Search
Close this search box.

Πόσοι 17ρηδες θα ψηφίσουν το 2026; Τροποποίηση για τη μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα ψήφου

Τα κύρια σημεία στη δέσμη των τροποποιητικών νομοσχεδίων
που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση

Σημαντικές αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία της Κύπρου ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο τη βελτίωση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και την ενίσχυση της δημοκρατικής κουλτούρας στη χώρα. Τα κύρια σημεία στη δέσμη των τροποποιητικών νομοσχεδίων είναι η μείωση του ηλικιακού ορίου για την ψήφο στα 17 έτη και η αυτόματη εγγραφή των νέων εκλογέων στους μόνιμους εκλογικούς καταλόγους.

Σημαντικές τροποποιήσεις

Η κύρια τροποποίηση αφορά τη μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα ψήφου από τα 18 στα 17 έτη. Αυτή η αλλαγή αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στις εκλογές και στην ενίσχυση της δημοκρατικής κουλτούρας. Οι νέοι πολίτες που θα συμπληρώσουν το 17ο έτος της ηλικίας τους θα αποκτούν δικαίωμα ψήφου. Σημειώνεται ότι μέχρι και το 1996 το δικαίωμα ψήφου, στη χώρα μας, ήταν στα 21 έτη και με τροποποίηση του Συντάγματος το όριο κατέβηκε στα 18. Την ίδια ώρα, εισάγεται η αυτόματη εγγραφή όλων των πολιτών της Δημοκρατίας που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: διαμένουν στις περιοχές που ελέγχει η δημοκρατία, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και κατέχουν έγκυρο δελτίο ταυτότητας. Η εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο θα γίνεται με βάση την καταχωρισμένη διεύθυνσή τους στο Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού.

Διαδικασίες εγγραφής

Η νέα νομοθεσία εισάγει σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες εγγραφής και ταυτοποίησης των εκλογέων. Όλοι οι νέοι εκλογείς θα εγγράφονται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο με βάση την καταχωρισμένη διεύθυνσή τους, ενώ οι οικείοι έπαρχοι θα ενημερώνουν γραπτώς τους εκλογείς για τη διεύθυνση με την οποία έχουν εγγραφεί. Σε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης, οι εκλογείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διόρθωση εντός 30 ημερών. Ακόμη με τις νέες ρυθμίσεις καταργείται το κριτήριο της εξάμηνης παραμονής στη Δημοκρατία, το οποίο απαιτούσε την υποβολή αποδεικτικών στοιχείων από τους πολίτες. Αντ’ αυτού, η εγγραφή θα βασίζεται στην καταχωρισμένη διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές και στο ισχύον δελτίο ταυτότητας. Η ταυτοποίηση των εκλογέων κατά την ψηφοφορία θα γίνεται πλέον με βάση το δελτίο ταυτότητας ή τις νέες άδειες οδήγησης. Το εκλογικό βιβλιάριο, το οποίο είχε περιορισμένη χρησιμότητα και προκαλούσε επιπλέον διοικητικό κόστος, καταργείται. Ωστόσο, οι εκλογείς που ήδη κατέχουν εκλογικό βιβλιάριο θα μπορούν να το χρησιμοποιούν ως έγγραφο ταυτοποίησης.

Οι νέοι ψηφοφόροι

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Φιλήμων Μπαντιμαρούδης, μιλώντας στον «Π» αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές της πολιτικής συμμετοχής των νέων στην εποχή μας. Σύμφωνα με τον κ. Μπαντιμαρούδη, η ενθάρρυνση των νέων να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα από νεαρή ηλικία είναι θετική, όμως προειδοποίησε ότι η μείωση της ηλικίας ψήφου δεν συνεπάγεται απαραίτητα αυξημένη γνώση ή συνειδητοποίηση της πολιτικής πραγματικότητας. «Δεν θεωρώ ότι με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, με τις κατακλυσμικές επιρροές του ψηφιακού κόσμου, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες οικογένειες ότι είναι εύκολο να οδηγηθούμε σε μια κουλτούρα νέων ψηφοφόρων, των οποίων οι αποφάσεις να βασίζονται σε εμπειρικά στοιχεία, κριτικές αποτιμήσεις και νηφάλιες προσεγγίσεις» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους καταλόγους αυτόματα θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την εκλογική διαδικασία χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα αυτό των ευρωεκλογών. «Ένας νέος υποψήφιος με έντονη δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανέτρεψε τις προβλέψεις και έλαβε σημαντική υποστήριξη από άτομα νεαρής ηλικίας», είπε. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση για την πολιτική ευαισθητοποίηση των νέων, αλλά αναγνώρισε τις δυσκολίες που θέτει η ψηφιακή εποχή. Πρότεινε την ένταξη νέων μαθημάτων και σεμιναρίων στα σχολεία που θα βοηθήσουν τους νέους να διακρίνουν μεταξύ ενημέρωσης και διασκέδασης και να κατανοήσουν τη φύση των ψευδών ειδήσεων και της παραγωγής περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στον ΠΟΛΙΤΗ: https://politis.com.cy/politis-news/politiki/835101/posoi-17rides-tha-psifisoyn-to-2026-tropopoiisi-gia-ti-meiosi-toy-ilikiakoy-orioy-gia-to-dikaioma-psifoy

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!