Search
Close this search box.

Μακάρι να έχει δίκαιο ο Υπουργός Βαφεάδης για λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας αλλά τα ερωτήματα είναι πολλά…

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και μια θολή εικόνα όσον αφορά την κατάσταση στο λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας. Παρόλο που ο Υπουργός κ. Βαφεάδης δήλωνε χθες 28 Αυγούστου 2024 ότι τα έργα ξεκινούν άμεσα. (Σχετικό ρεπορτάζ στο Inbusiness εδώ)

Το πρώτο ερώτημα είναι ποιους θα ωφελέσει αυτή η καθυστέρηση (ή και ακύρωση θα τολμήσω να πω) του πιο μεγάλου πρότζεκτ που ανέμενε η Λάρνακα. Ναι, η καθυστέρηση είναι το μόνο σίγουρο. Η μόνη πρόσφατη δήλωση για το θέμα που δεν τίθεται αμφισβήτησης είναι η γραπτή δήλωση του Βουλευτή Λάρνακας, ΔΗΚΟ, κ. Ορφανίδη ο οποίος τόνισε “το όλο έργο θα περάσει μέσα από δικαστικές χρονοβόρες διαδικασίες που θα καθυστερήσουν την πραγματοποίηση του έργου”.

Ποιους θα εξυπηρετήσει λοιπόν η καθυστέρηση;

Ποιους εξυπηρέτησε η άρον άρον διακοπή της συνεργασίας με την ΚΙΤΙΟΝ; Σίγουρα όχι τους 13 που έχουν απολυθεί και όχι τη μαρίνα και λιμάνι που σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων έχει καταντήσει μπάχαλο τους τελευταίους μήνες. (Υπενθυμίζουμε ρεπορτάζ με δηλώσεις εργαζομένων στις 29 Ιουλίου 2024 στο SkalaTimes, εδώ)

Το θέμα του σημερινού άρθρου είναι τα πολλά ερωτήματα που δεν έχουν απαντήσεις μέχρι στιγμής. (Θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα για το θέμα λιμάνι-μαρίνα πάντα με γνώμονα το καλό της πόλης και πάντα εμπεριστατωμένα -όποιος αμφιβάλει τις προθέσεις ας ανατρέξει στα 12 χρόνια ζωής και δράσης του SkalaTimes -God bless google memory).

Ένα άλλο από τα πολλά ερωτήματα είναι: γιατί ο Υπουργός Βαφεάδης θα βγει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό από τη στιγμή που τα σχέδια υπάρχουν; Για περαιτέρω έξοδα και καθυστερήσεις; Για ποιο λόγο;
Πιο συγκεκριμένα: Στις 19 Αυγούστου πριν από τη συνάντηση με την Ad Hoc για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας ο Υπουργός Μεταφορών κ. Βαφεάδης μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατασκευή του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας. «Θεωρούμε ότι το κτήριο αυτό αποτελεί πύλη εισόδου στην Δημοκρατία και σημείο συγκέντρωσης των Λαρνακέων. Πρέπει να είναι εμβληματικό και γι’ αυτό έχουμε πρόθεση να συνεργαστούμε με το ΕΤΕΚ για τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ούτως ώστε το αποτέλεσμα της μελέτης να είναι κάτι που θα κάνει όλους μας υπερήφανους».
Η ΚΙΤΙΟΝ είχε υποβάλει τα σχέδια του Yacht Clun (Ναυτικού Ομίλου) στη πολεοδομία για άδεια, τα σχέδια πέρασαν και υπογράφησαν από όλες τις υπηρεσίες που θα έχουν γραφεία μέσα στο Yacht Club, πέρασαν από έλεγχο του Υπουργείου Μεταφορών και υπογράφησαν από αυτούς ως ιδιοκτήτης της γης.
Μιλάμε για σχέδια που ετοίμασε μια από τις καλύτερες αρχιτεκτονικές εταιρείες στο κόσμο.
Τα σχέδια βρίσκονται στην πολεοδομία Λευκωσίας αφού ακόμη αναμένουν την έγκριση.
Γιατί ο κ. Βαφεάδης, ο οποίος τυχαίνει να είναι και αρχιτέκτονας, λέει πως δεν έχει τα σχέδια;
Γιατί θα πρέπει να ξαναπεράσουμε όλες αυτές τις χρονοβόρες διαδικασίες (και με κόστος το οποίο επιβαρύνεται ο φορολογούμενος πολίτης) αφού τα σχέδια υπάρχουν;
Το ίδιο ισχύει και για τα σχέδια infrastructure (δρόμοι, πεζοδρόμια, τοπιοθέτηση κτλ) καθώς και για τα σχέδια του passenger terminal, των γραφείων του λιμανιού και των επιμέρους γραφείων των υπηρεσιών του λιμανιού.

Ποια σχέδια δεν έχει ο Υπουργός ή δεν μπορεί να εξασφαλίσει με ένα τηλεφωνήμα σε γραφεία του Υπουργείου του;

Μια άλλη ερώτηση εκατομμυρίων είναι: Πόσο κρατά συνήθως ένας διαγωνισμός προσφορών του κράτους; Ποιους τέτοιος διαγωνισμός κράτησε λιγότερο από 2-4 χρόνια; Πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία μετά για εξασφάλιση αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες;

Τέλος, πότε ξαναέκτισε το κράτος (ή ο Δήμος) κτήριο πολλαπλών χρήσεων πάνω στη θάλασσα;
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις υποδομές που πρέπει να ετοιμαστούν πριν από την ανέγερση του Yacht club (τα λεγόμενα fingers). Πότε θα βγει σε προσφορές για αυτό. Πότε θα ετοιμαστεί κτλ;

Ειδικοί δεν είμαστε αλλά μπορούμε αντλήσουμε πληροφόρηση από τους ειδικούς, όπως ξανακάναμε για θέματα που αφορούσαν το λιμάνι-μαρίνα της πόλης μας.

Ποιους εξυπηρετεί η καθυστέρηση ή ακόμη και η ακύρωση του πρότζεκτ;
Ποιους εξυπηρετεί η αλλαγή οράματος της Λάρνακας (ενιαία ανάπτυξη) την οποία αποφάσισε και ενέκρινε η Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης ποιοι κάποια χρόνια;

Μα προπάντων ποιους εξυπηρετεί η παραπληροφόρηση για το θέμα λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας;

Και τι κάνει η Ad Hoc επιτροπή;
(Υπενθυμίζουμε πως η Ad Hoc Επιτροπή συστάθηκε με επικεφαλή τον Δήμαρχο Λάρνακας, ενώ μέλη είναι όλοι οι βουλευτές Λάρνακας και οι βουλευτές της επιτροπής ανάπτυξης -Μιχάλης Γιακουμή-, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Νάκης Αντωνίου).

Ελπίζουμε ότι η Ad Hoc επιτροπή, με τον Δήμαρχο Λάρνακας και τα υπόλοιπα μέλη της, θα δράσει σωστά και με πυγμή, έτσι ώστε επιτέλους κάποια στιγμή να υλοποιηθεί το περιβόητο έργο με γνώμονα το καλό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Το οφείλουμε στα παιδιά αυτής της πόλης να τους παραδώσουμε μια καλύτερη Λάρνακα και πιο ευημερούσα!
Φτάνει πια η πόλη μας να μένει πίσω επειδή εξυπηρετεί κάποιους, (ναι, εξυπηρετεί κάποιους η Λάρνακα να “μένει πίσω”). Ε, φτάνει!
Όπως επίσης φτάνει να αποφασίζει ο ένας ή μια κλίκκα για ολόκληρη την πόλη! Να αποφασίζει συλλογικά όλη η επιτροπή ανάπτυξης της πόλης και όχι κάποια μέλη της να βγαίνουν και να μιλούν εκ μέρους της Λάρνακας.

Η Λάρνακα δεν βγαίνει σε πληστιαριασμό, ούτε τα όνειρα των ανθρώπων της που θέλουν να την δουν να προοδεύει, όχι για δικό τους συμφέρον, αλλά για το συμφέρον ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της πόλης, για το αύριο των παιδιών της Λάρνακας.

Τέλος, όσοι δηλώνουν, όπως το ΑΚΕΛ, πως η Αρχή Λιμένων Κύπρου είναι η ιδανική, (με “εμπειρία κι έχει τη δυνατότητα” λέει ο κύριος Στεφάνου του ΑΚΕΛ), για να αναλάβει το λιμάνι Λάρνακας, τους παραπέμπουμε σε δηλώσεις εργαζομένων μέσα στο λιμάνι (το ρεπορτάζ εδώ) για την κατάσταση που επικρατεί όταν η διοίκηση περνά στα χέρια της ΑΛΚ.

Ναι, βολεύει κάποιους η διαχείριση να είναι στα χέρια της ΑΛΚ, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι αυτοί οι κάποιοι δεν είναι η πόλη του Ζήνωνα και ο κόσμος της.

  • Αύριο Παρασκευή στις 17:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Ανάπτυξης της Λάρνακας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!