Search
Close this search box.

Εργο BioCNG-to-CI / Παροχή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία που βρίσκονται ελλιμενισμένα ή στο αγκυροβόλιο

Ενημέρωση για το έργο και τα επόμενα βήματα

Ο στόχος του έργου BioCNGtoCI είναι η παροχή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία που βρίσκονται ελλιμενισμένα ή στο αγκυροβόλιο. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει αναπτυχθεί μία πλωτή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα τροφοδοτείται από βιομεθάνιο, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Το έργο ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2023 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «CODEVELOPGT» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) στο πλαίσιο της σύμβασης: CODEVELOPGT/0322/0014.

Στο πλαίσιο του έργου BioCNG-to-CI, η startup εταιρεία InoMob, ως συντονίστρια, το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Petronav Shipmanagement και το εργοστάσιο βιοαερίου Armenis Biogas Plant συνεργάζονται για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης λύσης προς ηλεκτροδότηση, με πράσινη ενέργεια, πλοίων στο λιμάνι ή το αγκυροβόλιο.

Στις 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Petronav Shipmanagement στο λιμάνι της Λεμεσού, κατά την οποία οι εταίροι συζήτησαν για την πρόοδο του έργου και τα μελλοντικά βήματα.

Οι κύριοι σταθμοί-ορόσημα στην πρόοδο του έργου είναι:

  • Η λειτουργία της πλατφόρμας IoT και του αλγορίθμου προγνωστικής συντήρησης που αναπτύχθηκαν από το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία και δοκιμάστηκαν στο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (ηλεκτρογεννήτρια) βιομεθανίου πριν από την εγκατάστασή της στη φορτηγίδα.
  • Η καθέλκυση της φορτηγίδας Althaia, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 13 Αυγούστου στο λιμάνι της Λεμεσού. Η φορτηγίδα Althaia θα λειτουργήσει ως πλωτή μονάδα cold ironing, χρησιμοποιώντας συμπιεσμένο βιομεθάνιο και παρέχοντας πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε αγκυροβολημένα πλοία.

Και ακολουθούν:

  • Η εγκατάσταση της ηλεκτρογεννήτριας βιομεθανίου επί της φορτηγίδας και η διεξαγωγή ανάλυσης κραδασμών και ταλαντώσεων.
  • Η πραγματοποίηση μετρήσεων επί του σκάφους με χρήση του συστήματος IoT που αναπτύχθηκε για έλεγχο της απόδοσης της ηλεκτρογεννήτριας βιομεθανίου.
  • Η ηλεκτροδότηση του πλοίου M/T Alexandria ή M/T Astraia, ανάλογα με την διαθεσιμότητα, για την επίδειξη του συστήματος (τα πλοία αυτά διαχειρίζεται η Ναυτιλιακή Εταιρεία Petronav Shipmanagement).
  • Η διοργάνωση σεμιναρίων για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθώς και των συνεργειών με άλλα -συναφή- χρηματοδοτούμενα έργα (ZEST, Green Marine, BlueBARGE).

Για περαιτέρω πληροφορίες, επισκεφθείτε μας στο:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Χρύσης Παντελίδης (ΔΗΚΟ): Αν και πλήρης η σχετική Νομοθεσία, στην πράξη κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα που ίσως έχουν ελαττωματικούς αερόσακους

Δήλωση Χρύση Παντελίδη Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου συζητήσαμε το θέμα τηςανάκλησης ελαττωματικών προϊόντων, όταν αυτά διαπιστώνεται να κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δημοτικός Γραμματέας κ. Ανδρέας Λουκά, ο

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!