Search
Close this search box.

Συνέντευξη Βαλεντίνα Γεωργίου: “Η σχέση σχολείου – γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και έρευνες έχουν δείξει ότι η γονεϊκή συμμετοχή συμβάλλει στην σχολική επιτυχία των παιδιών”

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου “Παιδόκηπος” στο Κίτι, Βαλεντίνα Γεωργίου, μιλά στο SkalaTimes για το ρόλο της εκπαίδευσης, για το ρόλο που έχουν οι γονείς, αλλά και για το όραμα και σκοπούς του νηπιαγωγείου “Παιδόκηπος”.
Η Βαλεντίνα Γεωργίου, υποψήφια διδάκτωρ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Επιστημών Αγωγής, τονίζει πως “η σχέση σχολείου – γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η γονεϊκή συμμετοχή συμβάλλει στην σχολική επιτυχία των παιδιών και στην ομαλή κοινωνικοποίηση τους. Στον Παιδόκηπο θέλουμε τους γονείς συνεργάτες και συνοδοιπόρους στο έργο που επιτελούμε και μέσα απο δράσεις όπως για παράδειγμα παρακολουθώντας μαθήματα στην τάξη ώστε να γνωριζούν το τρόπο που λειτουργούμε θέτουμε τις βάσεις για μια επικοδομητική γονεική συμμετοχή”.
Το Νηπιαγωγείο Παιδόκηπος βραβεύτηκε πέρσι με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία “Καλλιεργώντας την Προσωπική και Κοινωνική Υπευθυνότητα” απο τα Education Leaders Awards, τα οποία τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αφορά γονείς και όχι μόνο.
Mια συνέντευξη για τα παιδιά μας, από μια εκπαιδευτικό που πιστεύει στα λόγια του Ναζίμ Χικμέτ: «Ας δώσουμε έστω μια μέρα τον κόσμο στα παιδιά για να μάθει ο κόσμος τι θα πει φιλία».

Της Γιώτας Δημητρίου

Βαλεντίνα τι έχεις σπουδάσει και ποιοι λόγοι σε ώθησαν να ακολουθήσεις τις σπουδές της εκπαίδευσης;
Έχω σπουδάσει δασκάλα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Επιστημών Αγωγής και έπειτα συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με κατεύθυνση την Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Εκπαιδευτική Διοίκηση. Αυτή τη στιγμή είμαι υποψήφια διδάκτωρ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Επιστημών Αγωγής.
Οι λόγοι που με ώθησαν να ακολουθήσω σπουδές στην εκπαίδευση είναι δυο. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την επιθυμία μου για να κατανοήσω καλύτερα τον κόσμο γύρω μου και ο δεύτερος με τις κοινωνικές επιρροές της παιδικής μου ηλικίας.
Όσον αφορά τον πρώτο λόγο, ο τομέας της εκπαίδευσης είναι πολυδιάστατος με την έννοια ότι ο στόχος δεν είναι η απλή απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στις επιστήμες της αγωγής αλλά η συνεχής ανάγκη για περαιτέρω ανακάλυψη της γνώσης σε θέματα κοινωνικά, φιλοσοφικά, πολιτικά, ψυχολογικά, τεχνολογικά. Η διεπιστημονικότητα που κατακτά ένας δάσκαλος τον βοηθά στο να θέτει ερωτήματα για το πώς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και επομένως την κοινωνία σε όλα τα θέματα που αφορούν τη ζωή.
Επιπρόσθετα, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο οικογενειακός μου κύκλος καθώς η μητέρα μου είναι εκπαιδευτικός Προδημοτικής Εκπαίδευσης και επίσης ο πατέρας μου αν και δεν έχει σχέση με το επάγγελμα, είχε ενεργό δράση στα σχολεία και στα κοινά καθώς υπήρξε πρόεδρος στους συνδέσμους γονέων και αυτό ήταν κάτι που μου με επηρέασε στο να θέλω να προσφέρω συνειδητά στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν σε PhD και αν θες μίλησε μας λίγο για το θέμα της διατριβής σου;
Οι λόγοι που με οδήγησαν σε διδακτορικές σπουδές είναι ότι με την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών ένιωθα την ανάγκη για περαιτέρω εξειδίκευση στο αντικείμενο των σπουδών μου. Επιπρόσθετα, μέσα από την έρευνα αποκτάς ένα πολύτιμο φάσμα δεξιοτήτων το οποίο εξελίσσει τον τρόπο σκέψης, βοηθά στην επίλυση προβλημάτων και προωθεί την ανάπτυξη τόσο σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Το αντικείμενο της έρευνάς μου είναι η διερεύνηση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής όχι μόνο ως ένα γνωστικό αντικείμενο του αναλυτικού προγράμματος που βοηθά στην απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων αλλά και ως ένα διαμεσολαβητικό εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια σεβασμού, συνεργασίας, αποδοχής μεταξύ των παιδιών καθώς και έλεγχο συμπεριφοράς.

Το νηπιαγωγείο ΠΑΙΔΟΚΗΠΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του και ποιο το όραμα του;
Το Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και Παιδοκομικός Σταθμός Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου λειτούργησε το 2021. Δύο χρόνια μετά, το 2023 βραβεύτηκε με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία “Καλλιεργώντας την Προσωπική και Κοινωνική Υπευθυνότητα” απο τα Education Leaders Awards, τα οποία τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Το σχολείο μας είναι επιχορηγημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασικός σκοπός ο οποίος διέπει την παιδαγωγική διδασκαλία του σχολείου είναι η ανάπτυξη του γνωστικού, συναισθηματικού και ψυχοκινητικού τομέα του κάθε παιδιού.
Όραμα μας είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του κάθε παιδιού συμμετέχοντας ενεργά στην κοινότητα μάθησης. Όλη η λειτουργία και το πρόγραμμα του σχολείου βασίζονται στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του παιδιού και στην ενίσχυση της φωνής του, έτσι ώστε να λαμβάνει αποφάσεις και να τεκμηριώνει τις απόψεις του.
Έχοντας αρχή μας ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό, οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται στη δημιουργία πλούσιου και ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος, στη μάθηση μέσα από τη βίωση εμπειριών και στη διαφοροποίηση της διδασκαλίας με στόχο τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων των παιδιών σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Τα πιο πάνω επιτυγχάνονται μέσα στο πλαίσιο του παιχνιδιού σε προκαθορισμένα κέντρα μάθησης τα οποία προσφέρουν στο παιδί ποικιλόμορφες ευκαιρίες για λύση προβλήματος, διερεύνησης και ανάπτυξης της δημιουργικότητας τους.

Η εποχή των smart phones και tablets, των αυξημένων διαζυγίων και των γρήγορων ρυθμών πως επηρεάζει τα παιδιά μας και ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης; 
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρινίδη, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι γονείς δεν πρέπει να ψάχνουν τρόπους για να γίνουν τέλειοι γονείς. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, το ζήτημα είναι να αποφύγουν τις υπερβολές. Για παράδειγμα αναφέρει ότι ένα παιδί χρειάζεται να το προστατεύεις, αλλά όχι να είσαι υπερπροστατευτικός. Η εκπαιδευτική βιβλιογραφία αναφέρει ότι οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα και είναι φορείς κοινωνικοποίησης καθώς τα παιδιά παρατηρούν και μιμούνται τις συμπεριφορές τους. Αυτό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εμάς του εκπαιδευτικούς είναι οι γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους μέσα από συνεχή αλληλεπίδραση, όπως για παράδειγμα συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις γονιών που οργανώνονται στο νηπιαγωγείο, παρακολουθώντας  μαθήματα στην τάξη ώστε να αντιλαμβάνονται  τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά και συμμετέχοντας σε επισκέψεις γονιών σε τακτές ώρες ώστε να ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών τους.
Το σχολείο αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας και μέσα απο την εκπαίδευση θέτονται οι βάσεις για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού καθώς μέσα από το σχολικό περιβάλλον τα παιδιά αποκτούν συνέπεια, αναπτύσσουν στάσεις και αξίες σεβασμού, συνεργασίας, αποκτούν κριτική σκέψη και μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα.
Όσον αφορά τη χρήση smart phones και tablets, όταν γίνεται με παιδαγωγικό τρόπο και με σκοπό, εμπλουτίζεται η μαθησιακή διαδικασία και η χρήση τους δεν θεωρείται ως απειλή για το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών.

Πόσο δύσκολο είναι να εργάζεται κανείς με παιδιά και γιατί; Πόσο ρόλο παίζει, αν παίζει, στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και ψυχολογίας του παιδιού το νηπιαγωγείο; 
Η αγάπη για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού δεν αρκεί μόνο, χρειάζεται και βαθιά γνώση περιεχομένου και συνεχής επιμόρφωση. Η προσχολική ηλικία θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες διαμορφώνουν την προσωπικότητα των παιδιών και γι αυτο ο ρόλος που διαδραματίζει το νηπιαγωγείο στις ζωές των παιδιών δεν είναι μόνο μαθησιακός αλλά στοχεύει πέραν από το γνωστικό μέρος και στο συναισθηματικό και στο ψυχοκινητικό τομέα του κάθε παιδιού. Έρευνες σχετικές με την επίδραση της σχολικής εκπαίδευσης καταδεικνύουν ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα πρέπει να εμπλουτίζουν τη σχολική εμπειρία με πρακτικές εφαρμογές και παιχνίδι έτσι ώστε τα παιδιά να οικοδομούν τις γνώσεις, τα συναισθήματά τους και τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από βιωματικό τρόπο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα Fulghum Robert, «Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο».

Εσένα Βαλεντίνα ποιο είναι το όραμα σου ως δασκάλα;
Όραμα μου είναι να βοηθήσω στη δημιουργία όλο και περισσότερων συμπεριληπτικών δρόμων για μια ποιοτική και βιώσιμη εκπαίδευση. Να δώσω στα παιδιά τις βάσεις αυτές ώστε να εξελιχθούν σε ικανούς, δυναμικούς και αισιόδοξους πολίτες. Γι’ αυτό και στοχεύω στη διαμόρφωση ενός ανθρώπινου σχολείου μέσα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα, μέσα από κέντρα μάθησης αλλά και όλα τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία προσφέρουν στο παιδί ποικιλόμορφες ευκαιρίες για διερεύνηση, ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Η περσινή βράβευση του νηπιαγωγείου σας τι σήμαινε για σένα; 
Η βράβευση του σχολείου μου με το Χρυσό Βραβείο απο τα Education Leaders Awards, τα οποία τελούνται υπο την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας ήταν μια αναγνώριση του ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου που επιτελούμε καθημερινά. Αυτό όμως δεν με επαναπαύει αλλά αντίθετα, με ωθεί σε συνεχή εξέλιξη αφού έχω πάντα στο μυαλό μου τα πορίσματα σύγχρονων ερευνών παιδαγωγικής αγωγής.

Ποιο το μήνυμα σου στους γονείς που θα διαβάσουν τη συνέντευξη μας;
Ότι η σχέση σχολείου – γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η γονεϊκή συμμετοχή συμβάλλει στην σχολική επιτυχία των παιδιών και στην ομαλή κοινωνικοποίηση τους. Στον Παιδόκηπο θέλουμε τους γονείς συνεργάτες και συνοδοιπόρους στο έργο που επιτελούμε και μέσα απο δράσεις όπως για παράδειγμα παρακολουθώντας μαθήματα στην τάξη ώστε να γνωριζούν το τρόπο που λειτουργούμε θέτουμε τις βάσεις για μια επικοδομητική γονεική συμμετοχή.

Να κλείσουμε με ένα μήνυμα στους αναγνώστες του SkalaTimes;
Θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια του ποιητή Ναζιμ Χικμετ : «Ας δώσουμε έστω μια μέρα τον κόσμο στα παιδιά για να μάθει ο κόσμος τι θα πει φιλία».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Συνέντευξη Βαλεντίνα Γεωργίου: “Η σχέση σχολείου – γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και έρευνες έχουν δείξει ότι η γονεϊκή συμμετοχή συμβάλλει στην σχολική επιτυχία των παιδιών”

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου “Παιδόκηπος” στο Κίτι, Βαλεντίνα Γεωργίου, μιλά στο SkalaTimes για το ρόλο της εκπαίδευσης, για το ρόλο που έχουν οι γονείς, αλλά

Ευτυχία: Μία ψυχολόγος δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές για να νιώσουμε χαρά όταν όλα γύρω μας είναι ζοφερά

Παρά τους δύσκολους καιρούς, υπάρχει περιθώριο για ευχάριστα συναισθήματα. Μια ειδικός ψυχικής υγείας, δείχνει τον τρόπο να τα καταφέρουμε Δύσκολα θα μπορούσε να μπει θετικό

error: Content is protected !!