Search
Close this search box.

Βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης: “Με πολλά σοβαρά προβλήματα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά”

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

Ως ΑΚΕΛ συμφωνούμε με το γενικότερο όραμα για την παιδεία το οποίο εξέφρασε ακόμη μια φορά η Υπουργός ή αν προτιμάτε, η Υπουργός συμφωνεί σε πολλά ζητήματα με όσα λέγαμε για πολλά χρονιά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και το νέο σύστημα αξιολόγησης, η επέκταση της υποχρεωτικής ηλικίας εισδοχής στην προδημοτική εκπαίδευση ή τα όσα έχουν γίνει με το θέμα των συνοδών παιδιών με αναπηρία, ήταν δικές μας βασικές θέσεις. Απ’ εκεί και πέρα βέβαια, εκτός από το γενικότερο όραμα, σημασία έχουν τα συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.
Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο επεσήμαναν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Από πλευράς στελέχωσης είμαστε φέτος πολύ πιο πίσω σε σχέση με την περσινή χρονιά. Με βάση τη σχετική νομοθεσία, οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών έπρεπε να ολοκληρώνονταν στις 25 Ιουλίου. Βρισκόμαστε τώρα τέλη Αυγούστου και μόνο μέσα στον μήνα έχουν γίνει εκατοντάδες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και αναμένονται πολλές άλλες. Όλες αυτές οι μετακινήσεις ή τοποθετήσεις, εγείρουν κι ένα ερωτηματικό κατά πόσον θα καταφέρουν τα ολοήμερα σχολεία να ξεκινήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο πετύχαμε μετά από δικές μας πιέσεις. Οπόταν, το βασικότερο πρόβλημα της χρονιάς είναι η καθυστέρηση στη στελέχωση.
Υπάρχει και η καθυστέρηση όσον αφορά τις αποσπάσεις, οι οποίες έπρεπε την 1η Απριλίου να είχαν ολοκληρωθεί, όμως ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες με τέσσερις-πέντε μήνες καθυστέρηση. Για να το πω ξεκάθαρα, όλη αυτή η «ζύμωση» και το «πήγαινε-έλα» γύρω από τις αποσπάσεις, στη δική μας αντίληψη και με βάση πολλές καταγγελίες που έχουμε, φωτογραφίζει ρουσφέτι.
Άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η κατάθεση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού όσον αφορά την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, τον οποίο υποσχέθηκε σήμερα η Υπουργός. Θέλω να επισημάνω ότι οι αριθμοί που ακούμε μέχρι σήμερα αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό στο σύνολο των σχολείων μας. Εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε το 2025 και το 2026 πόσα κλιματιστικά θα εγκατασταθούν και με πόσα χρήματα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα σχολεία που έχουν ανάγκη κλιματιστικό θα το έχουν το επόμενο διάστημα.
Είναι επίσης το θέμα των 223 εκπαιδευτικών που εργάζονταν στα ΔΡΑΣΕ στη Μέση Εκπαίδευση και αυτό το διάστημα παραμένουν, δυστυχώς, μετέωροι.
Τέλος, ένα άλλο πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Με τον τρόπο που διατίθενται μέχρι σήμερα οι θέσεις στα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, στο τέλος χάνονται εκατοντάδες θέσεις που έπρεπε να είχαν δοθεί σε απόφοιτους μας. Η Ελλάδα ανακοινώνει τις θέσεις τέλη Αυγούστου και δεν πραγματοποιεί δεύτερη κατανομή λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά και όταν δοθούν οι θέσεις από την Ελλάδα, δεν υπάρχει χρόνος στα δικά μας πανεπιστήμια να πραγματοποιήσουν τρίτη κατανομή. Φοιτητές, δηλαδή, κρατούν τη θέση τους στα κυπριακά πανεπιστήμια και αφού έχουν εξασφαλίσει μια «καλύτερη» θέση στα ελληνικά, πάνε στην Ελλάδα και η θέση στην Κύπρο μένει άδεια.
Αυτή τη θέση θα μπορούσε να πάρει ένα άλλο παιδί και να σπουδάσει δωρεάν. Πολλά από αυτά τα παιδιά τελικά, για να σπουδάσουν αυτό που θέλουν υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αυτό επιτέλους πρέπει να διορθωθεί και υπάρχει τρόπος. Η Υπουργός ενημέρωσε σήμερα ότι εκ μέρους της Ελλάδας μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο η κατανομή των θέσεων να πραγματοποιείται στις αρχές Αυγούστου. Αυτό ανοίγει την «πόρτα» στα κυπριακά πανεπιστήμια να πραγματοποιούν τρίτη κατανομή. Εμείς θα επιμένουμε έντονα, στα πλαίσια μιας διακρατικής συμφωνίας, να πειστεί η Ελλάδα να πραγματοποιεί δεύτερη κατανομή. Έτσι θα υπάρχει πλέον ο χρόνος ούτως ώστε όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια, να διατίθενται στα παιδιά μας.
Κανένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ανώτερη εκπαίδευση
Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη στρατηγική για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αυτό
είναι το συμπέρασμα της σημερινής συζήτησης. Εκ μέρους του Υπουργείου εκφράστηκαν σκέψεις, απόψεις και εργαλεία μέσα από τα οποία θα αναλυθούν τα διάφορα δεδομένα. Εμείς όταν λέμε «στρατηγικός σχεδιασμός» εννοούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα: πού θα πάμε την επόμενη πενταετία και με ποιους πόρους, ποια μέσα και ποιες πολιτικές.
Πολύ φοβούμαι ότι όσο δεν υπάρχει αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός και έρχονται ζητήματα από μόνα τους, όπως το θέμα των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι μια ωρολογιακή, οικονομική και εκπαιδευτική βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής κοινωνίας. Μακάρι να διαψευστούμε. Είναι πολλά τα εκατομμύρια στα δημόσια και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αύριο στα ξένα παραρτήματα. Χρειάζεται σχεδιασμός για να μην καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Να αναφέρω δύο παραδείγματα. Ιδρύσαμε πανεπιστήμιο ειδικό στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για το οποίο δίνουμε εκατομμύρια, και έρχονται τώρα τα άλλα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν και εκείνα εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πώς τους επιτρέπεται αυτό, εάν εκτιμούμε ότι χρειάζεται ειδικό πανεπιστήμιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Επίσης, πώς μπορούμε να λέμε ότι δεν θα λειτουργούν ιατρικές σχολές χωρίς πανεπιστημιακές κλινικές -μία σωστή προσέγγιση- αλλά μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να λύσουμε το θέμα της ύπαρξης πανεπιστημιακής κλινικής για το δημόσιο πανεπιστήμιο;

Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για όλα αυτά, ο οποίος δεν υπάρχει.


28.08.2024

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!