Search
Close this search box.

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα διεκδικήσει έδρα ως ανεξάρτητος;

Γιατί γίνεται αναφορά στα πιο πάνω σενάρια; Η απάντηση είναι ότι έγιναν κρούσεις προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από διάφορους παράγοντες ή και υποστηρικτές του έργου του, αλλά όπως πληροφορείται εγκύρως ο «Φ» ουδένα από τα πιο πάνω σενάρια έχει πιθανότητες να πάρει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από κύκλους καλά ενημερωμένους το μόνο σενάριο που αφήνει ανοικτό ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι η διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας το 2028. Ωστόσο, αυτό θα τεθεί στη ζυγαριά όταν έρθει η ώρα.

Γιατί, όμως, δεν μπαίνει στην πολιτική κονίστρα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρά τις παροτρύνσεις που δέχεται από ανθρώπους που πραγματικά τον εκτιμούν ή και από άλλους οι οποίοι τον στηρίζουν απλώς λόγω της στάσης την οποίαν τήρησε ενόσω ήταν Γενικός Ελεγκτής κυρίως στην πάταξη της διαφθοράς. Πολλοί εξ αυτών του υποδεικνύουν πως τυχόν ανάμειξη του στην πολιτική (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) θα τον κρατήσουν στο προσκήνιο.

Οι πληροφορίες του «Φ» φέρουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να συνειδητοποιεί, πως οι υποστηριχτές του έργου του, οι οποίοι τον στήριξαν σε διάφορες περιπτώσεις, δεν προέρχονται μόνο από ένα πολιτικό χώρο, γι’ αυτό δεν θέλει να τους διαχωρίσει ή να τους φέρει προ διλήμματος, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεδομένου και του γεγονότος ότι «δεν ζει και δεν πεθαίνει» για να γίνει είτε κομματάρχης είτε να ηγηθεί ή ακόμη και να συμμετάσχει σε κάποια κίνηση ή κόμμα. Επίσης, δεν τον ενδιαφέρει καν να διεκδικήσει βουλευτική έδρα. 

Ενόψει και του γεγονότος ότι χρειάζεται χρόνο να ρυθμίσει τα επαγγελματικά ζητήματα αλλά και χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αναμένεται να ζητήσει την κατανόηση όλων όσοι τον στηρίζουν, διαβεβαιώνοντάς τους παράλληλα, πως θα λάβει τις αποφάσεις του όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Και βεβαίως με βάση τα πιο πάνω, η ανάμειξη στην πολιτική σχετίζεται μόνο με τις προεδρικές εκλογές του έτους 2028.

Μέχρι τότε, δεν αποκλείει κάποιες εμφανίσεις, κάποιες δραστηριότητες και γενικά κάποια πολιτική (και όχι κομματική) παρουσία στα δρώμενα του τόπου. Εξάλλου, δεν αποκλείει συμμετοχή του σε συζητήσεις για ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε ενόσω ήταν Γενικός Ελεγκτής ή και ζητήματα τα οποία κατέχει και γενικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αν και αναγνωρίζεται πως τα πράγματα δεν είναι απλά υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει περιθώριο υποβολής έφεσης προκειμένου να εξεταστεί η ουσία της απόφασης.

Μια επιλογή η οποία προσφέρεται στο ΕΔΑΔ και έχει τις δυσκολίες της, είναι να επικαλεστεί ο προσφεύγων «μη δίκαιη δίκη». Ένα θέμα στο οποίο δυνατόν να πατήσει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι να υποστηρίξει, με κάποια επιχειρήματα, ότι Δικαστές του Ανωτάτου και Γενικός Εισαγγελέας αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό για ένα πολίτη και γενικά για την κοινή γνώμη, θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό, αλλά το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσον τα επιχειρήματα και τα στοιχεία τα οποία θα επικαλεστεί Οδυσσέας Μιχαηλίδης μπορούν να γίνουν αποδεκτά από νομικής απόψεως και από το ΕΔΑΔ, έστω και αν εξόφθαλμα οδηγούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εν πάση περιπτώσει, στην περίπτωση αυτή θα τεθεί θέμα μη αμερόληπτου δικαστηρίου. Πάντως, νομικοί εξηγούν ότι το να αποδείξει κανείς κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο.

Η δεύτερη επιλογή αφορά τη λογοκρισία που προκύπτει μέσα από την απόφαση. Συγκεκριμένα, σχεδόν στο σύνολο των κεφαλαίων τα οποία εξέτασε το Δικαστήριο γίνεται επίκληση αναφορών, δηλώσεων, εκφράσεων, επιστολών κ.ο.κ. του Οδυσσέα Μιχαηλίδη οι οποίες ελήφθησαν υπόψιν για να «τεκμηριωθεί» ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους του.

Με την προσφυγή στο ΕΔΑΔ, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν είναι τυχόν αποζημιώσεις αλλά να αποδείξει εμμέσως ότι η αντιμετώπιση της οποίας έτυχε ήταν ισοπεδωτική και να ικανοποιηθεί ηθικά.

Εκδήλωση αύριο έξω από το Προεδρικό

Οι αντιδράσεις, πολιτών, σχετικά με την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη συνεχίζονται κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε, ενδεικτική είναι και η δημοσκόπηση του philenews (ρεπορτάζ και πίνακες στις σελίδες 22 – 23) η οποία καταδεικνύει αυτό που αναμενόταν. Ότι δηλαδή, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τυγχάνει της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Αντίθετα ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης, του οποίου η αίτηση στο Ανώτατο ήταν η αφορμή για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος τον οποίο πολλοί θεωρούν υπεύθυνο για όσα δημιουργήθηκαν καθώς και για το αποτέλεσμα της δίκης είναι εμφανές ότι αντιμετωπίζουν τη δυσπιστία των πολιτών.

Όμως, οι αντιδράσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα μεταφερθούν και στους δρόμους και συγκεκριμένα έξω από το Προεδρικό, όπου αύριο στις 4 το απόγευμα πραγματοποιείται εκδήλωση με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και με τη συμμετοχή άλλων οργανωμένων συνόλων.

Η εκδήλωση εστιάζεται στην καταδίκη του συστήματος διαφθοράς και συγκάλυψης, όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Σε δήλωσή του ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρει, πως «ύστερα και από την παύση του Γενικού Ελεγκτή ουδείς έχει το δικαίωμα να μένει απαθής απέναντι στο σύστημα θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης, ότι το σύστημα θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς εκθέτει σοβαρά τη χώρα μας διεθνώς ενώ σπέρνει την καχυποψία της κοινωνίας απέναντι στους θεσμούς και υποβιβάζει το κράτος δικαίου. Παράλληλα, συγκαλύπτει τα σκάνδαλα και προστατεύει τους πρωταγωνιστές του, εμποδίζοντας τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την λογοδοσία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σχολιάζοντας την εκδήλωση του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε γιατί αυτή πραγματοποιείται έξω από το Προεδρικό.

Συγκεκριμένα ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε: «Εκείνο που ξενίζει είναι γιατί έξω από το Προεδρικό; Η απόφαση δεν λήφθηκε από την προεδρία, δεν λήφθηκε από τη βουλή. Λήφθηκε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο». 

Παρατήρησε επίσης και τα εξής: «Αν το ΑΚΕΛ, ως πολιτική δύναμη, θεωρεί εσφαλμένη την απόφαση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Είναι ξεκάθαρες και σαφείς οι συνταγματικές αρμοδιότητες του κάθε ανεξάρτητου θεσμού της χώρας».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

error: Content is protected !!