Search
Close this search box.

Χριστίνα Νικολάου: “Όχι στην αποξένωση του δικτύου της ΑΗΚ”

Δήλωση Επικεφαλής Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΑΚΕΛ, Χριστίνας Νικολάου

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αποξενώσει τα δίκτυα της ΑΗΚ για να δημιουργήσει έναν νέο οργανισμό ο οποίος θα αναλάβει την παρακολούθηση και υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό έχει τοποθετηθεί για αυτό το ζήτημα. Η ΑΗΚ πρέπει να συμμετάσχει στο έργο, ούτως ώστε να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης του, δεδομένης  της τεχνογνωσίας  και της εμπειρίας που κατέχει. Ειδικότερα η εισήγηση μας είναι όπως αυτό να γίνει μέσω της υφιστάμενης  Επιχειρηματικής Μονάδας Δικτύων ( Μεταφοράς και Διανομής ), η οποία  είναι η μία εκ των Επιχειρηματικών Μονάδων που έχουν συσταθεί από την ΑΗΚ στα πλαίσια της συμμόρφωσης της με τη Ρυθμιστική Απόφαση της ΡΑΕΚ.

Η πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, για αποξένωση των δικτύων με πρόφαση την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι αντιφατική και ενέχει κινδύνους. Η ΑΗΚ πρέπει να παραμείνει στην ολότητα της , ένας καθετοποιημένος και λειτουργικά διαχωρισμένος, Ημικρατικός Οργανισμός δημοσίου δικαίου , εύρωστος ευέλικτος εκσυγχρονισμένος για να μπορεί να βασίζεται πάνω του το Κράτος ως  πυλώνα ασφάλειας για την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τον τρόπο να προχωρήσει το έργo διασφαλίζοντας τα πιο πάνω.  Η ΑΗΚ για να μπορεί να διαδραματίσει τον καθοριστικό της ρόλο πρέπει να στηριχτεί και όχι να αποξενωθεί ο εθνικός πλούτος των Δικτύων από κρατική ιδιοκτησία. Η δημόσια ιδιοκτησία των δικτύων, αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και είναι πρακτική που ακολουθείται και σε άλλα κράτη στην Ευρώπη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

«Να τους πάρετε σπίτι σας!»

SkalaTimes Team Το πιο κάτω είναι ένα παλαιότερο άρθρο της “Αυγής” αλλά ως γνωστό, οι τακτικές της ακροδεξίας δεν αλλάζουν, συνεχίζουν και σήμερα στο ίδιο

error: Content is protected !!