Στο περιθώριο οι ασθενείς και οι νομοταγείς φαρμακοποιοί μετά την απόφαση για αλλαγή λειτουργίας των φαρμακείων από την 1η Οκτωβρίου. «Η ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου καταπατά τα δικαιώματα των υπόλοιπων συναδέλφων / Ο πελάτης-ασθενής θα ταλαιπωρείται»
Του Γιώργου Μιχαηλίδη
Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την διετή καθυστέρηση του Δικαστηρίου να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για τα ωράρια λειτουργίας και τις διακοπές των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να απέχουν από το πρόγραμμα διημέρευσης και διανυκτέρευσης, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Λόγω αυτού, από την 1 η Οκτωβρίου, οι ασθενείς δεν θα έχουν στη διάθεση τους εφημερεύων φαρμακείο για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους σε μη εργάσιμες ώρες και μέρες.
Το εν λόγω πρόβλημα φαίνεται να ξεκίνησε όταν μια μειοψηφία εφτά φαρμακοποιών κατέφυγε στη νομική οδό διεκδικώντας την κατάργηση του υπουργικού διατάγματος, επικαλούμενη τα ωράρια λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων. Έτσι, οι συγκεκριμένοι φαρμακοποιοί ζήτησαν επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους και το Δικαστήριο εξέδωσε ενδιάμεση απόφαση (interim order) εξαιρώντας τους από τις πρόνοιες του διατάγματος που βρίσκεται σε ισχύ, δίνοντας τους έτσι το δικαίωμα να λειτουργούν τα φαρμακεία τους σε ώρες και μέρες πέρα από αυτές που προβλέπονται από το επίσημο ωράριο των φαρμακείων.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΦΣ, Πλούταρχου Γεωργιάδη στον «Φ», αυτό «έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε το φαινόμενο, δύο φαρμακεία να βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και να έχουν απόσταση μερικών μέτρων μεταξύ τους αλλά να λειτουργούν με δύο διαφορετικά ωράρια. Ταυτόχρονα το φαρμακείο που εξασφάλισε την ενδιάμεση απόφαση λειτουργεί και κατά τις ώρες που ένα άλλο φαρμακείο διανυκτερεύει ή διημερεύει, με αποτέλεσμα το εφημερεύον φαρμακείο να χάνει από τα έσοδα του αφού στην ουσία οι ασθενείς καλύπτονται από εκείνον που δεν λειτουργεί βάσει του καθορισμένου ωραρίου».
Ως αποτέλεσμα, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος έλαβε την απόφαση «να απέχουμε από το πρόγραμμα εφημεριών (διημέρευσης και διανυκτέρευσης), μέχρι να εκδοθεί η τελική
απόφαση από το Δικαστήριο και να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα του ωραρίου».
Την αντίδραση της στη συγκεκριμένη αλλαγή εξέφρασε και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών
Κύπρου με τον πρόεδρο, Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, να τονίζει στον «Φ» ότι «όλοι οι αρμόδιοι
φορείς οφείλουν να διευθετήσουν επιτέλους αυτό το ζήτημα διότι εάν από την 1η Οκτωβρίου ο ΠΦΣ εφαρμόσει το μέτρο που έχει ανακοινώσει, εκείνοι που θα πληρώσουν τη νύφη θα είναι οι
ασθενείς». Επίσης, υπογράμμισε την τραγική τροπή που θα πάρουν τα πράγματα εάν ένας ασθενείς πρέπει να προμηθευτεί φάρμακα σε μη εργάσιμες ώρες και μέρες και δεν υπάρχει ανοιχτό φαρμακείο για να τον εξυπηρετήσει.
Σε επικοινωνία του Skala Times με την φαρμακοποιό και μέλος του ΠΦΣ, Άννα Δημητρίου Κουλουμά, η κ. Κουλουμά ανέφερε πως «η ενδιάμεση απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο για τα συγκεκριμένα επτά φαρμακεία καταπατά τα δικαιώματα των υπόλοιπων συναδέλφων,
επιτρέποντας σε ορισμένα φαρμακεία να κερδοσκοπούν εις βάρος των υπολοίπων. Αυτό το
πρόβλημα δεν θα υπήρχε εάν η Βουλή είχε προχωρήσει στο ψήφισμα του νόμου που αφορά στο
ωράριο των φαρμακείων το οποίο έχει κατατεθεί από τους συναδέλφους εδώ και χρόνια. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορούσε κανείς να ‘σπάσει’ το ωράριο εργασίας. Τώρα, εάν συνεχίσουν η κωλυσιεργία του Δικαστηρίου και η αργοπορία της Βουλής, τα διημερεύοντα και εφημερεύοντα φαρμακεία δεν θα μπορούν να καλύψουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος (από αύξηση αποθεμάτων για να ανταπεξέλθουν)».
Μιλώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει το ελεύθερο ωράριο στους πολίτες από την πρώτη του
μήνα, η κ. Κουλουμά υπογράμμισε πως «ο πελάτης/ασθενής θα ταλαιπωρείται αφού θα χρειαστεί να ψάχνει ένα ανοιχτό φαρμακείο για να εξυπηρετηθεί σε ώρα ανάγκης, μιας και δεν θα υπάρχουν
δημοσιευμένα τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Κανένα φαρμακείο δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένο να εξυπηρετήσει περιστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρού, όπως είθισται στις διανυκτερεύσεις».