Search
Close this search box.

Οι 29 «μυστικοί» συνεργάτες της κυβέρνησης στο μικροσκόπιο της Βουλής

Οι 29 -άγνωστοι στο ευρύ κοινό- συνεργάτες και σύμβουλοι του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς και των στελεχών του Υπουργικού Συμβουλίου, τίθενται υπό το μικροσκόπιο της Βουλής την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.

Η ατζέντα της πρώτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών για τη νέα σεζόν την μεταπροσεχή Τετάρτη (4/9) αναθεωρήθηκε χθες και σ΄ αυτήν έχει προστεθεί για συζήτηση το ακόλουθο θέμα: «Η παρακολούθηση της εφαρμογής του περί Συμβούλων-Συνεργατών».

Είναι ξεκάθαρο πως αυτό που θα απασχολήσει τους βουλευτές-μέλη της εν λόγω κοινοβουλευτικής επιτροπής, είναι η εκτός νόμου ενέργεια της κυβέρνησης να μην δημοσιοποιήσει τα πλήρη ονόματα των συμβούλων συνεργατών της κυβέρνησης που έχουν προσληφθεί στη βάση σύμβασης.

Μέσω της ιστοσελίδας της προεδρίας είχε δημοσιοποιηθεί το μητρώο «συμβάσεων συμβούλων-συνεργατών με τα μέλη της κυβέρνησης» στις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, αντί να δοθούν τα ονοματεπώνυμα των συμβούλων, όπως προνοεί η σχετικά νέα νομοθεσία (ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο), στον κατάλογο αναγράφονται μόνο τα αρχικά του ονόματος των προσληφθέντων.

Ξεκάθαρη η νομοθεσία

Ο «περί Συμβούλων-Συνεργατών των Μελών της Κυβέρνησης Νόμος του 2024 (Ν. 20(I)/2024)» που διέπει τον χειρισμό του κεφαλαίου των συμβασιούχων συμβούλων της κυβέρνησης δεν αφήνει αμφιβολία για την παρατυπία της κυβέρνησης.

Στο άρθρο 16 του Νόμου («Εποπτεία και μητρώο συμβάσεων απασχόλησης») υπάρχει σαφή αναφορά στην δημοσιοποίηση ονοματεπώνυμου: «Η έναρξη, η λήξη και/ή ο τερματισμός της σύμβασης απασχόλησης δημοσιοποιούνται με ανακοίνωση που αναρτά στην ιστοσελίδα της η Διοίκηση Προεδρίας, στην οποία περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο του συμβούλου-συνεργάτη, το μέλος της κυβέρνησης με το οποίο αυτός έχει συμβληθεί, οι απολαβές του και ο ακαδημαϊκός ή επαγγελματικός του τίτλος, τηρουμένων των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων και του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμου».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ: https://www.philenews.com/kipros/koinonia/article/1501148/i-29-mistiki-sinergates-tis-kivernisis-sto-mikroskopio-tis-voulis/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!