Search
Close this search box.

Πτώση των Δίδυμων Πύργων: 23 χρόνια μετά την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην ανθρώπινη ιστορία

Του Γιώργου Μιχαηλιδη

11 Σεπτεμβρίου 2001.
Μέρα σταθμός για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια ιστορία.
Μέρα πλημμυρισμένη από φόβο, θρήνο και απόγνωση.
Μέρα που το ανθρώπινο γένος έδειξε το πιο σκληρό του πρόσωπο.

Σαν σήμερα, το πρωί της 11 ης Σεπτεμβρίου 2001, κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι μετά από
τρομοκρατικές επιθέσεις της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα ενάντια των ΗΠΑ.
Νωρίς το πρωί, 4 επιβατικά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις ΗΠΑ στην Καλιφόρνια έπεσαν θύματα αεροπειρατείας από 19 αεροπειρατές, με σκοπό την κατάρριψη τους σε εξέχοντα αμερικάνικα κτίρια.
Μεταξύ αυτών, και οι 2 πύργοι 110 ορόφων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Κάτω Μανχάταν, σύμβολα της οικονομικής δύναμης και επιτυχίας της Αμερικής.
Το ρολόι έδειχνε 8:46 το πρωί (τοπική ώρα) όταν το πρώτο αεροσκάφος της πτήσης 11 της American Airlines συνετρίβη στον Βόρειο Πύργο, ενώ μόλις δεκαεπτά λεπτά αργότερα, στις 9:03 (τοπική ώρα), η πτήση 175 της United Airlines κατέπεσε πάνω στον Νότιο Πύργο. Οι Δίδυμοι Πύργοι, κατέρρευσαν μέσα σε 1 ώρα και 42 λεπτά.
Στόχος της τρίτης πτήσης ήταν η δυτική πλευρά του Πενταγώνου (έδρα του Αμερικάνικου στρατού) ενώ η τέταρτη δεν κατάφερε να φτάσει στο στόχο της (το Καπιτώλιο των ΗΠΑ σύμφωνα με τους πιθανούς οργανωτές της επίθεσης, Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ και Ράμζι μπιλ αλ-Σιμπ) αφού συνετρίβη σε ένα χωράφι.
Μέσα σε λίγα λεπτά γράφτηκαν τραγικές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ ενώ όλος ο
πλανήτης παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου πόνου με
κομμένη την ανάσα. Στις 11 Σεπτεμβρίου καταγράφηκε μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση προκαλώντας τον θάνατο 2996 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων. Η πλειοψηφία των νεκρών ήταν πολίτες ενώ εκτός από τους 19 τρομοκράτες, έχασαν τη ζωή τους 340 πυροσβέστες, 72 αξιωματικοί επιβολής του νόμου και 55 στρατιωτικοί. Από την κατάρρευση του Νότιου Πύργου σκοτώθηκαν 630 άνθρωποι, λιγότεροι από τους μισούς νεκρούς στον Βόρειο Πύργο, μιας και ορισμένοι αποφάσισαν να εκκενώσουν το κτήριο μετά την επίθεση στον
Βόρειο Πύργο. Μάλιστα, η αποτυχία πλήρους εκκένωσης του Νότιου Πύργου χαρακτηρίστηκε από το USA Today ως «μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της μέρας». Σύμφωνα με τους αριθμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας, περισσότερες από 90 χώρες έχασαν πολίτες τους στις επιθέσεις, κάνοντας την 11 η Σεπτεμβρίου 2001 μια μέρα παγκόσμιου θρήνου.
Οι συνέπειες της τραγικής μέρας ήταν ολέθριες, διαταράσσοντας τις πολιτικές, κοινωνικές και
οικονομικές ισορροπίες. Η πτώση των Δίδυμων Πύργων αλλά και των κοντινών κτηρίων στιγμάτισε την Αμερικάνικη οικονομία και προκάλεσε παγκόσμια οικονομική ύφεση. Τα χρηματιστήρια έμειναν κλειστά μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου ενώ, σε δολάρια του 2001, οι αμερικάνικες μετοχές έχασαν 1.4 τρισεκατομμύρια δολάρια αξίας την μέρα της επίθεσης. Επιπλέον, στη Νέα Υόρκη υπολογίζεται ότι χάθηκαν 430000 μήνες εργασίας και 2.8 δισεκατομμύρια δολάρια μισθοί τους πρώτους τρείς μήνες μετά τις επιθέσεις. Πέρα από το κόστος των καταστροφών που ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές που προκλήθηκαν σε υποδομές και ιδιοκτησίες, οι επιθέσεις έπληξαν και τη δημόσια υγεία αφού εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι τοξικών συντριμμιών που περιείχαν πέρα από 2500 μολυσματικούς και καρκινογόνους παράγοντες, απλώθηκαν στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας θανατηφόρες ή εκφυλιστικές ασθένειες. Περίπου 18000 άνθρωποι εκτιμάται ότι ανέπτυξαν ασθένειες
ως αποτέλεσμα της τοξικής σκόνης.

Σε ανθρωπιστικό επίπεδο, η 11 η Σεπτεμβρίου κλόνισε τη ψυχολογία των ανθρώπων στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνοντας το εθνικό άγχος και το φόβο για τρομοκρατικές επιθέσεις στο μέλλον. Οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα σοκάρουν. Ένας μάρτυρας δήλωσε πως «όλα μου θύμισαν μια τεράστια κηδεία, ανθρώπους ήσυχους και λυπημένους, αλλά και πολύ ωραίους. Πριν, η Νέα Υόρκη μου έδινε μια ψυχρή αίσθηση. Τώρα οι άνθρωποι άπλωναν το χέρι τους για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον»
Το 2014, 13 χρόνια μετά, εγκαινιάστηκε το One World Trade Center – ο ουρανοξύστης-ορόσημο που αντικατέστησε τους Δίδυμους Πύργους. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Κένεθ Λούις, πρόκειται για τον «Πύργο της Ελευθερίας» που συμβολίζει «το θετικό» μετά τις επιθέσεις, υποδηλώνοντας την αντίσταση της Νέας Υόρκης μετά τα τρομοκρατικά γεγονότα του 2001. Όντας 541 μέτρα, είναι το υψηλότερο κτίριο της Αμερικής, ενώ βορειοανατολικά του στεγάζεται το Μνημείο και το Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου το οποίο κτίστηκε στο Σημείο Μηδέν. Όπως εξηγεί ο Λούις, ο νέος πύργος αποτελεί «ένα μνημείο της ανθεκτικότητας της Νέας Υόρκης, που ατενίζει το μέλλον παρά την τραγωδία».
Κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, τα ονόματα των θυμάτων διαβάζονται από παιδιά και νέους που
γεννήθηκαν μετά τις επιθέσεις, εκ των οποίων παιδιά, εγγόνια και ανίψια θυμάτων που τιμούν την μνήμη των αγαπημένων τους. Αυτών που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν.

Σήμερα, 23 χρόνια μετά, που ο κίνδυνος των τρομοκρατικών επιθέσεων ακόμη παραμονεύει και οι σκέψεις όλων επιστρέφουν στο Σημείο Μηδέν. Εκεί όπου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, πάγωσε ο χρόνος για 2996 συνανθρώπους μας και στιγματίστηκε η ζωή χιλιάδων άλλων.

Ευχή όλων οι επόμενες γενιές να καταφέρουν να ζήσουν σε ένα πλανήτη όπου καμιά τρομοκρατική ενέργεια δεν θα υπάρχει ως ενδεχόμενο, ως απειλή.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!