Αιτία πολέμου θεωρείται από τους Δήμους η μεταφορά στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) των χρημάτων που συσσωρεύτηκαν διαχρονικά από την εξαγορά χώρων στάθμευσης, την εξαγορά χώρων πρασίνου, από το ντεπόζιτο διαμόρφωσης των πεζοδρομίων κοκ.
Η προίκα αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη και χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Δήμων κ. Ανδρέα Βύρα, όταν ηγέρθη το θέμα από λειτουργούς τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών: «Ούτε να το σκεφτείτε».
Ωστόσο, προφανώς σε υπηρεσιακό επίπεδο είναι κάτι που εξετάζεται και σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το όλο θέμα.
Διευκρινίζεται πάντως, πως ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ερωτηθείς σχετικά από το philenews ξεκαθάρισε: «Δεν εγείραμε τέτοιο ζήτημα και το θεωρώ αδιανόητο. Τα χρήματα των ταμείων αυτών ανήκαν και ανήκουν στους Δήμους. Διερωτώμαι ποιος ήγειρε τέτοιο ζήτημα».
Ο κ. Γιωρκάτζης διευκρίνισε πάντως, πως τα χρήματα που συσσωρεύονταν από την εξαγορά χώρων στάθμευσης, χώρων πρασίνου κοκ, έχουν διατεθεί, εν μέρει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν χρήματα τα οποία ανήκουν στους Δήμους.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων κ Ανδρέας Βύρας ανέφερε στο philenews, ότι το θέμα έχει όντως εγερθεί και πρόσθεσε, πως κατά την αυριανή συνάντηση ο ίδιος θα ξεκαθαρίσει πως ούτε κατά διάνοια δέχονται οι Δήμοι να συζητήσουν κάτι τέτοιο.
Όπως εξηγεί ο κ. Βύρας, είναι αδιανόητο να έχουν οι Δήμοι την ευθύνη επιδιόρθωσης των πεζοδρομίων και την ίδια ώρα να τους στερούνται τα όποια έσοδα προκύπτουν. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους στάθμευσης, είπε ο κ. Βύρας. Εμείς θα αποφασίζουμε πώς θα ενεργούμε, πού θα δημιουργούμε χώρους στάθμευσης κοκ πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων. Περαιτέρω ανέφερε, πως το θέμα δεν είναι μόνο το ποσό που υπάρχει στα ταμεία, υπό την έννοια ότι κατά καιρούς τα χρήματα που συσσωρεύονταν χρησιμοποιούνταν για τους σκοπούς που προορίζονταν, είτε με κατασκευή είτε με συντήρηση των χώρων αυτών. Το θέμα είναι ότι οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη, είπε ο κ. Βύρας.
Σημειώνεται, πως τα χρήματα από τους χώρους στάθμευσης συγκεντρώθηκαν κυρίως από επιχειρήσεις οι οποίες ήθελαν να λειτουργήσουν αλλά δεν διέθεταν τους προβλεπόμενους χώρους. Αν για παράδειγμα για την λειτουργία ενός καταστήματος προβλέπονταν πέντε χώροι στάθμευσης και ο αιτητής διέθετε μόνο ένα, εξαγόραζε άλλους τέσσερις. Ουσιαστικά πλήρωνε τους χώρους χωρίς να υπάρχουν επιτόπου αλλά με αυτό τον τρόπο κάλυπτε τον απαιτούμενο αριθμό. Σημειώνεται, πως οι χώροι στάθμευσης εξαγοράζονταν προς €5.000 έκαστος. Θεωρητικά ο Δήμος συγκέντρωνε τα χρήματα αυτά για να αγοράζει μεγάλη έκταση για να δημιουργήσει πάρκινγκ μεγάλης χωρητικότητας. Ωστόσο, μέρος των χρημάτων διατέθηκε για συντήρηση δημοτικών χώρων στάθμευσης, ενώ μέρος των χρημάτων διαθέτηκε και για το ΓΣΠ στο υπόγειο του οποίου θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης.
Όσον αφορά τα έσοδα από τους χώρους πρασίνου, αυτά προέκυπταν από την εξαγορά τέτοιων χώρων. Δηλαδή, αν ένας ιδιοκτήτης έπρεπε να δημιουργήσει ένα χώρο πρασίνου, υπό προϋποθέσεις πλήρωνε την αξία του στο Δήμο, ο οποίος, αφού συγκέντρωνε αρκετά χρήματα θα αγόραζε τεμάχια γης για δημιουργία μεγαλύτερων χώρων στάθμευσης σε σχέση με τους μικρούς-μικρούς που διαμορφώνονται από κάθε ανάπτυξη.
Πηγή: Φιλελεύθερος