Η ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα η σοβαρή έλλειψη ακινήτων στην αγορά, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Γιατί η εξεύρεση προσιτής στέγασης και η εκτίναξη των ενοικίων δεν επηρεάζει απλώς τους νέους -καθιστώντας την απόκτηση στέγης ένα απρόσιτο όνειρο- αλλά στέκεται και τροχοπέδη στις προσπάθειες για προσέλκυση των ξένων εταιρειών για εγκατάσταση στη χώρα μας μέσω του headquartering και εν γένει των επενδύσεων.
Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Κύπρου, η ευνοϊκή φορολογική νομοθεσία και το σταθερό νομισματικό σύστημα της Ευρωζώνης, είναι οι κύριοι λόγοι που οι ξένες εταιρείες επιλέγουν τη χώρα μας για να μεταφέρουν την έδρα τους. Πέραν από τα κεντρικά τους γραφεία, στο πλαίσιο του headquartering μετακομίζει στην Κύπρο ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων κάθε εταιρείας, μαζί με τις οικογένειές τους.
Οι επαγγελματικές υποδομές, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες σε διάφορους τομείς, είναι μερικοί επιπρόσθετοι λόγοι που καθιστούν τη χώρα μας ως ιδανική επιλογή. Τα οφέλη είναι πολλαπλά για τον τόπο μας, αφού οι εν λόγω επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενισχύουν την εγχώρια οικονομία με τη συνεχή εισροή συναλλάγματος και συνάμα προάγουν την τεχνολογική καινοτομία ένεκα του αντικειμένου των πλείστων εταιρειών που επιλέγουν την Κύπρο ως την έδρα των δραστηριοτήτων τους.
Παρά τη σαφή δυναμική της Κύπρου να καταστεί ένας παγκόσμιος προορισμός για το headquartering, το ζήτημα που αντιμετωπίζει η αγορά στον τομέα των ακινήτων, με συνεπακόλουθο τη διαρκή αύξηση των ενοικίων, αποτελεί ένα τεράστιο και υπαρκτό πρόβλημα που επηρεάζει και τον τομέα των μεγάλων επενδύσεων.
Για άλλη μια φορά, φαίνεται στην πράξη πως το νομοθετικό πλαίσιο στην Κύπρο είναι αναχρονιστικό και καθόλου φιλικό προς το επιχερείν. Οι νομοθεσίες που βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν τους κανονισμούς για τα ελάχιστα εμβαδά και τις αναλογίες μονάδων σε μια ανάπτυξη, είναι από τις δεκαετίες του 70’ και του 80’. Και είναι προφανές πως χρειάζεται να αναθεωρηθούν και να εκσυγχρονιστούν ώστε να συμβαδίζουν με τις τωρινές ανάγκες της αγοράς και τον σημερινό τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με σημερινά δεδομένα, το κράτος απαιτεί συγκεκριμένα και μεγαλύτερα εμβαδά. Αυτό καθιστά κάθε κατοικία πιο απρόσιτη και ακριβή. Κατά επέκταση, όσες λιγότερες κατοικίες είναι διαθέσιμες στην αγορά, τόσο πιο πολύ θα ανεβαίνουν τα ενοίκια.
Ωστόσο, εάν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής μικρότερων μονάδων, τότε θα αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών, καλύπτοντας τη ζήτηση και μειώνοντας την έλλειψη στέγης. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι μικρότερες κατοικίες είναι φθηνότερες στην κατασκευή, γεγονός που τις καθιστά πιο προσιτές για τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένου και επιχειρήσεων που αναζητούν να στεγάσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους στη βάση του headquartering.
Αυτή η ευελιξία στην ανάπτυξη, εκτός του ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στις διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών, θα συντελέσει στο να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά η διαθέσιμη γη και θα βοηθήσει με τη σειρά της και στην ανάπτυξη των επενδύσεων γενικότερα στη χώρα μας.
Είναι εμφανές πως χρειάζεται να ενισχυθεί η στεγαστική πολιτική του κράτους, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το Υπουργείο Εσωτερικών με περαιτέρω πολιτικές, όπως είναι η αναθεώρηση των ελάχιστων εμβαδών, πάντα σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σκοπός είναι σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που οφείλει να αναπτύξει η χώρα μας, να αναδειχθεί η Κύπρος ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, κέντρο παροχής υψηλών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας και υψηλής ποιότητας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης έρευνας, νέων τεχνολογιών και πληροφορικής, και ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων. Διότι για να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα στοχεύει στην ενισχυμένη διεθνή ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα της οικονομίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, καθώς τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε άμεσα και παράλληλα το στεγαστικό πρόβλημα που εντείνεται, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
——————————————————————————————————–
Αποστολή του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων είναι η προώθηση και υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών αναπτύξεων στην Κύπρο. Είναι μέλος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και αντιπροσωπεύει εταιρείες οι οποίες προέρχονται από όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας επενδύοντας και αναπτύσσοντας τα κυριότερα και μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο.