Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής
Χρειάζεται άμεσα να ενισχυθεί οικονομικά η ΔΕΑ ώστε να αυξηθούν τα συνεργεία εκσκαφών
Τις εξελίξεις γύρω από τις προσπάθειες εξεύρεσης των αγνοουμένων μας συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης έχουμε πληροφορηθεί ότι έχει ξεκινήσει η εκσκαφή στον Καραβά και συγκεκριμένα στο Πέντε Μίλι, εκεί που έγινε η απόβαση κατά την εισβολή.
Αφορά τρία σημεία και μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η διαδικασία στο ένα σημείο. Οι πληροφορίες αφορούν στην ύπαρξη ομαδικού τάφου 40 ως 70 ατόμων με τους πρώτους νεκρούς του 1974.
Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στο Τέμπλος, στο Μαραθόβουνο, στην Αγιά και στη Γαλάτεια στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ στις ελεύθερες περιοχές στο Γέρι. Τα συνεργεία αυτή τη στιγμή είναι 7 ενώ ένα τεχνικό πρόβλημα στα μηχανήματα τα έχει περιορίσει στα 6 εν ενεργεία συνεργεία. Σε κάποια φάση πριν μερικά χρόνια εργάζονταν 9 συνεργεία για εκσκαφές ενώ υπήρξαν παράλληλα δεσμεύσεις για αύξηση τους.
Δυστυχώς από τα 9 συνεργεία σήμερα έχουμε μόνο 6. Οι εκπρόσωποι της ΔΕΑ στην Επιτροπή παραδέχτηκαν ότι εάν υπήρχαν περισσότερα κονδύλια και κατ’ επέκταση περισσότερα συνεργεία θα γίνονταν και περισσότερες εκσκαφές.
Στον κατάλογο της ΔΕΑ έχουμε αυτή τη στιγμή 120 σημεία στα οποία προγραμματίζουν να γίνουν εκσκαφές αλλά τα συνεργεία είναι μόνο 6 και θα αυξηθούν κατά ένα το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την αύξηση των κονδυλιών που καταλήγουν στη ΔΕΑ. Η Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη φετινή χρονιά έχει αυξήσει τη χορηγία προς τη ΔΕΑ φτάνοντας στις 300 χιλιάδες ευρώ. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οι προσπάθειες και η ανάγκη για αύξηση των κονδυλιών προς τη ΔΕΑ είναι σημαντική εφόσον ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων μας.
Σε σχέση με τα οστά που βρίσκονταν στο οστεοφυλάκιο στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ψεκάζονταν με διάφορα χημικά τα οποία δημιούργησαν προβλήματα στην ασφαλή ταυτοποίηση τους, στη βάση βέβαια της τεχνολογίας της εποχής. Όπως έχουμε πληροφορηθεί το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γεννητικής έχει αποκτήσει μηχάνημα με το οποίο μπορεί να προχωρήσει η ταυτοποίηση αυτών των οστών και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία. Υπάρχει αισιοδοξία αλλά συνεχίζουμε να είμαστε συγκρατημένοι εφόσον αυτά τα οστά είχαν σταλεί κατά περιόδους σε εργαστήρια στο εξωτερικό χωρίς όμως να καταλήξουμε σε ταυτοποίηση.
Σε ότι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται για τη διερεύνηση της ύπαρξης ομαδικού τάφου στο σκυβαλότοπο στο Δίκωμο, μας αναφέρθηκε ότι η ΔΕΑ περιμένει εδώ και ένα χρόνο από τις κατοχικές αρχές συγκατάθεση και μετακίνηση των σκουπιδιών που έχουν σχηματίσει λόφο ώστε να φτάσουν στο επίπεδο που βρισκόταν αρχικά ο δρόμος ώστε από εκεί και πέρα να αναλάβουν τα συνεργεία της ΔΕΑ. Υπάρχει κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο θέμα και θα πρέπει να ασκηθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση για να δοθεί η συγκατάθεση.
Τέλος, η κ. Σάντος η οποία ήταν εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των Αγνοουμένων της Κύπρου, δεν είχε καταθέσει την έκθεση την οποία είχε ετοιμάσει και ούτε έχει επανεκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Ζητήσαμε σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής να έρθουν σε επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο και με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλες για να δούμε μέχρι που βρίσκεται το θέμα και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προχωρήσει η έκθεση. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν όσα εργαλεία έχουμε στα χέρια μας για να ασκηθεί πίεση προς τη Τουρκία να δώσει τις πληροφορίες που γνωρίζουμε ότι έχει για τους χώρους ταφής των αγνοουμένων.
10.09.2024