Search
Close this search box.

Οργή στο Φρέναρος για σχέδια μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων

Οργίλη αντίδραση από τοπικούς φορείς αλλά και απλούς κατοίκους του Φρενάρους έχουν προκαλέσει σχέδια ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας για εγκατάσταση τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορα σημεία της κοινότητας. Το Δημοτικό Διαμέρισμα Φρενάρους είναι καζάνι που βράζει από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το ακριβές μέγεθος αυτών των πάρκων, τα οποία συνολικά θα καλύψουν έκταση γης μεγαλύτερη από την οικιστική περιοχή της κοινότητας! Αυτό, όμως, δύσκολα θα γίνει αποδεκτό, όπως κατέστη σαφές σε δημόσια παρουσίαση που πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης η εταιρεία Bioland, η οποία προγραμματίζει τις μεγαλύτερες από αυτές τις αναπτύξεις. Η παρουσίαση έληξε άδοξα ένεκα των σφοδρών αντιδράσεων και της έντασης που προέκυψε, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί ποτέ, ενώ μετά από αυτή την εξέλιξη βουλευτές Αμμοχώστου διαβεβαίωσαν ότι θα εγγράψουν θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οι κάτοικοι εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση τόσο μεγάλης δυναμικότητας φωτοβολταϊκών συστοιχιών θα αλλοιώσει τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής καθώς και την ποιότητα ζωής των δημοτών. Ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τοπικοί φορείς αναφέρει ότι ναι μεν η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η στροφή στην «πράσινη» ενέργεια αποτελεί μονόδρομο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, παρατηρεί ωστόσο ότι υπάρχουν άλλοι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι για προώθησή τους, όπως είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και ξενοδοχειακών μονάδων.

Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν, επίσης, ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε μεγάλες εκτάσεις γης θα επιφέρει σοβαρή αλλοίωση στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, σημαντική κατάληψη και δέσμευση χώρου, θα προκύψουν αισθητικές επιπτώσεις, οπτική όχληση και καταπάτηση του καθεστώτος περιβαλλοντικής προστασίας. Περαιτέρω, θέση των φορέων είναι πως τα πάρκα αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά το φυσικό περιβάλλον, θα αλλοιώσουν τη χλωρίδα και πανίδα, θα υπάρξει απώλεια οικοτόπων και γεωργικών εκτάσεων, ενώ είναι πιθανή και η μείωση και αλληλοεπικάλυψη καλλιεργούμενων περιοχών υψηλής παραγωγικότητας.

Πηγή: dialogos.com.cy
(Τάσος Περδίος)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Φωταγώγηση από το Δήμο Λάρνακας για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Χθες Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ο Δήμος Λάρνακας φωταγώγησε στις 7:00 μ. μ το συντριβάνι πλησίον του παλαιού ΓΣΖ με μωβ χρώμα, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού

error: Content is protected !!