Search
Close this search box.

Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ η ψυχική υγεία των παιδιών – Περισσότερα τα ψυχικά παρά τα σωματικά προβλήματα

Ψυχική υγεία, σεξουαλική υγεία, βία μεταξύ συνομηλίκων και εκφοβισμός καθώς επίσης και συνέπειες από την πανδημία της COVID-19 για τους έφηβους της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και του Καναδά, είναι μερικές από τις θεματικές ενότητες, μιας ενδιαφέρουσας έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στην οποία περιλαμβάνονται και ερευνητικά δεδομένα από την Κύπρο.  Μπορεί τα δύσκολα με τον κορωνοϊό να πέρασαν και για τους περισσότερους τα αυστηρά μέτρα και οι περιορισμοί να μοιάζουν μακρινά και περασμένα, ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν πως οι επιπτώσεις εκείνης της δύσκολης κατάστασης και περιόδου, θα κρατήσουν για αρκετό καιρό.

Πώς όμως η πανδημία της COVID 19 επηρέασε τα παιδιά; Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων, υπήρξαν άραγε και θετικές επιδράσεις; Υπάρχουν τρόποι στήριξης σε βάθος χρόνου; Όλα αυτά απαντώνται από τα ευρήματα της έρευνας του ΠΟΥ για τις επιδράσεις της πανδημίας, τόσο για την περίπτωση της Κύπρου, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, μελετώντας ο οργανισμός τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το σύνολο των χωρών, καταλήγει στα ακόλουθα:

Κατά τη διάρκεια στης πανδημίας COVID-19:

•Οι σχέσεις με την οικογένεια και τους/τις φίλους/φίλες βελτιώθηκαν.

•Η ψυχική υγεία, η σωματική δραστηριότητα και οι σχολικές επιδόσεις επηρεάστηκαν αρνητικά.

•Τα κορίτσια, οι μεγαλύτεροι/μεγαλύτερες σε ηλικία έφηβοι/έφηβες και όσοι/όσες προέρχονται από λιγότερο εύπορες οικογένειες έχουν βιώσει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις.

•Οι εμπειρίες των εφήβων ήταν ποικίλες και περίπλοκες

•Οι έφηβοι/έφηβες που ανάφεραν θετικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 έχουν λάβει υποστήριξη από την οικογένεια, τους εκπαιδευτικούς, τους συμμαθητές/συμμαθήτριες και τους/τις συνομηλίκους/συνομήλικές τους.

•Η δύναμη της υποστήριξης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να υποτιμηθεί, είτε αυτή προέρχεται από την οικογένεια, τους/τις φίλους/φίλες, τους/τις εκπαιδευτικούς είτε τους/τις συνομηλίκους/συνομήλικες. Η κοινωνική υποστήριξη, επομένως, αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» σε δύσκολους καιρούς καθώς ενισχύει την ανθεκτικότητα, απαλύνει τα βάρη και προάγει την ευεξία.

•Οι έφηβοι/έφηβες έχουν νιώσει το αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19. Χαρακτηριστικά, το 30% των εφήβων αναφέρουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

•Η ψυχική υγεία των εφήβων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 επηρέασε τη σχολική τους επίδοση και τις οικογενειακές τους σχέσεις.

•Σχεδόν το 50% των εφήβων παρουσίασαν αυξημένα αισθήματα σχολικής πίεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

•Το 16% των εφήβων ανέφερε χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση των αποτελεσμάτων της χώρας μας, φαίνεται ότι οι απαντήσεις των μαθητών ακολουθούν την τάση των μαθητών των υπόλποιπων χωρών.

Η Κύπρος ανήκει στις χώρες (μαζί με την Ελλάδα, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ουγγαρία, Εικόνα 1) όπου μικρό ποσοστό εφήβων (Κύπρος: 19%, Μέσος όρος: 31%) ανάφερε θετική επίδραση της πανδημίας στους περισσότερους τομείς της ζωής του σε σύγκριση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης (Σλοβακία, Κροατία, Σερβία, Μολδαβία) όπου πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εφήβων ανάφερε θετική επίδραση στους περισσότερους τομείς της ζωής. Επιπλέον, το ποσοστό των παιδιών που δηλώνει αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της ζωής του, λόγω της πανδημίας στην Κύπρο είναι το δεύτερο υψηλότερο ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, με πρώτο το Καζακστάν.

Στις εν λόγω εκθέσεις, προτείνονται οι ακόλουθοι τρόποι υποστήριξης των παιδιών που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του COVID-19:

1.Ενίσχυση των μέτρων προαγωγής της ψυχικής υγείας

2.Στήριξη κοριτσιών και μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών

3.Προτεραιότητα στη δια ζώσης εκπαίδευση/μάθηση

4.Αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του “Φ”: https://www.philenews.com/kipros/koinonia/article/1516895/sto-mikroskopio-tou-pou-i-psichiki-igia-ton-pedion-perissotera-ta-psichika-para-ta-somatika-provlimata/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Γραπτή δήλωση Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτας Δημητρίου για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με ΠτΔ

Ενόψει των επικείμενων εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και της πολύ σημαντικής επίσκεψης που είχα ως επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, επικοινώνησα χθες το βράδυ με

Δήμος Λάρνακας: Έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών που συμμετείχαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο

Ο Δήμος Λάρνακας ανακοινώνει ότι ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών που συμμετείχαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τα 50

Απτικός Σταθμός στο Μουσείο Πιερίδη – Νέα Εμπειρία Διαδραστικότητας και Προσβασιμότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΑΠ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Απτικός Σταθμός στο Μουσείο ΠιερίδηΝέα Εμπειρία Διαδραστικότητας και Προσβασιμότητας Το Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, σε συνεργασία με την

error: Content is protected !!