Δελτίο τύπου
Το Επιστημονικό Σωματείο Θεατρολόγων Ε.ΣΩ.ΘΕ εκφράζει τη δυσαρέσκεια του προς το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και πιο συγκεκριμένα προς την Υπουργό Παιδείας κυρία Αθηνά Μιχαηλίδου και τη λειτουργό της Γενικής Διεύθυνσης κυρία Μαρίζα Χατζησωτηρίου.
Πιο συγκεκριμένα, το Σωματείο εξέφρασε με επιστολή που στάλθηκε στις 2 Απριλίου 2024 την επιθυμία να συναντήσει την κυρία Μιχαηλίδου με αφορμή το νομοσχέδιο και το καθεστώς απασχόλησης στα υποστηρικτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ. Απώτερος σκοπός μας ήταν μια πρώτη γνωριμία με την Υπουργό και μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο να γνώριζε η ίδια τους Θεατρολόγους και το έργο τους εφόσον ως παιδαγωγοί και εκπαιδευτές υποστηρίζουμε τα προγράμματα τόσα χρόνια χωρίς όμως κανένας να ενδιαφέρεται από το Υπουργείο για την ύλη και τους στόχους των μαθημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Θεατρολόγος να βιώνει τόσα χρόνια απαξίωση και υποβάθμιση των παιδαγωγικών του προγραμμάτων τόσο σε πρωινό χρόνο στο παρελθόν όσο και σε απογευματινό χρόνο μέχρι και σήμερα.
Μετά από μερικές εβδομάδες, η κυρία Μαρίζα Χατζησωτηρίου ανταποκρίθηκε θετικά στην επιστολή μας καλώντας στο τηλέφωνο τον Πρόεδρο του Σωματείου κύριο Μάριο Κωνσταντίνου. Η ίδια διαβεβαίωσε – αφού άκουσε τις ανησυχίες μας και τηλεφωνικά – ότι καλό θα ήταν να συναντηθούμε πρώτα με τους Διευθυντές της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για να διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα την οποία θα μπορούσε να διαχειριστεί η κυρία Μιχαηλίδου ως Υπουργός Παιδείας.
Η κυρία Χατζησωτηρίου μας διαβεβαίωσε ότι η συνάντηση θα προγραμματιζόταν μετά τις διακοπές του Πάσχα και ότι η ίδια θα καλούσε το Σωματείο μετά από επικοινωνία που θα είχε με τους Διευθυντές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.
Στις 23 Ιουλίου 2024, τρείς μήνες περίπου αργότερα και αφού η κυρία Χατζησωτηρίου δεν επικοινώνησε ξανά για να διευθετήσει την συνάντηση του Δ.Σ με τους Διευθυντές, το Σωματείο μας αποφάσισε να στείλει μια υπενθύμιση στο ΥΠΑΝ με την αποστολή δεύτερης επιστολής. Αυτή τη φορά υπογραμμίσαμε ότι το Δ.Σ θα ήθελε να συναντηθεί απευθείας με την Κυρία Αθηνά Μιχαηλίδου μαζί με τους Διευθυντές αν ήταν εφικτό, λόγω του ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινούσε πολύ σύντομα και το Σωματείο λόγω υποχρεώσεων θα ήθελε να προλάβει να λύσει μέσα από συζητήσεις τις εκκρεμότητες που είχαν συσσωρευτεί τόσα χρόνια.
Επιπρόσθετα το Σωματείο μας έχει στείλει στις 25 Ιουλίου 2024 επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, στα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαική Επιτροπή, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού – Βουλή των Αντιπροσώπων – καθώς και στην Υπεύθυνη των ΔΡΑ.Σ.Ε κυρία Ολυμπίου Φάνη για το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός των σχολικών μονάδων. Τα κονδύλια αυτά αφορούν την οικονομική ενίσχυση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής για υλικά καθώς και τη φροντίδα του καλλιτεχνικού αποτελέσματος μιας ενδεχόμενης θεατρικής παράστασης των παιδιών.
Το Σωματείο μας μετά από έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν κανένας Θεατρολόγος δεν γνώριζε για τα χρήματα αυτά με αποτέλεσμα τόσα χρόνια να ξοδεύουμε χρήματα από τον μισθό μας για να διασφαλίσουμε αβοήθητοι την ποιότητα της εργασίας μας. Πού είναι λοιπόν αυτά τα κονδύλια; Ποιος τα διαχειρίζεται τελικά; Ποιος τα ξοδεύει τόσα χρόνια εφόσον οι Θεατρολόγοι έβαζαν τόσα χρόνια χρήματα από τη τσέπη τους; Μετά την υποβάθμιση και απαξίωση του μαθήματός μας από το ΥΠΑΝ να μεταφέρει το μάθημά μας από τον πρωινό σε απογευματινό χρόνο ποιος συνεχίζει να τα εκμεταλλεύεται; Υπάρχουν τα εν λόγω κονδύλια και στον απογευματινό χρόνο;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ε.ΣΩ.ΘΕ καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί που δουλεύουν στα προγράμματα έχουμε κάνει πληθώρα καταγγελιών για το πιο πάνω θέμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντά ότι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να πάρουν θέση άμεσα για την τύχη των κονδυλίων που δίνονται για να ενισχύσουν συγκεκριμένα μαθήματα στα προγράμματα του ΥΠΑΝ. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να ερευνήσουν το θέμα και να δώσουν στη δημοσιότητα τις σχετικές απαντήσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση ούτε και για αυτή την επιστολή.
Η σπουδή του Θεατρολόγου στη Κύπρο είναι στην κυριολεξία στην αφάνεια ενώ σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Θεατρική Αγωγή – και όχι η Δημιουργική Απασχόληση – όπως την έχουν βαφτίσει στη Κύπρο, παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη ψυχολογία των παιδιών όσο και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον και δεν μπορεί να θεωρείτε από τους αρμόδιους φορείς ως ένα σεμινάριο τοποθετημένο το απόγευμα.
Το Επιστημονικό Σωματείο Θεατρολόγων καταδικάζει οποιαδήποτε αδιαφορία, καθυστέρηση και απαξίωση προς τους Θεατρολόγους και απαιτεί διαφάνεια, να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την τύχη του μαθήματος στα υποστηρικτικά προγράμματα, την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των συναδέλφων και τη μοριοδότησή τους στον κατάλογο των διοριστέων, απαιτεί συμβάσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και επαναφορά των ωρών εργασίας που αποκόπηκαν μετά την απάνθρωπη απόφαση του ΥΠΑΝ να μεταφερθεί το μάθημα μας από τον πρωινό στον απογευματινό χρόνο, τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις διορισίμων και τέλος να καλύπτονται οι θέσεις για τη διδασκαλία της Θεατρικής Αγωγής και Θεατρολογίας μόνο από απόφοιτους πτυχιούχους Θεατρολόγους οι οποίοι έχουν παιδαγωγική επάρκεια.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να πάρει άμεσα θέση και την κυρία Αθηνά Μιχαηλίδου να αποδεχτεί την επανειλημμένη πρόσκληση του Σωματείου μας για γνωριμία και εποικοδομητικό διάλογο αλλιώς θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το ΥΠΑΝ αδιαφορεί για τους εργαζόμενους συναδέλφους αλλά και για την ίδια τύχη των παιδιών.
Δ.Σ Ε.ΣΩ.ΘΕ