Την έγκριση του Σχεδίου Κανονισμών που υπέβαλε το Υφυπουργείο Τουρισμού σε σχέση με τα «Ξενοδοχεία Υπαίθρου» αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο νεοσύστατος όρος «Ξενοδοχεία Υπαίθρου» εισήχθη με την ψήφιση του «περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (τροποποιητικού) Νόμου του 2024» από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 14.03.2024. Με τον υπό αναφορά τροποποιητικό Νόμο επιτυγχάνεται η χάραξη νέας πολιτικής για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν ή αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του πυρήνα Κοινότητας ορεινών ή/και μειονεκτικών περιοχών ή και σε άλλες κατάλληλες τοποθεσίες εντός των ορίων ανάπτυξης των περιοχών αυτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Υφυπουργείο Τουρισμού υπέβαλε Σχέδιο Κανονισμών, το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τις πιο κάτω χαλαρώσεις:
(α) Δικαίωμα απόκλισης 20% στο ελάχιστο εμβαδόν του χώρου υποδοχής, (συμπεριλαμβανομένου και του καθιστικού) σε σχέση με αυτό που προβλέπεται για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε άλλες περιοχές.
(β) Εξαίρεση από σχετική διάταξη, με την οποία καθορίζεται, το ελάχιστο εμβαδόν των εσωτερικών κοινοχρήστων χώρων.
(γ) Δικαίωμα, ώστε τα μονόκλινα δωμάτια, να αποτελούν μέχρι και το 50% του συνόλου των δωματίων.
(δ) Επιτρεπόμενη απόκλιση 10% στο ελάχιστο εμβαδόν των δωματίων σε σχέση με αυτό που προβλέπεται για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε άλλες περιοχές.
(ε) Εξαίρεση από σχετική διάταξη, με την οποία καθορίζεται, ότι είναι υποχρεωτική, η διάθεση μπαλκονιού ή βεράντας ή κήπου δωματίου, τουλάχιστο στο 50% των δωματίων του ξενοδοχείου.
(στ.) Εξαίρεση από σχετική διάταξη, με την οποία καθορίζεται, ότι είναι υποχρεωτική η ύπαρξη κολυμβητικής δεξαμενής για τα ξενοδοχεία της τάξης των τεσσάρων (4) και των πέντε (5) αστέρων.
Επί της ουσίας ισχύουν, δηλαδή, οι ίδιες χαλαρώσεις που ισχύουν για τα αστικά ξενοδοχεία. Σημειώνεται, ότι, η υπό αναφορά δέσμη Κανονισμών προέκυψε μετά από την ψήφιση πρότασης Νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που υπέβαλαν οι βουλευτές κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης και κ. Νίκος Σύκας.
Οι πιο πάνω διατάξεις αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στις εν λόγω περιοχές, ενώ, ταυτόχρονα, παρέχεται πλέον η ευχέρεια σε υφιστάμενα ξενοδοχεία να αναβαθμιστούν σε τάξη/κατηγορία, νοουμένου ότι πληρούν σειρά άλλων προϋποθέσεων.