Search
Close this search box.

Ο Κουλίας, η Αννίτα, ο Νικόλας…. “ο αντικαταστάτης” του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Aυτόν θα διόριζε Γενικό Ελεγκτή, ο Ζαχαρίας Κουλίας

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, προειδοποίησε ότι αν δεν διοριστεί Γενικός Ελεγκτής έως τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν θα αναλάβει ο ίδιος την ηγεσία του τόπου, ως προεδρεύων της Δημοκρατίας, θα διορίσει ο ίδιος Γενικό Ελεγκτή.

“Εγώ έχω ενώπιον μου επιστολή προς εμένα από την κυρία Τασούλλα Ιερωνυμίδου που καθορίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων όταν απουσιάζει ο πρόεδρος, εκδίδεται επιστολή στην οποία λέει στον επόμενο που θα ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου. Επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι από τις 12:20 το απόγευμα της Τετάρτης 25 του Σεπτέμβρη μέχρι τις 7:00 το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου του 2024 το λειτούργημα του προέδρου της Δημοκρατίας θα ασκείται από εσάς. Εάν την Τετάρτη η ώρα 12 και 20 δεν διορίσουν Γενικό Ελεγκτή, θα τον διορίσω εγώ”, προειδοποίησε.

“Εχω”, είπε, “συγκεκριμένα πρόσωπα από την Ελεγκτική Υπηρεσία υπόψιν μου, στα οποία θα αποταθώ”.

Το όνομα του εκλεκτού του Ζαχαρία Κουλία, για τη θέση του Γενικού Ελεγκτή και διάδοχο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, διέρρευσε και ακούει στο όνομα του γνωστού Οικονομολόγου Στέλιου Πλατή. Ο κύριος Κουλίας είχε ζητήσει από άτομο της εμπιστοσύνης του να του προτείνει τρία ονόματα από τον ιδιωτικό τομέα που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο θεσμικό αξίωμα.

Το συγκεκριμένο άτομο, του πρότεινε τρεις φορές, τον Στέλιο Πλατή.

Το philenews επικοινώνησε με τον κύριο Πλατή και επιβεβαίωσε την πληροφορία, λέγοντας ότι ο Ζαχαρίας Κουλίας βολιδοσκόπησε τηλεφωνικά το ενδιαφέρον του, να είναι ο επόμενος Γενικός Ελεγκτής και του απάντησε θετικά και λακωνικά με το “Θα αναλάμβανα”.

Μένει Προεδρεύουσα η Αννίτα για να προλάβουν τον Κουλία – Ακύρωσε ταξίδι και αφήνει αιχμές

Μένει τελικά Κύπρο για να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας και να μην δώσει το περιθώριο δημιουργίας θεσμικής κρίσης, η Αννίτα Δημητρίου.

Μετά την επιμονή του βουλευτής Ζαχαρία Κουλία να διορίσει ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας την Τετάρτη Γενικό Ελεγκτή, η Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι της.

Την ίδια ώρα, αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για έλλειψη αποφασιστικότητας από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και κίνδυνο δημιουργίας νέας θεσμικής κρίσης.

«Οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας  δεν μπορεί να ασκούνται με τρόπο που να προκαλούν ανησυχία και αμηχανία στους πολίτες ειδικά από όσους έχουν τη θεσμική υποχρέωση και το καθήκον να τους διασφαλίζουν, να τους προστατεύουν και να τους σέβονται.

Οφείλουμε, συνεπώς, να την οδηγήσουμε σε μια διαφορετική διέξοδο. Θεσμική και ενωτική, που θα αντιμετωπίζει οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος», αναφέρει σε γραπτή δήλωση της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Αυτούσια η δήλωση της:

Ως αιρετοί αντιπρόσωποι των πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους οφείλουμε στις δύσκολες στιγμές να δηλώνουμε το παρών μας.  Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την ομαλότητα και τη σταθερότητα στον τόπο μας, η οποία πλήττεται από δημόσιες δηλώσεις.

Υπό τις δεδομένες περιστάσεις αποφάσισα να ακυρώσω το προγραμματισμένο ταξίδι μου στη Μάλτα, μεταξύ 25ης και 27ης Σεπτεμβρίου 2024, για την εκπροσώπηση της χώρας μας στη 17η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών της Ευρώπης, στην οποία θα με εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε μία κρίση να γεννάει άλλη κρίση, αλλά οφείλουμε με υπευθυνότητα να θωρακίσουμε θεσμούς και να τιμήσουμε τα αξιώματα που υπηρετούμε.

Οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ασκούνται με τρόπο που να προκαλούν ανησυχία και αμηχανία στους πολίτες ειδικά από όσους έχουν τη θεσμική υποχρέωση και το καθήκον να τους διασφαλίζουν, να τους προστατεύουν και να τους σέβονται.

Οφείλουμε, συνεπώς, να την οδηγήσουμε σε μια διαφορετική διέξοδο. Θεσμική και ενωτική, που θα αντιμετωπίζει οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος.

Νικόλας για Kουλία και απόφαση Ανωτάτου – Μίλησα με Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Υπάρχει νομολογία για τις αρμοδιότητες του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» του ΡΙΚ, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις Ζαχαρία Κουλία να διορίσει Γενικό Ελεγκτή, περιορίστηκε να αναφέρει «δε θεωρώ πως δικαιούται» και πως ο βουλευτής του κόμματος του θα συμμορφωθεί με τις διατάξεις του συντάγματος αν προεδρεύσει της ΚΔ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο ίδιος συνομίλησε με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη μετά την απόφαση, η οποία είπε είναι σκληρή περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Η απόφαση του Ανωτάτου είπε ήταν και λανθασμένη και απογοητευτική, «γιατί ο κ. Μιχαηλίδης όχι μόνο δεν ήταν ανίκανος να επιτελέσει τα καθήκοντα του, μέσα από σκληρή δουλειά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας». Δίκαια συμπλήρωσε, η κοινωνία έχει απογοητευθεί γιατί κανένας αξιωματούχος δεν έχει λογοδοτήσει για σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς, καθώς τιμωρήθηκε ο αξιωματούχος που φώναζε και αναδείκνυε τα σκάνδαλα.

Επισήμανε ότι στην πολυσέλιδη απόφαση δεν βρήκαν ούτε ένα ελαφρυντικό στοιχείο και συμπλήρωσε ότι, «αν έχει παυθεί για το ύφος του αυτό είναι παράλογο». Ερωτηθείς αν ευθύνη φέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επικαλέστηκε δήλωση του ΠτΔ ότι δεν θα προχωρούσε ο ίδιος με τη συγκεκριμένη αίτηση.

Αναφέρθηκε και στο ΑΚΕΛ το οποίο σήμερα υπερασπίζεται όπως είπε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ στο παρελθόν τον επέκρινε έντονα. Εξέφρασε τη στήριξη του στο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διοριστεί πρόσωπο, που θα έχει μέλημα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και του θεσμού.

Ερωτηθείς για ψίθυρους στελεχών του κόμματος του, που θέλουν το ΔΗΚΟ να αποχωρεί από την κυβέρνηση , ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν τέθηκε στα συλλογικά όργανα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Κενές Θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία

1.    Κενή Θέση Πρώτου Συντηρητή Δασών, Τμήμα Δασών Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση με αριθμό 957 που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με ημερομηνία 6.9.2024 έχει

Πρόδρομος Αλαμπρίτης: “Θεωρώ απαραίτητο να βρεθεί μια καθοριστική λύση για την εξομάλυνση της κατάστασης στο αεροδρόμιο”

Επιστολή Βουλευτή Λάρνακας ΔΗΣΥ Πρόδρομου Αλαμπρίτη προς Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών: Το τελευταίο διάστημα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας παρατηρούνται συχνά καθυστερήσεις στις αφίξεις και

error: Content is protected !!