Search
Close this search box.

Μαρία Κυριάκου Σχολική Έφορος Λάρνακας-Λιβαδιών Ορόκλινης στο SkalaTimes: «Δεν θέλω πλέον να ζώ σε μια πόλη και να νιώθω ότι είμαστε ο φτωχός συγγενής σε όλα. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε και θα διεκδικήσουμε»

Η Εκπαδευτικός Ψυχολόγος Μαρία Κυριάκου έχει εκλεγεί Σχολική Έφορος για Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη και μέσα από αυτό το νέο της ρόλο δίνει την πρώτη της συνέντευξη, ως σχολική έφορος, στο SkalaTimes και μιλά για όλα όσα αφορούν τα παιδιά και τα σχολεία μας.

Της Γιώτας Δημητρίου

Μαρία μου σε καλωσορίζουμε σε αυτή τη συνέντευξη, πλέον ως Σχολική Έφορο Λάρνακας,
Λιβαδιών και Ορόκλινης. Τι σημαίνει για ‘σένα η εκλογή σου;

Όπως έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω και τώρα, ήταν ένα ανθρώπινο επίτευγμα γιατί ο σκοπός για ‘μένα ήταν πολύ ιερός αφού ήταν πάντα το ίδιο το παιδί. Εδώ και χρόνια εργάζομαι για το παιδί.
Έτσι, σκοπός μου, αφού ήμουν έτοιμη πλέον να μπω σε αυτή τη διαδικασία, ήταν και η
υποψηφιότητα για την Σχολική Εφορία που τελικά τα καταφέραμε όλοι μαζί γιατί χωρίς τις ψήφους του κόσμου, δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα.

Τι σημαίνει για σένα αυτή η εκλογή ως άνθρωπος που έχει σχέση με την εκπαίδευση;
Αρχικά να αναφέρω πόσο συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου τους τρεισήμισι μήνες που διεκδικούσα αυτή τη θέση. Με άκουσαν στις συνεντεύξεις, με διάβασαν (έχω συγγράψει και κάποια άρθρα επί του σκοπού της σχολικής εφορίας). Εισακούστηκα και είμαι εδώ που είμαι σήμερα. Ήταν πολύ ωραία όλη αυτή η πορεία και πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα στις 9 Ιουνίου. Και γι’ αυτό επιμένω να λέω πως τα καταφέραμε όλοι μαζί. Γιατί χωρίς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και τα ίδια τα παιδιά, δεν θα ήμασταν εδώ που ήμασταν σήμερα.


Ποια προβλήματα και ποια θέματα που θα δουν τα καινούρια μέλη της Σχολικής Εφορίας
θεωρείς ότι είναι τα σημαντικότερα;

Θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα μέλη γιατί απαρτιστήκαμε πλέον σε σώμα 15 ατόμων. Είμαστε 10
άτομα οι οποίοι εκλεγήκαμε ως σχολικοί έφοροι και 5 ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα
αντιπροσωπεύουν τη Σχολική Εφορία.
Έχουμε ήδη παρακαθήσει σε κάποιες συνεδρίες και έχουμε δει κάποια αρχικά θέματα. Το
προβλήματα εννοείται είναι αρκετά, ωστόσο είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά και ομαδικά όλοι μαζί.

Θεωρείς πως τα θέματα που είχες θίξει προεκλογικά θα είναι μέσα στις προτεραιότητες του
νέου σώματος της Σχολικής Εφορίας;

Τα έχω συζητήσει ήδη. Ήταν και είναι στις προτεραιότητες μου και θα μπουν κάτω ως θέματα. Όπως μπορούμε θα τα καταφέρουμε σιγά σιγά γιατί όπως αντιλαμβάνεστε και όπως αντιλήφθηκα και εγώ, είναι θέμα κονδυλίων. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε τι κονδύλι έχει εγκριθεί για τη Λάρνακα για να το εκμεταλλευτούμε σωστά και κατάλληλα. Από εδώ και πέρα ότι μπορούμε θα διεκδικούμε στοχευμένα, εμπεριστατωμένα, με επιστολές και προσωπικές συναντήσεις με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτά τα κονδύλια που έρχονται για την πόλη της Λάρνακας, τα Λιβάδια και την Ορόκλινη.



Να μιλήσουμε λίγο για τα μέλη της Σχολικής Εφορίας.
Βεβαίως. Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας είναι η κα. Γιάννα Νικολάου από τον Δημοκρατικό
Συναγερμό ενώ Αντιπρόεδρος έχει εκλεγεί η κα. Άννα Σιάλαρου από την Δημοκρατική Παράταξη. Γραμματέας είναι ο κ. Αντρέας Καδής από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο και Ταμίας ο κ. Σαμάρας Παρασκευάς, επίσης από το ΔΗΣΥ. Έχουμε απαρτιστεί και ως σώμα σε άλλες επιτροπές. Εγώ έχω διεκδικήσει και είμαι στην επιτροπή για τους σχολικούς συνοδούς γιατί είναι ένα κομμάτι που με συνδέει απόλυτα με την εκπαίδευση που έχω, αλλά παρόλα αυτά για ότι άλλο προκύψει, έχω πει και έχω αναφέρει ότι θα είμαι κοντά σε όλους τους συναδέλφους του σώματος της Σχολικής Εφορίας και όλα τα σχολεία, και θα βοηθήσω κατάλληλα όποτε μου ζητηθεί.

Πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να έχουν μια επαφή με τη Σχολική Εφορία και μια συνεργασία
έτσι ώστε να ενημερώνουν τα μέλη για τυχόν προβλήματα και εισηγήσεις που έχουν;

Έχουν χωριστεί τα σχολεία στον καθένα μας ξεχωριστά άρα οι Σύνδεσμοι Γονέων των σχολείων αλλά και η διεύθυνση των σχολείων θα απευθύνονται κοντά μας. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των γονέων γιατί δια μέσω αυτών θα πάνε τα προβλήματα σε εμάς και από εμάς ένα βήμα παρακάτω.



Άρα αυτό είναι και ένα ανοικτό κάλεσμα στους Συνδέσμους Γονέων να ξεκινήσουν να έχουν
μια σχέση με την Σχολική Εφορία;

Ναι, όπως ήταν και το σλόγκαν μου στην προεκλογική περίοδο, χρειαζόμαστε τους Συνδέσμους
Γονέων κοντά μας για να κάνουμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα.

Να πούμε λίγα λόγια για όσους δεν γνωρίζουν για το επαγγελματικό και ακαδημαϊκό σου
υπόβαθρο, γιατί συνδέεται άμεσα με τα καθήκοντα σου.

Τα τελευταία έξι χρόνια εργάζομαι ως εκπαιδευτική ψυχολόγος στο Υπουργείο Παιδιάς. Όσο αφορά στις σπουδές μου, έχω τελειώσει Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και έκανα μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο Birmingham University. Έπειτα, ολοκλήρωσα ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και σιγά-σιγά ετοιμάζομαι να παραδώσω το Διδακτορικό μου. Ταυτόχρονα να αναφέρουμε πως είμαι και μητέρα δύο παιδιών οπότε μπορώ να είμαι κοντά τους και από τον ρόλο της μητέρας.

Πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η Σχολική Εφορία Λάρνακας, Λιβαδιών και Ορόκλινης
έτσι ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά την καθημερινότητα των παιδιών μας που περνούν
αρκετό χρόνο στα σχολεία τους;

Θεωρώ πως μπορούμε να τα καταφέρουμε σαν ομάδα. Πρέπει σαν ομάδα να διεκδικήσουμε
πράγματα. Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως, αυτό είναι θέμα κονδυλίων. Άρα εάν πρέπει να διεκδικήσουμε, πρέπει να εισακουστούμε ως μια φωνή αφού σαν άτομο είναι λίγο δύσκολο να πάω να διεκδικήσω κάτι. Αντιθέτως, σαν μια ομάδα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να διεκδικήσουμε κάτι επιπλέον για την Λάρνακα, τα Λιβάδια και την Ορόκλινη. Τα σχολεία μας έχουν ανάγκη βελτίωσης.

Ποιο είναι το δικό σου όραμα ως Σχολική Έφορος, σήμερα 3 μήνες μετά την εκλογή σου;
Το όραμα μου είναι μέσα στην πενταετία να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό που είχα ως όραμα εξ αρχής. Μαζί με όλη την ομάδα και με συνεργασία ευελπιστώ πως θα τα καταφέρουμε.
Θέλω να δω ότι μπορούμε κάνουμε βήματα βελτίωσης σε διάφορα θέματα. Έχουν γίνει πράγματα, δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα. Απλώς σίγουρα τα σχολεία και τα κτήρια μας θέλουν βελτίωση και πρέπει να εισακουστούν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί που είναι μέσα.



Οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα και διαχρονικά προβλήματα που
έχουμε σε αρκετά σχολεία της Λάρνακας όπως είναι το Κλειστό Γήπεδο Πετράκη Κυπριανού,
η Βεργίνα και η Φανερωμένη. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση;

Έχουν ήδη τροχοδρομηθεί αρκετά από τα συγκεκριμένα σχολεία. Νομίζω πως θα τα καταφέρουμε γιατί έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενέργειες για το Λύκειο Βεργίνας και για το Πετράκη Κυπριανού (όπου εγώ θα είμαι η Σχολική Έφορος). Το συγκεκριμένο σχολείο είναι στις προτεραιότητες μας γι’ αυτό και το έχουμε συζητήσει ήδη, απλώς δεν είναι από το χέρι μου να φτιάξω την κλειστή αίθουσα των αθλοπαιδιών του. Εμείς θα καταγράψουμε τα προβλήματα και θα διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει, εμπεριστατωμένα και στοχευμένα.

Ως εκπαιδευτική ψυχολόγος θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας τις δικές σου γνώσεις ως προς
το πόσο σημαντικό είναι για μέλλον μιας πολιτείας, να επενδύουμε στα παιδιά του σήμερα.
Πόσο μπορούν να επηρεάσουν το αύριο μιας ολόκληρης χώρας;

Τα παιδιά μας αποτελούν μια σοβαρή επένδυση. Ξεκινώντας από το σχολικό περιβάλλον και
επενδύοντας σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον (με καλύτερες συνθήκες) τότε επενδύουμε και στο μέλλον των παιδιών μας. Θα χαίρονται που θα πηγαίνουν στο σχολείο, θα χαίρονται γιατί θα βρίσκονται σε ένα πιο όμορφο περιβάλλον. Ταυτόχρονα θα δώσουμε κίνητρα και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Είναι αλληλένδετα το ένα με το άλλο και θεωρώ ότι αν όλα ξεκινήσουν από κάπου σίγουρα θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Όλα βέβαια εξαρτώνται από τον οικονομικό παράγοντα.

Είναι η τρίτη φορά που αναφέρεσαι στο οικονομικό κομμάτι. Να το εκλάβω πως θεωρείς πως
πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στον εκπαιδευτικό τομέα;

Σίγουρα. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα για την Λάρνακα, τα Λιβάδια και την
Ορόκλινη. Θέλουμε να εγκριθούν και άλλα κονδύλια. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να βελτιωθούμε.

Άρα ενδεχομένως να χρειαζόμαστε και την στήριξη βουλευτών της πόλης μας για να
διεκδικήσουν μαζί με τη Σχολική Εφορία έτσι ώστε να έρθουν αυτά τα κονδύλια για τα σχολεία μας;

Αυτό είναι ένα κάλεσμα στους βουλευτές Λάρνακας ότι ζητούμε την στήριξη τους γιατί χωρίς την δική τους φωνή και την συνεργασία τους μαζί μας δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε τα σχολεία μας. Είναι αρκετά τα σχολεία – μαζί με την Λάρνακα, τα Λιβάδια και την Ορόκλινη είναι περίπου 50. Άρα για αναβάθμιση ορισμένων από αυτών σκέψου πόσα εκατομμύρια χρειάζονται. Έχουμε ήδη ξεκινήσει.
Έχουν εγκριθεί κάποια κονδύλια και ήδη σε κάποια σχολεία εργάζεται κόσμος μέσα.

Πέρα από τις κτηριακές εγκαταστάσεις, υπάρχει όραμα από την Σχολική Εφορία έτσι ώστε να
γίνουν πιο προσιτά, πιο όμορφα και πιο ευχάριστα τα σχολεία για τα παιδιά μας; Βλέπουμε
γκρίζες αυλές, χωρίς πράσινο.

Αυτό το θέμα το έχω θίξει σε ένα από τα άρθρα που έχω γράψει και το έχω ήδη συζητήσει. Ακόμα και για τα χόρτα έχουμε μιλήσει. Όμως, η συζήτηση καταλήγει πάντα σε κονδύλια. Άρα περιμένω να τελειώσουμε κάποιες συζητήσεις που έχουμε τώρα και να δούμε με ποιο τρόπο διεκδικούμε όλα αυτά τα κονδύλια.

Όπως ο Δήμος Λάρνακας προσφέρει δέντρα για δεντροφυτεύεις (έχουμε πραγματοποιήσει
και ως Skala Times μια τέτοια ενέργεια με την βοήθεια του Δήμου της Λάρνακας), θα
μπορούσε ο Δήμος, παράλληλα με τον Δήμο Λιβαδιών και την Κοινότητα της Ορόκλινης να
βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να πρασινίσουν περισσότερο κάποια
σχολεία μας;

Σίγουρα αυτό θα ήταν ένα κάλεσμα προς τους δήμους αλλά ταυτόχρονα το θέμα που φτάνει προς συζήτηση είναι το ότι κάποιος πρέπει να τα περιποιείται. Και εδώ μπαίνει το οικονομικό κομμάτι γιατί δεν υπάρχει διορισμένο άτομο ως κηπουρός στη Σχολική Εφορία για να πηγαίνει στα σχολεία. Άρα πάλι αφορά αγορά υπηρεσιών και έτσι καταλήγουμε στον οικονομικό παράγοντα. Όλες αυτές οι συζητήσεις που έχω κάνει το τελευταίο διάστημα καταλήγουν στο κομμάτι των κονδυλίων. Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει για την Λάρνακα, τα Λιβάδια και την Ορόκλινη.

Εσύ ως μητέρα, επαγγελματίας και άνθρωπος που έχει καθημερινή επαφή με το παιδί, τι θα
ήθελες να δεις στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα έτσι ώστε να βελτιώσουμε την
καθημερινότητα των παιδιών μας;

Σίγουρα θέλω τα παιδιά μας να πηγαίνουν χαρούμενα στο σχολείο. Δεν είναι μόνο οι κτηριακές εγκαταστάσεις ή το υλικοτεχνικό κομμάτι στα σχολεία αλλά ταυτόχρονα και ο τρόπος παιδείας που πρέπει να γίνει πιο ευχάριστος. Ακούσαμε ότι μπαίνουν κλιματιστικά οπότε δροσίζουμε τις αίθουσες και κάνουμε το περιβάλλον πιο ευχάριστο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας. Δεν πρέπει να είναι κουραστικό με τόση ζέστη. Έχουμε αύξηση θερμοκρασίας. Θέλω τα παιδιά να είναι χαρούμενα – είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ακόμα και το θέμα της γυμναστικής, τις αθλοπαιδείες, τα κλειστά γήπεδα (δεν υπάρχουν κλειστά γήπεδα – έχουμε ανοιχτούς χώρους στους οποίους τα παιδιά δεν μπορούν να γυμναστούν). Πρέπει να δούμε ολιστικά το θέμα και να πάρουμε παραδείγματα από μικρές χώρες της Ευρώπης που έχουν φοβερά παραδείγματα να μας δώσουν. Μέσω της Σχολικής Εφορίας έχουμε άπλετο χρόνο μπροστά μας να έρθουμε σε επαφή με αυτές τις χώρες, να μας δώσουν ιδέες, να υιοθετήσουμε κάποια πράγματα και να κάνουμε ποιο ευχάριστη τη ζωή των παιδιών μας.

Θα ήθελα να κλείσουμε με το όραμα σου μετά την εκλογή σου ως Σχολική Έφορος Λάρνακας,
Λιβαδιών και Ορόκλινης.

Το όραμα μου δεν άλλαξε εξ αρχής. Το όραμα μου ήταν και θα παραμείνει το ίδιο μέχρι το τέρμα. Θέλω οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και -το πιο κύριο- τα παιδιά (ανεξαρτήτως ιδιαιτεροτήτων – μην ξεχνάμε ότι έχουμε παιδιά με ειδικές ικανότητες στα σχολεία) να είναι χαρούμενοι. Να πηγαίνουν στα σχολεία και να σκέφτονται ότι έχουμε κάνει έργα. Θέλω να γίνουν έργα στη πόλη της Λάρνακας, στα Λιβάδια και στην Ορόκλινη. Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι έχουμε βοηθηθεί από το κράτος.
Δεν θέλω πλέον να ζώ σε μια πόλη και να νιώθω ότι είμαστε ο φτωχός συγγενής σε όλα. Αυτή τη
στιγμή είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε και θα διεκδικήσουμε.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Χρύσης Παντελίδης (ΔΗΚΟ): Αν και πλήρης η σχετική Νομοθεσία, στην πράξη κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα που ίσως έχουν ελαττωματικούς αερόσακους

Δήλωση Χρύση Παντελίδη Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου συζητήσαμε το θέμα τηςανάκλησης ελαττωματικών προϊόντων, όταν αυτά διαπιστώνεται να κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δημοτικός Γραμματέας κ. Ανδρέας Λουκά, ο

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!