Search
Close this search box.

Γιορτάζει ο Άγιος Μάμας γιορτάζει το όμορφο χωριό των Τρούλλων


Ο Άγιος Μάμας (γεν. του Αγίου Μάμαντος) είναι Μικρασιάτης Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα (μ.Χ.) και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Το όνομά του φέρουν σήμερα χωριά στην Ελλάδα, ενώ τιμάται ιδαίτερα στην Κύπρο, τη Σκύρο και την Κάσο. Η μνήμη του εορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου.
Στο όμορφο χωριό των Τρούλλων βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Μάμαντος.

Οι κάτοικοι των Τρούλλων, πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί, τιμούν το μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό άγιο Μάμα, στο όνομα του οποίου είναι αφιερωμένες δύο εκκλησίες, στο κέντρο του χωριού. Η μια, η παλαιά, είναι ένα πετρόκτιστο οικοδόμημα του 16ου αιώνα. Η αναπαλαίωση που της έγινε πριν μερικά χρόνια αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη λιτή ομορφιά της. Η άλλη, η νεότερη και μεγαλύτερη, είναι ένα πεντάτρουλο οικοδόμημα, το οποίο δένει με την όλη μορφολογία του τοπίου. Η εκκλησία αυτή καθαγιάστηκε στις 30 Αυγούστου του 1992.

Και οι δύο αποτελούν στολίδια του χωριού και μαρτυρούν τη βαθιά θρησκευτικότητα των κατοίκων και την αγάπη και το σεβασμό τους προς τον πολιούχο τους, οι παρεμβάσεις του οποίου, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξαν καθοριστικές στη διαφύλαξη της χριστιανικότητας του χωριού.

Στην κοινότητα υπάρχει ακόμη μια εκκλησία, νεόκτιστη, αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες. Εκεί τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι παλαιοημερολογίτες κάτοικοι του χωριού.

Στο χωριό υπάρχει ακόμη ένα παρεκκλήσιο. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο εκκλησάκι στην είσοδο του χωριού. Είναι αφιερωμένο στη μεγαλομάρτυρα αγία Μαρίνα. Στον περίβολο του βρίσκεται και η προτομή του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959, Ανδρέα Σουρουκλή.

Δεν είναι όμως μόνο οι εκκλησίες που βρίσκονται στο χωριό που μαρτυρούν τη βαθιά θρησκευτικότητα των κατοίκων της κοινότητας. Είναι και τα ταπεινά ξωκλήσια που βρίσκονται στα όρια του χωριού. Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων ανατολικά του χωριού είναι ένα ξωκλήσι αφιερωμένο στον άγιο Νεόφυτο. Πρόσφατα και αφού καρποφόρησαν οι προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, το μικρό εξωκκλήσι αναπαλαιώθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της UNESCO. Αποτελεί σήμερα ένα πετρόκτιστο μαργαριτάρι βλαστημένο στην άγρια φύση. Οι μισοκαταστρεμμένες τοιχογραφίες του υπολογίζεται ότι είναι έργο του 17ου αιώνα.

Ακόμη ένα εξωκκλήσι, δύο χιλιόμετρα βόρεια του χωριού, που τώρα είναι τουρκοκρατούμενο, είναι αφιερωμένο στον άγιο Λεόντιο.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του χωριού, μετά από καρποφόρες προσπάθειες, προχώρησε στην ανέγερση ενός νέου εξωκκλησιού, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία “Ρόδον το Αμάραντο”, σε περιοχή που βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο δυτικά του χωριού. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο οικοδόμημα, υπέροχης αρχιτεκτονικής, που δένει απόλυτα με τον περιβάλλοντα χώρο. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα και θα αποτελέσει έναν ακόμη χώρο χριστιανικής λατρείας και ένα αξιόλογο έργο από πλευράς αρχιτεκτονικής, που θα κοσμεί την περιοχή.

Εκτός από τις εκκλησίες και τα εξωκκλήσια του χωριού, που τονώνουν το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων, είναι και ο Οικονόμος πατήρ Αντώνιος Κωνσταντίνου, που αποτελεί μια ξεχωριστή ιερατική μορφή. Είναι ο ιερέας της κοινότητας από το 1969. Ταπεινός και φωτισμένος, είναι ένας πραγματικός ποιμένας που χαίρει καθολικής εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης, όχι μόνο στην κοινωνία των Τρούλλων, αλλά και ευρύτερα, αφού η ποικιλόμορφη δράση του έχει ξεπεράσει τα όρια της κοινότητας, αλλά και της Κύπρου.

Πηγή:
Το κείμενο ετοιμάστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!