SkalaTimes Team
Ήταν το προφανές, ότι για να βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές εδώ και χρόνια, για να μην μπαίνει ένα τέλος στον πύρινο εφιάλτη που παρακολουθούμε κάθε χρόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, τότε πιθανόν κάτι γίνεται λάθος. Τόσα χρόνια, η εμπειρία θα έπρεπε να είχε διδάξει το κράτος, έτσι ώστε, τόσο με εξοπλισμό όσο και με άλλες δράσεις, να είναι πανέτοιμο μπροστά σε τέτοια ενδεχόμενα πυρκαγιών. Οι επίσημες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από χθες, σε σοβαρά Ελλαδικά μέσα, επιβεβαιώνουν πως κάποιοι έχουν μερίδιο ευθύνης που κάθε χρόνο κλαίμε πάνω από τα συντρίμμια και τις στάχτες. Κι αυτοί οι κάποιοι είναι το κράτος!
Από το ieidiseis.gr :
«Ειδικοί σε θέματα δασοπυρόσβεσης κάνουν λόγο για φανερή έλλειψη πρόληψης. Δηλαδή απουσία καθαρισμών δασών, απουσία συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, όπως και απουσία ζωνών αμιγούς ή μικτούς βλάστησης με άλλα είδη δέντρων που χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη καύση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Επίσης, δεν απομακρύνθηκε δασική ύλη που αποτελεί την «πυρίτιδα» κάτω από τα πεύκα και τα άλλα δέντρα, που μετατρέπει την έρπουσα φωτιά σε κατακόρυφη.
Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας για τέτοιου είδους μεγάλα έργα (μέσω του προγράμματος Anti-Nero) φαίνεται ότι δεν ήταν από μόνες τους αρκετές.
Από την πλευρά τους οι δασικές υπηρεσίες αφενός είναι υποστελεχωμένες -και μάλιστα εμφανώς- και αφετέρου δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς.
ΟΙ ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μία στρατηγική αντιμετώπισης των λεγόμενων “μεγα-πυρκαγιών”.
Φέτος όλα τα δεδομένα από την αρχή του έτους προμήνυαν ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία, συσσώρευση ξερής και μεγάλης καύσιμης ύλης σε αγροτοδασικές και δασικές περιοχές. Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν εντούτοις δεν αποφεύχθηκε η καταστροφή του δασικού πλούτου της Αττικής».
Αυτή την ώρα χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ κινδυνεύουν ζωές ανθρώπων και ζώων! Και βεβαίως ας μην ξεχνάμε την δολοφονία του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου, του πρασίνου και της γης!
Τέλος, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή των πυρόπληκτων, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ πολλοί Δήμοι ανοίγουν αίθουσες για την φιλοξενία κατοίκων περιοχών που πλήττονται από την πυρκαγιά.