Search
Close this search box.

ΑΚΕΛ Λάρνακας για τη φιλοξενία υπήκοων τρίτων χωρών σε σχολεία της επαρχίας Λάρνακας: “Θεωρείται ο κατάλληλος χώρος μια σχολική μονάδα για να φιλοξενηθούν οι υπήκοοι ξένων χωρών; Δεν προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας από την ταυτόχρονη παραμονή ενήλικων με ανήλικους μαθητές εν ώρα κανονικής λειτουργίας του σχολείου;”

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας για απόφαση κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη να φιλοξενηθούν στα πλαίσια του σχεδίου «Εστία» στο γυμνάσιο Κιτίου υπήκοοι τρίτων χωρών που καταφθάνουν από τον Λίβανο.

Επιτόπου επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στο σχολείο με τους βουλευτές Ανδρέα Πασιουρτίδη και Νίκο Κέττηρο.

Καταδικάζουμε τους βανδαλισμούς που έγιναν στο σχολείο από ακροδεξιά στοιχεία οι οποίοι σχημάτισαν ναζιστικά σύμβολα στις εγκαταστάσεις του σχολείου και προκάλεσαν πληθώρα σοβαρών ζημιών στο κτήριο. Για το συγκεκριμένο περιστατικό απαιτούμε άμεσα διερεύνηση από την Αστυνομία, εντοπισμό των ενόχων και παραδειγματική τιμωρία.  

Το ΑΚΕΛ έσπευσε επί τόπου νωρίς το πρωί για να ενημερωθεί για τις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και για να ενημερωθεί για τις αποφάσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν για την φιλοξενία υπηκόων τρίτων χωρών.  Η αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το σχολείο αποτελείτο από τους βουλευτές Ανδρέα Πασιουρτίδη και Νίκο Κέττηρο, τον Αντιδήμαρχο Κιτίου Νίκο Χατζήμιχαηλ, το Ρένο Γεωργίου εκ μέρους της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας, τον Γραμματέα ΑΚΕΛ Κιτίου Μιχάλη Μιχαήλ και τους Σχολικούς Έφορους του ΑΚΕΛ Μιχάλη Ανδρονίκου και Χρύσω Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές ενέργειες και αποφάσεις, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα από την απόφαση της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη να φιλοξενηθούν στα πλαίσια του σχεδίου «Εστία» υπήκοοι τρίτων χωρών που καταφθάνουν από τον Λίβανο σε μια κλειστή αίθουσα Γυμνασίου.

·       Θεωρείται ο κατάλληλος χώρος μια σχολική μονάδα για να φιλοξενηθούν οι υπήκοοι ξένων χωρών; Δεν προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας από την ταυτόχρονη παραμονή ενήλικων με ανήλικους μαθητές εν ώρα κανονικής λειτουργίας του σχολείου;

·       Θεωρείται κατάλληλη μια κλειστή αίθουσα χωρίς κλιματισμό και με μόλις δύο αποχωρητήρια για να παραμείνουν εκεί για ώρες ή για μέρες εκατοντάδες πολίτες; Θεωρείται ανεκτό για κάποιον να είναι οι άνθρωποι έγκλειστοι με την φύλαξη της αστυνομίας χωρίς να τους επιτρέπεται έξοδος από την αίθουσα για όσες ώρες λειτουργεί το σχολείο; 

·       Εξαντλήθηκαν όλες τις επιλογές που είχαν για να προσφέρουν αξιοπρεπείς φιλοξενία και προχώρησαν στη συγκεκριμένη επιλογή; Και για να προλάβουμε πιθανές απαντήσεις με μια πρόχειρη μελέτη διαπιστώνεται ότι υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι κοντά στο αεροδρόμιο που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτή την ανάγκη που θα έπρεπε να εντοπίσει το αρμόδιο υπουργείο.

·       Ενημερώθηκαν έγκαιρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπήρχε συντονισμός;

Δυστυχώς αντί η Κυβέρνηση να επιλύει προβλήματα, δημιουργεί καινούρια. Η προχειρότητα με την οποία ενήργησε σε αυτή την περίπτωση έδωσε τροφή σε μισαλλόδοξα στοιχεία για να δράσουν πάλι στο σκοτάδι καταστρέφοντας εγκαταστάσεις ενός σχολείου και σπέρνοντας μίσος και φανατισμό.

Καλούμε τ’ αρμόδια Υπουργεία ν’ αναθεωρήσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και να προχωρήσουν συγκροτημένα και με σχεδιασμό στην εξεύρεση κατάλληλων εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία ανθρώπων που προσπαθούν να επαναπατριστούν.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!