Search
Close this search box.

Στη δημοσιότητα τα 100 ονόματα και οι μισθοί των συνεργατών των κομμάτων

Στη δημοσιοποίηση ονομάτων, μισθών και άλλων στοιχείων των κοινοβουλευτικών συνεργατών προχωράνε τα κόμματα, μετά και τη συζήτηση που προέκυψε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και τη πρόταση Νόμου που κατατέθηκε για τροποποίηση της Νομοθεσίας του 2019 για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες ούτως ώστε να αυστηροποιηθεί και να είναι αντίστοιχη με αυτή που αφορά τους συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αριθμός των συνεργατών, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η OffsiteNews είναι συνολικά 100 κοινοβουλευτικοί συνεργάτες, ενώ αναφέρθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος για το εάν θα προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση των στοιχείων. 

Από την άλλη, η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, στόχο έχει να δημοσιοποιείται ο μισθός και το ονοματεπώνυμο του κάθε συνεργάτη. Συγκεκριμένα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών εκφράστηκε η πρόθεση να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τους συνεργάτες του Προέδρου. 

Ήδη η ΔΗΠΑ προχώρησε στη δημοσιοποίηση των κοινοβουλευτικών της συνεργατών, ενώ το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε μέσα από δηλώσεις του Βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη τόσο εντός όσο εκτός της Επιτροπής Θεσμών ότι τις προσεχείς ημέρες θα προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση των στοιχείων των κοινοβουλευτικών τους συνεργατών. 

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews αρκετοί Βουλευτές επιλέγουν φίλους, συγγενείς και κουμπάρους για να εργοδοτήσουν ως κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, γεγονός το οποίο θα διαφανεί μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των συνεργατών, είτε με πρωτοβουλία του κάθε κόμματος, είτε μετά και τη ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης έπειτα από πρωτοβουλία του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου και του κόμματός του.

100 ο αριθμός των κοινοβουλευτικών συνεργατών 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο συνολικός αριθμός για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες είναι εκατό (100). Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ διαθέτει 28, το ΑΚΕΛ 26, το ΔΗΚΟ 16, η ΔΗΠΑ 7. Η ΕΔΕΚ 6, το ΕΛΑΜ 6, οι Οικολόγοι 5, οι συνεργάτες των τριών ανεξάρτητων Βουλευτών (Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Κωστής Ευσταθίου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου) είναι τρεις όπου αντιστοιχεί σε έναν συνεργάτη ο κάθε ένας, ενώ τρεις είναι και οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες των θρησκευτικών ομάδων δηλαδή ένας σε κάθε θρησκευτική ομάδα (Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι).

•    ΔΗΣΥ 28

•    ΑΚΕΛ 26

•    ΔΗΚΟ 16

•    ΔΗΠΑ 7

•    ΕΔΕΚ 6

•    ΕΛΑΜ 6

•    ΟΙΚ 5

•    ΑΝΕΞ 3

•    ΘΡΗΣΚ 3

ΔΗΣΥ – Κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιηθούν 

Κανένα ζήτημα δεν προκύπτει στον Δημοκρατικό Συναγερμό αναφορικά με το να δημοσιοποιήσει τα ονόματα και τα στοιχεία των κοινοβουλευτικών του συνεργατών ανέφεραν στην OffsiteNews ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος και ο εκπρόσωπος Τύπου Ονούφριος Κουλλά. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των κοινοβουλευτικών συνεργατών του ΔΗΣΥ είναι 28.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, μετά και τη πρόθεση από άλλα κόμματα να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα και στοιχεία των κοινοβουλευτικών συνεργατών τους, ανέφερε ότι πρόθεση του ΔΗΣΥ είναι η δημοσιοποίηση των στοιχείων για κάθε κοινοβουλευτικό συνεργάτη, ασχέτως της όποιας νομοθετικής ρύθμισης προκύψει. 

Η OffsiteNews επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριο Κουλλά, ο οποίος εξήγησε ότι ως κόμμα μπορούν να ζητήσουν από τα άτομα τη συγκατάθεσή τους «που ουδείς νομίζω να μη δεχθεί ότι αυτοί είναι οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στον κοινοβουλευτικό συνεργάτη ενός Βουλευτή από αυτούς που πάνε στο Προεδρικό. Έκανε λόγο για προνομιακή μεταρρύθμιση, ενώ τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες τους γνωρίζει ο κόσμος. 

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα, ούτε εάν κάποιος δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των συνεργατών του. «Το είχαμε πει σε δηλώσεις μας ότι αναλάβαμε ήδη και τη πρωτοβουλία νομοθετικά να ρυθμιστεί το θέμα, ο κ. Δημητρίου έβαλε τη τροπολογία στην Επιτροπή Θεσμών για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες»

Εκτός από τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιηθούν και πριν από τη ψήφιση της όποιας Νομοθεσίας όλα τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμο των κοινοβουλευτικών συνεργατών του κόμματος.  

Δεν περιμένει το ΑΚΕΛ και δημοσιοποιεί τα στοιχεία 

Εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινώσει το ΑΚΕΛ τα στοιχεία των κοινοβουλευτικών του συνεργατών, γεγονός το οποίο ανέφερε ο Βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Πασιουρτίδης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το ΑΚΕΛ διαθέτει 26 κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. 

Σε δηλώσεις  μετά το πέρας της συνεδρίας στην Επιτροπή, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε συγκεκριμένα ότι « Επειδή ακούστηκε ότι θα υπάρξει μια πρωτοβουλία για Πρόταση Νόμου αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των ονοματεπωνύμων των κοινοβουλευτικών συνεργατών, ως ΑΚΕΛ παρά την οποιαδήποτε απόφαση θα πάρουμε, αν θα συνυπογράψουμε ή όχι αυτή την πρόταση, δεν θα αναμένουμε την ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας αλλά εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιοποιήσουμε τα πλήρη στοιχεία των κοινοβουλευτικών συνεργατών οι οποίοι εργοδοτούνται από το Κόμμα μας».

ΔΗΚΟ – Διαθέτει 16 συνεργάτες

Θετικοί ως προς τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των κοινοβουλευτικών συνεργατών είναι στο Δημοκρατικό Κόμμα σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές από το κόμμα στην OffsiteNews. Ο αριθμός των κοινοβουλευτικών συνεργατών στο ΔΗΚΟ είναι δεκαέξι (16). 

ΕΛΑΜ – Θετικό στη δημοσιοποίηση των στοιχείων εάν υπάρξει 

Πρόθεση να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα και στοιχεία των κοινοβουλευτικών συνεργατών του αναφέρουν πηγές από το ΕΛΑΜ στην OffsiteNews, υπό τη προϋπόθεση όπως σημειώνουν εάν αυτό γίνει από όλα τα κόμματα και εφαρμοστεί σωστά. Το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με στοιχεία από τη Βουλή, διαθέτει έξι θέσεις κοινοβουλευτικών συνεργατών, ωστόσο, πηγές από το κόμμα σημείωσαν ότι εργοδοτούνται πέντε άτομα και μία θέση παραμένει κενή. 

ΕΔΕΚ – Διατεθειμένη να τα δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες

Διατεθειμένη να δώσει τα στοιχεία των κοινοβουλευτικών συνεργατών της είναι η ΕΔΕΚ σύμφωνα με πληροφορίες από το κόμμα. Όπως αναφέρθηκε στην OffsiteNews, αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΚ διαθέτει έξι κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. 

ΔΗΠΑ – Ανακοίνωσε ήδη τα ονόματα

Ήδη η Δημοκρατική Παράταξη προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των επτά κοινοβουλευτικών συνεργατών της μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την Τετάρτη (4/9). 

Οικολόγοι – Πέντε οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες

Η OffsiteNews επικοινώνησε με τον Βουλευτή των Οικολόγων κ. Σταύρο Παπαδούρη, ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος αλλά και το κόμμα δεν έχουν τις οποιεσδήποτε ενστάσεις αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, οι Οικολόγοι είναι θετικοί ως προς την τροποποίηση του Νόμου για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Θέλουν ακόμη ένα κοινοβουλευτικό συνεργάτη Θεμιστοκλέους – Ατταλίδου

Ζητούν ένα επιπλέον συνεργάτη οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Ανδρέας Θεμιστοκλέους και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σημειώνοντας ότι δικαιούνται μόνο έναν κοινοβουλευτικό συνεργάτη και αυτό εμποδίζει από το να ανταποκρίνονται στο κοινοβουλευτικό τους έργο. 

Μάλιστα, η ανεξάρτητη Βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ότι διαθέτει έναν κοινοβουλευτικό συνεργάτη, τον Ορέστη Μάτσα, ενώ η ίδια όπως τόνισε, προσέλαβε από το δικό της μισθό ακόμη δύο κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. 

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους προχώρησε σε αποκλειστικές δηλώσεις στην OffsiteNews, τονίζοντας πως «η κοινή γνώμη πιστεύει ότι οι συνεργάτες των Βουλευτών είναι μόνο όσοι και οι Βουλευτές. Κάτι τέτοιο είναι έξω από κάθε πραγματικότητα. Οι συνεργάτες των Βουλευτών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι συνολικά 100. Αναλογεί στον κάθε Βουλευτή 1,8 συνεργάτες, δηλαδή σχεδόν δύο». 

«Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο δεύτερος, που τον έχουν, εάν εργάζεται στο κόμμα κλπ. Εγώ κρίνω ότι οι ανεξάρτητοι Βουλευτές είναι σε πολύ δύσκολη μοίρα να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους και θα έπρεπε ήδη να έχουν δύο συνεργάτες ο κάθε ένας. Εμείς έχουμε ένα», ανέφερε ο ανεξάρτητος Βουλευτής, προσθέτοντας ότι ο ίδιος υπέβαλε αίτημα πολλές φορές να έχει δύο συνεργάτες, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε.

«Τώρα έρχεται πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών να συζητηθεί, θα το βάλουμε και εκεί αλλά αφού η κυρία Δημητρίου ζητούσε από το Προεδρικό δημοσιοποίηση των ονομάτων των συμβούλων του Προέδρου, θα έπρεπε και η ίδια να αποδειχθεί αντάξια των δικών της απαιτήσεων. Θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο ανά κόμμα με τα ονόματά τους για το τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Πληρώνονται όλοι από το κυπριακό Δημόσιο και θα πρέπει να δημοσιοποιούνται όλων τα ονόματά τους», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους. 

Το καθεστώς εργοδότησης των συνεργατών 

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η OffsiteNews αναφορικά με τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, αρχικά, οι πρώτοι συνεργάτες εντάχθηκαν στη Βουλή με εξετάσεις. Πρώτα ήταν γραπτές, ενώ αργότερα έγιναν προφορικές. Στη συνέχεια, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έπρεπε κάποιος για να είναι κοινοβουλευτικός συνεργάτης να κατέχει πτυχίο, ενώ μετέπειτα ο Νόμος χαλάρωσε και υπήρχαν και μη πτυχιούχοι πανεπιστημίου ως κοινοβουλευτικοί συνεργάτες, δηλαδή και με πτυχίο κολλεγίου. 

Το 2019 άλλαξε ο Νόμος, δηλαδή οι προδιαγραφές να είναι πτυχιούχοι και εργοδότης έγινε το Κόμμα. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με πηγές, στο γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε αιτίαση αναφορικά με την εργασιακή σχέση των Κοινοβουλευτικών Συνεργατών με τη Βουλή και να γίνουν αορίστου με αποτέλεσμα να αλλάξει το καθεστώς. Να σημειωθεί ότι η πληρωμή των συνεργατών παραμένει από τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες υπάγονται στο κόμμα. 

Η μισθοδοσία των κοινοβουλευτικών συνεργατών

Αρχικά η μισθοδοσία των κοινοβουλευτικών συνεργατών ήταν 1870 ευρώ καθαρά, ενώ μετά και την οικονομική κρίση μειώθηκε στα 1675 ευρώ καθαρά, γεγονός το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα. Άρα, εάν κάποιος σήμερα διοριστεί ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης θα λαμβάνει αρχικά 1675 ευρώ. Ο μέγιστος μισθός, μετά και τις προσαυξήσεις που λαμβάνουν, είναι μέχρι τα 2500 ευρώ καθαρά. 

Κάθε χρόνο οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες δικαιούνται την προσαύξηση (80 ευρώ) περίπου το χρόνο. Τώρα, τα δεδομένα είναι ότι, οι συνεργάτες ξεκίνησαν με ένα στάτους να έχει τον συνεργάτη του ο κάθε Βουλευτής, ύστερα και λόγω Ε.Ε. η διαδικασία εισδοχής ήθελε περισσότερη διαδικασία, ενώ μέσα σε μία δεκαετία άλλαξε και χρειάστηκαν οι Βουλευτές να έχουν και άλλους συνεργάτες.

Αναλογικά, κάθε κοινοβουλευτική ομάδα διαθέτει σχεδόν διπλάσιο αριθμό συνεργατών από των αριθμό των Βουλευτών της. Ο κάθε ένας Βουλευτής, σύμφωνα με πηγές, διαθέτει ένα συνεργάτη και οι υπόλοιποι υπάγονται στη κοινοβουλευτική ομάδα. 

Διεκδικούν αυξήσεις

Αρμόδιες πηγές για το θέμα της μισθοδοσίας των κοινοβουλευτικών συνεργατών, ανέφεραν στην OffsiteNews ότι υπάρχει αίτημα το καθεστώς μισθοδοσίας να αλλάξει και να μην μείνει μέχρι τη μέγιστη κλίμακα Α8, δηλαδή τις 2500 ευρώ. Ο μέσος όρος προσαύξησης είναι 90 ευρώ το χρόνο, άρα κάποιος χρειάζεσαι περίπου 10 χρόνια για να φθάσει τη μέγιστη μισθοδοσία, ενώ αργότερα παραμένει εκεί. 

Τι γίνεται με το εφάπαξ

Αναφορικά με το εφάπαξ των κοινοβουλευτικών συνεργατών, εάν κάποιος εργαστεί 10 χρόνια ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης, δικαιούται δέκα (10) μισθούς πάνω στο ακαθάριστο. Άρα πάνω κάτω στις 3000 ευρώ που σημαίνει ότι φεύγοντας από τη Βουλή, θα λάβει για παράδειγμα 30.000 ευρώ εφάπαξ. 

Συνεργάτες πληρώνονται στη Βουλή αλλά δεν έρχονται

Θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή το οποίο ήταν έντονο ήταν και το γεγονός ότι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες πληρώνονται από Βουλευτές αλλά δεν έρχονται στη Βουλή και δουλεύουν για τα κόμματα, δηλαδή αυτοί που δηλώνονται στην κοινοβουλευτική ομάδα. Επομένως, οι Βουλευτές που το επικαλούνται αναφέρουν ότι στα κόμματα υπάρχει άλλο κονδύλι για συντήρηση του κόμματος, ενώ οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες επειδή είναι επιστημονικό προσωπικό, πρέπει να έρχονται στη Βουλή.

Πηγή: https://www.offsite.com.cy/eidiseis/politiki/sti-dimosiotita-ta-100-onomata-kai-oi-misthoi-ton-synergaton-ton-kommaton
Παναγιώτης Ευριπίδου

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!