Search
Close this search box.

«Μαντομαχαλάρτ» : Φεστιβάλ Πολιτισμού Αγίου Ιωάννη Λάρνακα

11 – 12 Οκτωβρίου 2024

Στο πλαίσιο των δράσεων του Οργανισμού Λάρνακα 2030 που τρέχει την υποψηφιότητα της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2030, πραγματοποιείται στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2024 το «Μαντομαχαλάρτ», ένα Φεστιβάλ Πολιτισμού στην ενορία του Αγίου Ιωάννη της Λάρνακας. Το φεστιβάλ αποτελεί συνέχεια του «μαχαΛάrt», ενός πολιτιστικού θεσμού του Λάρνακα 2030 που ενεργοποιεί τις γειτονιές που βρίσκονται στις παρυφές του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της πόλης. Στόχος του προγράμματος είναι να προαγάγει τη συν-δημιουργία (co-creating) και την πολιτισμική δημοκρατία όπου η τέχνη αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό και κοινό κτήμα όλων των ανθρώπων. 

Το «Μαντομαχαλάρτ» είναι ένα φεστιβάλ γειτονιάς στην ιστορική ενορία του Αγίου Ιωάννη, αυτής της γνωστής και άγνωστης επικράτειας στην καρδιά της Λάρνακας. Τη δράση επιμελείται ο εικαστικός Αντώνης Τζιαρρίδης ο οποίος μεγάλωσε και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά και επαγγελματικά στη συγκεκριμένη γειτονιά. Εκεί βρίσκεται το πατρικό, το εργαστήριο και το κατάστημά του. 


Η δράση επιδιώκει να αναδείξει τη σημαντικότητα του Μαντομαχαλά για την ανθρώπινη ιστορία της Λάρνακας, στη βάση της φιλοξενίας, της ευγένειας και της ανθρωπιάς των κατοίκων του Άη Γιάννη. Από τον Μαντομαχαλά προέκυψε το Μαντομαχάρτ, το οποίο δίνει το στίγμα της συνάντησης ανθρώπων με τον πολιτισμό. Μια συνθήκη τέχνης που ανοίγει τις πόρτες των κατοίκων όπως παλιά, θυμίζοντας την παλιά γειτονιά και τη συνάθροιση των ανθρώπων της. 

Προσωπικότητες, εικόνες και περιστατικά, αναμνήσεις πολλών χρόνων επανέρχονται στο σήμερα μέσα από μια άλλη μάτια, γίνονται αφορμές για εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της ιστορικής συνοικίας του Άη Γιάννη και της κρυμμένης του ομορφιάς που συνδέεται άρρηκτα με τη συνεχή παρουσία των κατοίκων και των επισκεπτών του, ειδικότερα των νέων.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι πολλές και ποικιλόμορφες, περιλαμβάνουν εικαστικές εκθέσεις, open studios, γκράφιτι,ετερόκλητες μουσικές επιλογές, street party, περιπατητική ξενάγηση, θεατρικό δρώμενο, τραπεζώμα, street food κ.α.Επιδιώκοντας την άμεση εμπλοκή των κατοίκων της γειτονιάς θα  πραγματοποιηθεί έκθεση με παλιές φωτογραφίες και βίντεο με αφηγήσεις των ανθρώπων της περιοχής.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν οι εικαστικοί Ιωάννα Κασίκη, Παναγιώτης Δουκανάρης, Ευδοκία Γεωργίου, Αντώνης Τζιαρρίδης. Παράλληλα θα παρουσιαστούν δυο γλυπτά του Κώστας Αργύρου, η έκθεση με τίτλο «Κόκκινο· το ιερό το ανίερο» υπό την επιμέλεια του Θεοχάρη Καραγιάννη, και έκθεση με παλαιές φωτογραφίες των κάτοικων της περιοχής. Ο Twenty_three artist θα υλοποιήσει ένα γκράφιτι στην περιοχή με τίτλο “Alasia Serene”.

Επίσης, κατά τις δύο μέρες του Φεστιβάλ, από τις 18:30 έως τις 20:30, θα παραμείνουν ανοικτά τα εργαστήρια των καλλιτεχνών της περιοχής. Συγκεκριμένα τα εργαστήρια των  Βάσου Δημητρίου, Κατερίνας Σταύρου, Αριάνας Ζάκου, Στέλλας Ίσσα, Σπύρου Αγαθού και Αντώνη Τζιαρρίδη. 

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί ηπεριπατητική θεατρική παράσταση «Ο δρόμος εν δικός μου» με τη Λουκία Μουσουλιώτη σε κείμενο της Μαρίνας Βρόντη. Οι δύο παραστάσεις θα λάβουν χώρα στις 19:30 και στις 20:00.

Πλούσιο και το μουσικό σκέλος του φεστιβάλ. Το«Μαντομαχαλάρτ» θα φιλοξενήσει την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου από τις 18:30 έως τις 20:30 τον DJ Berlic Gutterκαι από τις 20:30 έως της 23:30 στο Τραπέζωμα τουςYaraman με την Ειρήνη Πελαγία και τετραμελές συγκρότημα. Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου από τις 19:30 έως τις 21:30 τον DJ Dr Cordoba και τις 21:30 έως τις 23:30 τον DJAstrochimp.

Παράλληλα, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 από τις 18:30 έως τις 20:30 θα προβάλλεται σε επανάληψη η ταινία μικρού μήκους «Καλικάντζαροι 2024» του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.  

Το Σάββατο το πρωί θα λειτουργήσει ανοικτό Καφενείο στο Πάρκο Αναγέννησης από τις 10:00 μέχρι τις 12:30 και παράλληλα στις 11.30 το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην γειτονία ξετυλίγοντας ιστορίες και γεγονότα του παρελθόντος. Τον περίπατο θα κάνει ο Δρ Ιωσήφ Χ΄΄Κυριάκος.


Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. 
Υποστηρικτές: Youth Makerspace Larnaka, Υπεραγορά Τριαντάφυλλος

Περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu

Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ: https://fb.me/e/1TzZJB71N

Λάρνακα2030


Συν-δημιουργούμε το μέλλον με τους :  

Δήμο Λάρνακας | Δήμο Αραδίππου | Δήμο Δρομολαξιάς -Μενεού | Δήμο Λευκάρων

Δήμο Αθηένου | Κοινότητα Πύλας

Strategic Partners:

PETROLINA

Gold Sponsors:

AJK Group | Prevention at Sea Ltd | Λατομεία Λατούρος | ΑδελφοίΑνδρέου ΛΤΔ

Ηermes Airports | Ocean Basket  

Silver Sponsors:

Ypera Ασφαλιστική | Υπεραγορές Μετρό | HF Markets

Bybloserve Management | I.Frangos & Associates LLC |

Academic Partner: UCLan Cyprus University

Legal Consultants: Harris Kyriakides

Advertising/PR Partners: DeLeMa McCann

Supporters: Sunshadow Investments

Friends: Panikkos Livadiotis Group | McDonalds

Digital Website Partner: Ideaseven

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Εκστρατεία Καθαρισμού της παραλίας Spyros

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ SPYROS Ο Τομέας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου Λάρνακας σε συνεργασία με τα Σχολεία PASCAL Private Secondary School Lefkosia και PASCAL Private Primary School Lefkosia πραγματοποίησαν το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024, εκστρατεία καθαρισμού

error: Content is protected !!