Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την περασμένη εβδομάδα τον θάνατο του Ανδρέα Αγγελίδη, ενός εξέχοντος πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, που με την παρουσία του στα βουλευτικά έδρανα για δύο σχεδόν πενταετίες τίμησε το αξίωμα του βουλευτή και με το υψηλό του νομικό υπόβαθρο, ιδιαίτερα για θέματα δημοσίου δικαίου, συνέβαλε από τη δική του έπαλξη στην προάσπιση του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης.
Ο Ανδρέας Αγγελίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1946. Με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών φοίτησε στη Νομική Σχολή και ακολούθως στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή το 1971 ενεγράφη στο Μητρώο Δικηγόρων και άσκησε για πέντε και πλέον δεκαετίες το επάγγελμα του δικηγόρου, εμπλουτίζοντας με τις υποθέσεις που χειριζόταν τη νομολογία του διοικητικού δικαίου. Διετέλεσε βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ. Υπήρξε μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών, Νομικών, Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, καθώς και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και την Καταπολέμηση Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Υπήρξε επίσης μέλος της Επιτροπής Επιλογής και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες. Συμμετείχε μάλιστα σε πολλές κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό. Το 2013 εντάχθηκε στη Συμμαχία Πολιτών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στη Βουλή ο Ανδρέας Αγγελίδης διακρίθηκε για τον μεστό, ήπιο και μετριοπαθή πολιτικό του λόγο, όπως και για τον πατριωτισμό και την προσήλωσή του στα δίκαια του δοκιμαζόμενου κυπριακού λαού, ενώ ακόμη και μετά την αποχώρησή του από τα βουλευτικά έδρανα συνέχισε να αποτελεί έναν πιστό φίλο της Βουλής και έναν πολύτιμο συμπαραστάτη, παρέχοντας κάθε βοήθεια σε σχέση με το νομοθετικό έργο και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση σημαντικής νομολογίας για σοβαρά συνταγματικά θέματα.
Με τη στήριξη της Βουλής εξέδωσε το πολύτιμο νομικό σύγγραμμα για την κωδικοποίηση των γενικών αρχών του Διοικητικού Δικαίου, το οποίο συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει στην εμβάθυνση σε θέματα διοικητικού δικαίου.
Παρακολουθούσε αδιάλειπτα τα κοινοβουλευτικά δρώμενα και αρθρογραφούσε με καίριες επισημάνσεις για πλείστα όσα ζητήματα της Βουλής.
Υπήρξε επίσης μέλος του Σωματείου Πρώην Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και αγωνιζόταν για την ευόδωση των δίκαιων αιτημάτων των πρώην βουλευτών.
Εκφράζουμε στους οικείους του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,
Στις 14 Αυγούστου συμπληρώνονται δεκαεννέα χρόνια από τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία από την πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας «Helios Airways» στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού Αττικής, που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων είκοσι δύο παιδιών και των έξι μελών του πληρώματος.
Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων, που εξακολουθούν να ζουν με τον αβάστακτο πόνο της απώλειας των αγαπημένων τους και με αναπάντητα αμέτρητα «γιατί» όσον αφορά τις ευθύνες και παραλείψεις που οδήγησαν στο αεροπορικό δυστύχημα. Η πολιτεία και το κράτος έχουν χρέος βαρύ να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα και λειτουργούν όλοι οι μηχανισμοί, ώστε να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία και να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μνήμες ξυπνούν και πάλι σήμερα, εξήντα χρόνια από τότε που η τουρκική αεροπορία για τρεις συνεχόμενες μέρες, στις 7, 8 και 9 Αυγούστου 1964, με ρουκέτες, πυροβολισμούς και εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ πραγματοποίησε ανηλεείς επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων, κατοικημένων περιοχών και αμάχων στη μαρτυρική γη της Τηλλυρίας. Εκεί όπου, στο πλαίσιο υλοποίησης σχεδιασμών της τουρκικής πολιτικής επεκτατισμού, δημιουργήθηκε θύλακας στα χωριά Κόκκινα και Μανσούρα υπό τον άμεσο έλεγχο Τούρκων αξιωματικών, που θα διευκόλυνε τη λαθραία εισαγωγή όπλων και στρατιωτών και συνακόλουθα την εισβολή της Τουρκίας και την επιβολή της διχοτόμησης. Η κατάληψη από τους Τούρκους στρατηγικής σημασίας υψωμάτων γύρω από το προγεφύρωμα Μανσούρας-Κοκκίνων προκάλεσε την αντεπίθεση της Εθνικής Φρουράς, που όρθωσε το ανάστημά της και πολέμησε ενάντια στη στρατιωτική υπεροπλία των Τούρκων.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Στις 14 Αυγούστου 1974, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, παραβιάζοντας την εκεχειρία, αλλά και κάθε κανόνα διεθνούς νομιμότητας, συνέχισαν την προέλασή τους στα κυπριακά εδάφη.
Κατά τη νέα στρατιωτική επιχείρηση, γνωστή ως «Αττίλας ΙΙ», που διήρκεσε από τις 14 μέχρι και τις 17 Αυγούστου, τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν προς τα δυτικά το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Μόρφου και προς τα ανατολικά το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Καρπασία και την Αμμόχωστο.
Συνολικός απολογισμός της τουρκικής εισβολής: 37% του κυπριακού εδάφους υπό τουρκική κατοχή, βίαιος εκτοπισμός 200 000 Ελληνοκυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες, νεκροί και αγνοούμενοι.
Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην μέλους της Βουλής Ανδρέα Αγγελίδη, των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της «Ήλιος», καθώς και όλων των ηρώων και των μαρτύρων της πατρίδας μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)