Search
Close this search box.

Του Henipa το ανάγνωσμα και οι παραβάσεις νομοθεσιών που αφορούν παιδιά

Της Γιώτας Δημητρίου 
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Αφού τους “δικάσαμε” δημόσια, ως “επικίνδυνα αλλοδαπά στοιχεία” και αφού “ξεχάσαμε” ότι είναι ανήλικοι, αφού εμπιστευτήκαμε την “ηχορύπανση” και τον σαματά, που υποκινήθηκαν ενδεχομένως από ρατσιστικά κίνητρα, τώρα αναμένουμε τους τρεις ανήλικους ασυνόδευτους μετανάστες που “έκαψαν το Henipa”, (όπως είχαμε επίσημα πληροφορηθεί από αστυνομία, τοπικές αρχές, πολιτικούς κ.α), να δικαστούν από την Κυπριακή Δικαιοσύνη.

Ωστόσο αν θέλουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ευαίσθητους σε θέματα παιδιών, (και στο SkalaTimes αυτό πασκίζουμε εδώ και χρόνια, όχι να φαινόμαστε, αλλά ουσιαστικά να είμαστε, ευαίσθητοι σε θέματα παιδιών), τότε οφείλουμε να δούμε την “υπόθεση Henipa” λίγο πιο σοβαρά. Και ναι, ενδεχομένως, ως SkalaTimes να μην το κάναμε στο βαθμό που έπρεπε μέχρι στιγμής. Ίσως να βασιστήκαμε μόνο στις ανακοινώσεις της αστυνομίας και άλλων.

Καταρχάς είναι πραγματικά ανήλικοι οι τρεις που κατηγορούνται για τον εμπρησμό στο Henipa; 
Ναι, είναι.

Τρεις ανήλικοι ασυνόδευτοι μετανάστες κατηγορούνται ότι στις 4/6/24 συνωμότησαν μεταξύ τους για να διαπράξουν το κακούργημα του εμπρησμού στο πρώην ξενοδοχείο “Henipa”, όπου φιλοξενούνταν ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες.

Και ενώ η υπόθεση ακόμη εκδικάζεται, το SkalaTimes, μέσα από έρευνα, πληροφορήθηκε ότι φαίνεται πως δεν υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες για τους τρεις που κατηγορούνται, ούτε για την τάχα συνωμοσία, αλλά ούτε για τις φωτιές.

Πολλές πληροφορίες που κατάφερε να εξασφαλίσει το SkalaTimes, από έγκυρες πηγές, εγειρούν ερωτηματικά για το χειρισμό του κράτους απέναντι στους ανήλικους ασυνόδευτους μετανάστες.
Οι συνθήκες διαβίωσης τους στο HENIPA, η μη παροχή ειδικών προγραμμάτων και ψυχολόγων, καθώς και πολλές άλλες ελλείψεις που αφορούν στα δικαιώματα ανηλίκων.

Και όλα αυτά στον απόηχο της είδησης ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Κύπρος παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα δύο Σύρων προσφύγων, καθώς αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα από τις κυπριακές αρχές και επιστράφηκαν στον Λίβανο χωρίς να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Για να δούμε αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρίξει και μια ματιά στο πως αντιμετωπίζει η Κύπρος τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες! 

Το SkalaTimes θα επανέλθει στο θέμα αυτό όταν βγει η απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς η υπόθεση των τριών ανηλίκων ασυνόδευτων μεταναστών που κατηγορούνται για εμπρησμό στο Henipa, ακόμη εκδικάζεται.
Μετά την έκδοση της απόφασης θα μπορούμε να πούμε, τεκμηριωμένα πάντα, πολλά περισσότερα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

«Να τους πάρετε σπίτι σας!»

SkalaTimes Team Το πιο κάτω είναι ένα παλαιότερο άρθρο της “Αυγής” αλλά ως γνωστό, οι τακτικές της ακροδεξίας δεν αλλάζουν, συνεχίζουν και σήμερα στο ίδιο

error: Content is protected !!