Search
Close this search box.

Το Παραλίμνι και η Κύπρος τίμησαν τους ήρωες Τάσο Ισάακ και Σολωμο Σολωμού


Ένα γράμμα προς τον πατέρα τους διάβασαν οι κόρες των Τάσου Ισαάκ και Τάσου Μάρκου, Αναστασίας και Άντρης αντίστοιχα το βράδυ του Σαββάτου 10 Αυγούστου στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, συγκινώντας όσους ήταν παρόντες.

“Πατέρα,
ξημερώνει 11 Αυγούστου. Γι άλλους είναι πολλά και για άλλους λίγα αυτά τα 28 χρόνια από την ημέρα της δολοφονίας σου. Για εμάς εδώ, είναι σαν να συμβαίνει τούτη τη στιγμή τα γεγονότα. Η πορεία, η ματαίωση, η οργή, αλλά και η απόφαση για ολοκλήρωση του τάματος. Εμείς εδώ ακούμε απόψε το μαρσάρισμα της μοτοσυκλέτας σου, αισθανόμαστε την έγνοια σου για τους διπλανούς σου την αγωνία σου για το τόπο σου, κοιτάζουμε ακόμα τη μπλούζα σου και σιγοψυθιρίζουμε το μήνυμα της: “Απελευθέρωση η μόνη λύση”. Καταλαβαίνουμε ότι προχώρησες πολύ για να σταματήσεις. Σαν το Σολωμό, σαν όλους τους ήρωες του Παραλιμνιού και της Κύπρου”.

“Πατέρα,
σε λίγες μέρες ξημερώνει 50 χρόνια από τότε που χάθηκες. Η δράση σου πολύχρονη και συνυφσαμένη με την ιστορία του τόπου. Νεαρός εντάχθηκες στην ΕΟΚΑ και όταν λόγω των ενεργειών σου οι Αγγλικές αρχές σε καταζήτησαν βρήκες καταφύγιο, μετά από εντολές ανωτέρων σου, στην Αθήνα, όπου και πέτυχες να γραφτείς στην Σχολή του Γένους, στην Στρατιωτική Σχολή, όπως άλλωστε ποθούσες από παιδί. Διακόπτεις προσωρινά τις σπουδές σου και εντάσσεται κατόπιν εντολής του αρχηγού μυστικά στον αγώνα…… “

(Ολόκληρο το γράμμα εδώ στο video του Famagusta News )

Η συμβολική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, όπου μοτοσυκλετιστές και δρομείς ξεκίνησαν από πέντε βουνοκορφές της Κύπρου πλην μίας, αυτής του κατεχόμενου Πενταδακτύλου, κατέληξε στο κοιμητήριο Παραλιμνίου όπου τελέστηκε τρισάγιο και διαβάστηκαν αποσπάσματα από μέλη της Πρωτοβουλίας και τις κόρες των δύο Τάσων του Παραλιμνίου, Αναστασίας και Άντρης.

Τελέστηκε στο Παραλίμνι το μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Τελέστηκε σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι το ετήσιο Εθνικοθρησκευτικό Μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων του Παραλιμνίου Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, προϊσταμένου του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφυρίου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας κ. Νικόλας Ιωαννίδης, ενώ τον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Νικολέττος.
Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο κοιμητήριο Παραλιμνίου.

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Δημιουργείται μνημείο για τους Ισαάκ – Σολωμού

Συνάντηση με τους γονείς των δύο ηρωομαρτύρων του Παραλιμνίου οι οποίοι σκοτώθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1996 είχε πρόσφατα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου – Δερύνειας κ. Γιώργος Νικολέττος.

Κατά τη συνάντηση με τη μητέρα του μακαριστού Τάσου Ισαάκ, Τασούλα και τον πατέρα του μακαριστού Σολωμού Σολωμού, Σπύρο συζητήθηκε το θέμα της τοποθέτησης δύο μνημείων αφιερωμένα στους δύο ηρωομάρτυρες. Τους ανδριάντες θα φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, ο οποίος έχει ήδη φιλοτεχνήσει τα ομοιώματα τα οποία βρίσκονται στο γραφείο του Δημάρχου Παραλιμνίου – Δερύνειας.

Ο κ. Νικολέττος ανέφερε πως έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου – Δερύνειας για τη δημιουργία του μνημείου και η δημοτική αρχή προωθεί τη δημιουργία ενός πάρκου αφιερωμένου στους δύο ήρωες στο οποίο θα τοποθετηθούν οι ανδριάντες, έτσι ώστε να είναι φιλικό προς τον κάθε επισκέπτη ο οποίος επιθυμεί να γνωρίσει την ιστορία του Τάσου και του Σολωμού.

Πηγή: https://famagusta.news/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!