Search
Close this search box.

Λιμάνι – Μαρίνα Λάρνακας: Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να διαλυθεί το όραμα για ενιαία ανάπτυξη

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Λιμάνι – Μαρίνα Λάρνακας: Λόγοι για τους οποίους το έργο δεν θα λειτουργήσει εάν διαχωριστεί

Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της πόλης, αλλά και με έγνοια και καθηκόν την σωστή ενημέρωση του κόσμου της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, το SkalaTimes παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η διάλυση του οράματος για ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ λιμανιού-μαρίνας θα ενταφιάσει για πάντα τους σχεδιασμούς για μεγάλη ανάπτυξη σε λιμάνι και μαρίνα της πόλης.

Γιατί η Λάρνακα για ΧΡΟΝΙΑ μιλούσε για ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ λιμανιού μαρίνας, μια απόφαση που πάρθηκε από την Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης και σήμερα -με τις πιέσεις κάποιων (συγκεκριμένων), τα περισσότερα μέλης της επιτροπής έχουν πειστεί για διάλυση του οράματος της ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;

Πιο κάτω, μετά από έρευνα, οι λόγοι για τους οποίους ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ να υλοποιηθεί ή να λειτουργήσει το έργο, αν διαχωριστεί.

1) Για να μπορέσει η μαρίνα να επιβιώσει οικονομικά, πρέπει να διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό ακίνητης περιουσίας, για να πουλήσει και να διαχειριστεί, προκειμένου να αναπληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται, (πέραν των 70 εκατομμυρίων ευρω), για να ολοκληρωθεί το έργο για μια σωστή μαρίνα.  Μέρος των έργων υποδομής της μαρίνας, δηλαδή τροφοδοσία, αποχέτευση, σύνδεση στο Διαδίκτυο, κ.λπ. θα πρέπει να συνδεθεί με την υποδομή ακινήτων προκειμένου να καταστούν βιώσιμες. Αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν από τις πωλήσεις ακινήτων, και ως εκ τούτου, η μαρίνα και η ακίνητη περιουσία συνδέονται από προεπιλογή.
Η μαρίνα ως δεν διαθέτει αρκετό έδαφος (τμ) για να αναπτύξει πολλά ακίνητα.  Επομένως χρειάζεται να πάρει γη  από το Λιμάνι. Ως εκ τούτου η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ενιαία.

2) Για να λειτουργήσει μια αξιοπρεπής μαρίνα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες, (όπως Dry Stuck area, επισκευές και συντήρηση γιοτ, Boats Launching Ramp, κ.λπ.), αυτές δεν είναι «καθαρές» δουλειές.  Επομένως, η κοινή λειτουργία της μαρίνας και του λιμανιού δίνει τη δυνατότητα στον φορέα εκμετάλλευσης να πραγματοποιεί ορισμένες από αυτές τις εργασίες εντός των περιοχών του Λιμένα, που είναι κατάλληλοι και προσφέρονται για τέτοιες εργασίες.

3) Εάν ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα επικεντρωθεί στο γενικό φορτίο, τότε τα ακίνητα που θα βρίσκονται μεταξύ λιμανιού και μαρίνας δεν θα είναι ελκυστικά. Οι εργασίες εντός του λιμένα πρέπει να συνάδουν με την εικόνα της μαρίνας. Πολύ εύκολα μπορεί να αποφασιστούν εργασίες (αν το έργο διαχωριστεί) που να μην βοηθούν στην ανάπτυξη και προσανατολισμό της μαρίνας.

4) Εάν ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμανιού δεν έχει συμφέροντα να διατηρήσει καθαρά τα θαλάσσια νερά και τις παραλίες, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τον διαχειριστή της μαρίνας και τους αγοραστές ακινήτων, τότε ο διαχειριστής της μαρίνας, οι πελάτες του και οι αγοραστές ακινήτων θα υποφέρουν και η αποτυχία της μαρίνας θα είναι μονόδρομος.

5) Εάν ο Λιμενάρχης δεν επικεντρωθεί στην προσέλκυση Κρουαζιερόπλοιων και δεν έχει την απαιτούμενη ομάδα ειδικών, τότε τα εμπορικά ακίνητα της μαρίνας και κατ’ επέκταση το κέντρο της πόλης της Λάρνακας θα υποφέρουν για πάντα.  

Η Λάρνακα χρειάζεται κρουαζιερόπλοια για να ενισχύσει την οικονομία της και να ακολουθήσει το όραμα της για τουριστικό προσανατολισμό.

Υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι ο διαχωρισμός του έργου και η ανάθεση του λιμανιού στην Αρχή Λιμένων Κύπρου εξυπηρετεί και συμφέρει ΚΑΠΟΙΟΥΣ, αυτοί οι ΚΑΠΟΙΟΙ όμως, δεν είναι η Λάρνακα και ο κόσμος της.

Επομένως, είναι προφανές ότι τα στοιχεία λιμάνι, μαρίνα και εργασίες Real Estate για το Project αλληλοσυνδέονται φυσικά. Όχι μόνο λόγω της γειτνίασής τους αλλά και λόγω των αλληλένδετων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προτεραιοτήτων και ενδιαφερόντων που πρέπει να κυριαρχήσει ένας φορέας για να διασφαλίσει την επιτυχία αυτού του έργου και τη μελλοντική επιτυχία της Λάρνακας.
Γιατί μπορεί να διαφεύγει σε κάποιους, αλλα αν εμείς αγωνιζόμαστε για την επιτυχία του έργου και αγωνιούμε να γίνει επιτέλους, χωρίς τους εμπαιγμούς που κρατούν δεκαετίες, το κάνουμε για την ευημερία και το αύριο της πόλης μας και όχι για δικά μας προσωπικά συμφέροντα, ή φίλων μας, ή κομματικών στελεχών και φίλων κόμματος κτλ.

Οι κάποιοι που με “ελαφρά τη καρδία” επιθυμούν να σκοτώσουν το όραμα της ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και να πάμε σε διαχωρισμό, οφείλουν να ξέρουν πως τους γράφει η ιστορία της πόλης και οφείλουν, αν μη τι άλλο, να είναι σίγουροι για την απόφαση τους και προπάντων να το κάνουν για το καλό της πόλης και όχι για το καλό ΚΑΠΟΙΩΝ λίγων και “εκλεκτών”.

Και όχι δεν πιστεύουμε κανέναν Υπουργό, επειδή οι εμπαιγμοί για το λιμάνι μαρίνα Λάρνακας κρατούν ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Μέχρι πριν ένα χρόνο ο Υπουργός Βαφεάδης δήλωνε και τόνιζε (σε ρεπορτάζ με τίτλο “Χωρίς επιστροφή η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας” ) πως μακροπρόθεσμα τα οφέλη που θα έχει η Λάρνακα από την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού θα είναι πολλαπλάσια και σημείωσε «εμείς εκτιμούμε ότι το έργο αυτό θα αλλάξει όχι μόνο την πόλη της Λάρνακας αλλά τη χώρα ολόκληρη».
Η δημοσίευση στο InBusiness εδώ


Τι μεσολάβησε μέσα σε ένα χρόνο έτσι ώστε να θέλουμε άρον άρον να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μιας ολόκληρης πόλης για χρόνια, για ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Μήπως είναι ο ίδιος λόγος που άρον άρον διαλύσαμε και την συμφωνία με την εταιρεία που θα αναλάμβανε το έργο της ενιαίας ανάπτυξης;

  • Από σήμερα το SkalaTimes προσθέτει μια ειδική στήλη με τίτλο Μαρίνα Λιμάνι Λάρνακας όπου εκεί θα μπορείτε να βρείτε όλα τα κείμενα / άρθρα/ ρεπορτάζ / ανακοινώσεις που έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα το SkalaTimes.
    Το λιμάνι μαρίνα Λάρνακας είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ιστορία της πόλης μας, με προσκήνιο, παρασκήνιο, συμφέροντα, ιδιοτέλεια και ανιδιοτέλεια.
    Ο καθένας επιλέγει σε ποια πλευρά της ιστορίας της πόλης μας στέκεται.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!