φέρνουν πάντα νέες ιδέες, καινοτόμες προσεγγίσεις και μια φρέσκια οπτική που είναι αναζωογονητική. Η δημιουργικότητά τους και η επιθυμία τους να εξερευνήσουν το καινούργιο με βοηθούν να παραμένω ανοιχτή στις αλλαγές, να σκέφτομαι Out of the box και να παραμένω διεκδικητική.

Ζείτε στη Λάρνακα. Τι θα θέλατε να δείτε στη πόλη μας;
Ως κάτοικος της Λάρνακας έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης μας. Η Λάρνακα έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να γίνει ένα ακόμα πιο ζωντανό και φιλικό περιβάλλον για όλους τους κατοίκους της. Επιπλέον καλό είναι να υπάρχουν περισσότεροι πράσινοι χώροι, να γίνεται καλή συντήρηση των πάρκων και των χώρων πρασίνου όπου οι κάτοικοι να μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη φύση. Είναι σημαντικό ακόμα να υπάρχουν υποδομές και προγράμματα στήριξης για νεοφυείς επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι και να δίνονται κίνητρα στην πόλη μας ώστε οι νέοι να δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις και να προωθηθεί η αυτοαπασχόληση. Στην Λάρνακα ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, σε συνεργασία με τον Δήμο της Λάρνακας και το ΤΕΠΑΚ λειτουργεί ένα πρωτοποριακό χώρο τεχνολογίας και καινοτομίας, το Makerspace, το οποίο βοηθά τους νέους μας να γνωρίσουν την τεχνολογία και να καλλιεργήσουν δεξιότητες και επιχειρηματικό πνεύμα. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό το έργο και ευελπιστούμε για περισσότερα έργα στο άμεσο μέλλον.

Τι θεωρείτε επιτευγμα για μια πόλη;
Ένα πραγματικό επίτευγμα για μια πόλη είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι κάτοικοι ζουν ευτυχισμένοι, ασφαλείς, δραστηριοποιούνται με γνώμονά τη βιωσιμότητα της πόλης ενώ η πόλη προσφέρει ευκαιρίες επιχειρηματικότητας για τους νέους της.

Πως περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;
Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος για μένα και προσπαθώ όσο μπορώ να τον αξιοποιώ ποιοτικά. Αγαπώ πολύ το διάβασμα και ειδικά τα βιβλία λογοτεχνίας, προσωπικής ανάπτυξης αλλά και τεχνολογίας. Ο χρόνος που περνώ όμως με την οικογένεια και τους φίλους μου είναι ό,τι πιο σημαντικό.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες του Skala Times;
Αγαπητοί αναγνώστες, αγαπητοί νέοι και νέες, σας καλώ όλους να γίνετε ενεργοί πολίτες της Λάρνακας αλλά και του τόπου μας γενικότερα. Μην περιμένετε να έρθουν οι αλλαγές από μόνες τους. Συμμετέχετε στα κοινά, εκφράστε τη γνώμη σας, πάρτε πρωτοβουλίες. Η φωνή σας έχει σημασία και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο ΟΝΕΚ είναι εδώ για να υποστηρίξει τις ιδέες σας και να σας βοηθήσει να τις πραγματοποιήσετε.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λύση «έκτακτης ανάγκης» τα ασυνόδευτα σε στέγη ηλικιωμένων, υποστηρίζει η Μ.Ευαγγέλου – Παρέμειναν για… 3 μήνες

Σε αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας ότι

Η παγκοσμίως καταχειροκροτημένη σοπράνο Κατερίνα Μηνά στο Skala Times: «Η τέχνη δεν είναι μόνο μια έκφραση του προσωπικού μας κόσμου, αλλά και ένα μέσο για την εξερεύνηση και την κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας»

Με καταγωγή από την Κύπρο και τη Μικρά Ασία, η διεθνούς φήμης σοπράνο και πιανίστρια, Κατερίνα Μηνά, κλέβει τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις της στην

error: Content is protected !!