Search
Close this search box.

Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ η ψυχική υγεία των παιδιών – Περισσότερα τα ψυχικά παρά τα σωματικά προβλήματα

Ψυχική υγεία, σεξουαλική υγεία, βία μεταξύ συνομηλίκων και εκφοβισμός καθώς επίσης και συνέπειες από την πανδημία της COVID-19 για τους έφηβους της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και του Καναδά, είναι μερικές από τις θεματικές ενότητες, μιας ενδιαφέρουσας έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στην οποία περιλαμβάνονται και ερευνητικά δεδομένα από την Κύπρο.  Μπορεί τα δύσκολα με τον κορωνοϊό να πέρασαν και για τους περισσότερους τα αυστηρά μέτρα και οι περιορισμοί να μοιάζουν μακρινά και περασμένα, ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν πως οι επιπτώσεις εκείνης της δύσκολης κατάστασης και περιόδου, θα κρατήσουν για αρκετό καιρό.

Πώς όμως η πανδημία της COVID 19 επηρέασε τα παιδιά; Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων, υπήρξαν άραγε και θετικές επιδράσεις; Υπάρχουν τρόποι στήριξης σε βάθος χρόνου; Όλα αυτά απαντώνται από τα ευρήματα της έρευνας του ΠΟΥ για τις επιδράσεις της πανδημίας, τόσο για την περίπτωση της Κύπρου, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, μελετώντας ο οργανισμός τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το σύνολο των χωρών, καταλήγει στα ακόλουθα:

Κατά τη διάρκεια στης πανδημίας COVID-19:

•Οι σχέσεις με την οικογένεια και τους/τις φίλους/φίλες βελτιώθηκαν.

•Η ψυχική υγεία, η σωματική δραστηριότητα και οι σχολικές επιδόσεις επηρεάστηκαν αρνητικά.

•Τα κορίτσια, οι μεγαλύτεροι/μεγαλύτερες σε ηλικία έφηβοι/έφηβες και όσοι/όσες προέρχονται από λιγότερο εύπορες οικογένειες έχουν βιώσει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις.

•Οι εμπειρίες των εφήβων ήταν ποικίλες και περίπλοκες

•Οι έφηβοι/έφηβες που ανάφεραν θετικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 έχουν λάβει υποστήριξη από την οικογένεια, τους εκπαιδευτικούς, τους συμμαθητές/συμμαθήτριες και τους/τις συνομηλίκους/συνομήλικές τους.

•Η δύναμη της υποστήριξης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να υποτιμηθεί, είτε αυτή προέρχεται από την οικογένεια, τους/τις φίλους/φίλες, τους/τις εκπαιδευτικούς είτε τους/τις συνομηλίκους/συνομήλικες. Η κοινωνική υποστήριξη, επομένως, αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» σε δύσκολους καιρούς καθώς ενισχύει την ανθεκτικότητα, απαλύνει τα βάρη και προάγει την ευεξία.

•Οι έφηβοι/έφηβες έχουν νιώσει το αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19. Χαρακτηριστικά, το 30% των εφήβων αναφέρουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

•Η ψυχική υγεία των εφήβων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 επηρέασε τη σχολική τους επίδοση και τις οικογενειακές τους σχέσεις.

•Σχεδόν το 50% των εφήβων παρουσίασαν αυξημένα αισθήματα σχολικής πίεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

•Το 16% των εφήβων ανέφερε χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση των αποτελεσμάτων της χώρας μας, φαίνεται ότι οι απαντήσεις των μαθητών ακολουθούν την τάση των μαθητών των υπόλποιπων χωρών.

Η Κύπρος ανήκει στις χώρες (μαζί με την Ελλάδα, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ουγγαρία, Εικόνα 1) όπου μικρό ποσοστό εφήβων (Κύπρος: 19%, Μέσος όρος: 31%) ανάφερε θετική επίδραση της πανδημίας στους περισσότερους τομείς της ζωής του σε σύγκριση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης (Σλοβακία, Κροατία, Σερβία, Μολδαβία) όπου πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εφήβων ανάφερε θετική επίδραση στους περισσότερους τομείς της ζωής. Επιπλέον, το ποσοστό των παιδιών που δηλώνει αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της ζωής του, λόγω της πανδημίας στην Κύπρο είναι το δεύτερο υψηλότερο ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, με πρώτο το Καζακστάν.

Στις εν λόγω εκθέσεις, προτείνονται οι ακόλουθοι τρόποι υποστήριξης των παιδιών που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του COVID-19:

1.Ενίσχυση των μέτρων προαγωγής της ψυχικής υγείας

2.Στήριξη κοριτσιών και μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών

3.Προτεραιότητα στη δια ζώσης εκπαίδευση/μάθηση

4.Αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του “Φ”: https://www.philenews.com/kipros/koinonia/article/1516895/sto-mikroskopio-tou-pou-i-psichiki-igia-ton-pedion-perissotera-ta-psichika-para-ta-somatika-provlimata/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σε ρυθμούς Καρναβαλιού σήμερα η Λάρνακα

Καρναβαλίστικη Παρέλαση σήμερα στις 11:00 π.μ. Σήμερα η εντυπωσιακή Καρναβαλίστικη Παρέλαση στις Φοινικούδες! Οργανωμένα σύνολα, σχολεία, πολιτιστικοί όμιλοι και ομάδες χορού θα μας καταπλήξουν με

Δεν υποχωρεί η Coral: Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση – Στους -10 η θερμοκρασία στα ορεινά απόψε

Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση για εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας. Σύμφωνα με το δελτίο καιρού στα ορεινά απόψε η θερμοκρασία θε πέσει στους -10 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα

Παίρνουν μαθητές στα κατεχόμενα και το υπ. Παιδείας κάνει τον Πινόκιο!

Αναδημοσίευση από “Φιλελεύθερο”Άρθρο Γιώργου Καλλίνικου«Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας διευκρινίζει ότι η συμμετοχή μαθητών/μαθητριών σε προγράμματα και δράσεις που διοργανώνονται από εξωτερικούς φορείς και

Ανακοινώσεις ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ για εκδρομές στα κατεχόμενα… Από το “Δεν ξέχνω” στα σχολικά τετράδια, στον “τουρισμό” μαθητών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΑΜΑπαιτούμε την άμεση παύση της Υπουργού Παιδείας Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας επανερχόμαστε στο θέμα της διοργάνωσης μαθητικών εκδρομών στα κατεχόμενα εδάφη

error: Content is protected !!