Search
Close this search box.

Ταλαιπωρία και εικόνες ντροπής στο Αεροδρόμιο Λάρνακας

Εικόνες που δεν αρμόζουν σ’ ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο καταγράφονται σχεδόν καθημερινά, κατά τις ώρες αιχμής, σε αυτό της Λάρνακας, στο οποίο σχηματίζονται μεγάλες ουρές αυτοκινήτων από πολίτες, οι οποίοι είτε μεταφέρουν, είτε σπεύδουν για να παραλάβουν κάποιο επιβάτη. Η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι οδηγοί είναι τεράστια, με κάποιους να κάνουν για ώρα κύκλους προκειμένου να βρουν μια θέση στο σημείο που ορίστηκε για ολιγόλεπτη παραμονή. Το πρόβλημα μεγάλωσε όταν αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω του τρομοκρατικού κτυπήματος της Χαμάς, όπως κλείσει, για λόγους ασφαλείας, η πρόσβαση για οχήματα στον δρόμο των αφίξεων. Παρά το γεγονός πως πέρασαν 10 μήνες από τότε δεν λήφθηκαν ικανοποιητικά μέτρα, με αποτέλεσμα η κατάσταση, ειδικά τους τελευταίους τρεις μήνες, να είναι ανυπόφορη.

Ο «Φ» έθεσε το θέμα από τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από καταγγελίες πολιτών πως δεν μπορούσαν ούτε στους καθορισμένους χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου να βρουν μια θέση, επειδή ήταν υπερπλήρεις. Οι χώροι στάθμευσης αυξήθηκαν, ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει αφού αυξήθηκε η επιβατική κίνησης. Πολίτες που επικοινώνησαν ξανά με την εφημερίδα μας έκαναν λόγο για ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, που έπρεπε να λάβουν αμέσως αντίστοιχα μέτρα με αυτά που εφαρμόστηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου. 

Παραδέχεται πως υπάρχει πρόβλημα στο σημείο ολιγόλεπτης παραμονής οχημάτων (drop off) ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος αναφέρει πως το θέμα εξετάζεται και πως γίνεται προσπάθεια για εντοπισμό άλλου χώρου, ώστε να μπορούν να σταματήσουν οδηγοί που θα παραλαμβάνουν επιβάτες. «Για λόγους ασφάλειας δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος των αφίξεων. Η μόνη λύση είναι να προσθέσουμε κάποιο χώρο drop off στο πάνω επίπεδο του αεροδρομίου και είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε. Έχω υποδείξει συγκεκριμένο χώρο ώστε να διαχωριστούν οι αφίξεις από αναχωρήσεις και εξετάζεται. Αυτή τη στιγμή γίνονται όλα στο ίδιο σημείο και υπάρχει πυκνότητα αυτοκινήτων που δυσχεραίνει την κυκλοφορία. Υπήρχε το ίδιο πρόβλημα και στο αεροδρόμιο Πάφου, στην οποία προσθέσαμε ένα χώρο drop off και είναι ευχαριστημένος πλέον ο κόσμος, σύμφωνα με τα μηνύματα που μας μεταφέρουν».

Ο κ. Βαφεάδης υπέδειξε πως η Hermes έχει προσθέσει φέτος περίπου 350 νέους χώρους στάθμευσης, ενώ αυξήθηκε και η χρήση του λεωφορείου κατά 15%. Ωστόσο, η σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης, όπως σημειώνει, καταδεικνύει πως οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν. «Είναι γνωστό πως εκκρεμεί η Β’ Φάση της επέκτασης του αεροδρομίου. Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων μετά το ναυάγιο 2022. Ελπίζω να καταλήξουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει άμεσα να κάνουμε κάποιες αναπροσαρμογές», πρόσθεσε. 

Το πρόβλημα στο αεροδρόμιο Λάρνακας μεγεθύνεται, εν τω μεταξύ, όταν κάποιοι σταθμεύουν παράνομα όπου βρουν, ακόμη και στον μικρό κυκλικό κόμβο, για να αποβιβάσουν επιβάτες. Οι καταγγελίες πολιτών προς τον «Φ» καρφώνουν τον τρόπο αστυνόμευσης των χώρων του αεροδρομίου, αφού, σύμφωνα με αυτές, οι αστυνομικοί δεν ενεργούν αμέσως προκειμένου ν’ απομακρυνθούν όσοι σταθμεύουν παράνομα. Εξάλλου, οδηγοί σταθμεύουν στην υπέργεια γέφυρα, με τον κίνδυνο τροχαίων συγκρούσεων να είναι πολύ μεγάλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Αρχηγείου του Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως την ευθύνη για την τροχαία κίνηση έχει η Αστυνομία σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία που ορίζει η Διοίκηση του Αεροδρομίου. Σημείωσε ακόμη πως από την Αρχή του χρόνου η Αστυνομία προχώρησε σε 135 εξώδικες καταγγελίες για παράνομη στάθμευση σε χώρους του αεροδρομίου. Σ’ ότι αφορά στη στάθμευση στα ερείσματα του αυτοκινητόδρομου, σημείωσε πως μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Οδικών Δυστυχημάτων του Αρχηγείου διενεργούν περιπολίες και προχωρούν σε συστάσεις στους οδηγούς ή καταγγελίες. «Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έγιναν 23 καταγγελίες για παράνομη στάθμευση στον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας-αεροδρομίου και δόθηκαν οδηγίες στην ΟΠΟΔ  για εντατικοποίηση των ελέγχων».

Από την πλευρά της η Hermes αναφέρει πως συνεχίζει να εφαρμόζει τις οδηγίες του κράτους. Η διαχειρίστρια εταιρεία σημείωσε πως έγιναν κάποιες διευθετήσεις, υποδεικνύοντας πως η χρέωση στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου είναι €1 τα πρώτα 20 λεπτά.

Πηγή : Φιλελεύθερος
Ρεπορτάζ: Νατάσα Χριστοφόρου

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!