Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλει ότι το Ισραήλ εφάρμοσε συντονισμένη επιχείρηση καταστροφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, με ενέργειες που ισοδυναμούν τόσο με «εγκλήματα πολέμου» όσο και με «εξόντωση» (extermination). H κατηγορία της εξόντωσης είχε απαγγελθεί μεταξύ άλλων σε ναζιστές αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της δίκης της Νυρεμβέργης, αρκετοί από τους οποίους στη συνέχεια εκτελέστηκαν για τα εγκλήματά τους.
Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ στόχευσε σκόπιμα τις υγειονομικές εγκαταστάσεις της Γάζας και σκότωσε ιατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Η έρευνα του ΟΗΕ κατηγορεί επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις ότι σκοτώνουν και βασανίζουν σκόπιμα ιατρικό προσωπικό, στοχεύουν ιατρικά οχήματα και περιορίζουν την έξοδο των ασθενών από τη Γάζα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις της σε νοσοκομεία και σχολεία στη Γάζα στοχεύουν τα μέλη της Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν ΄έχει υπάρξει καμία ένδειξη στρατιωτικής δράσης, ενώ και η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το Reuters η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι κατηγορεί το Ισραήλ ότι «διέπραξε εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης με ανελέητες επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού και των ιατρικών εγκαταστάσεων», ενώ κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως την αλόγιστη καταστροφή των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα».
«Τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», δήλωσε η Πιλάι, η έκθεση της οποίας θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου.
Εντός των ισραηλινών στρατοπέδων και κέντρων κράτησης, η έκθεση διαπίστωσε ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι υφίστανται «εκτεταμένη και συστηματική κακοποίηση, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική και έμφυλη βία». Πρόσθεσε ότι οι άνδρες κρατούμενοι υπέστησαν βιασμούς και επιθέσεις στα γεννητικά τους όργανα.
H Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ (COI) δήλωσε ότι η «θεσμική κακομεταχείριση» των Παλαιστινίων γινόταν με άμεση εντολή του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ.
Διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα υφίστανται «σωματικό πόνο και σοβαρή ψυχική ταλαιπωρία» και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
Το Ισραήλ δεν συνεργάστηκε με την έρευνα δηλώνοντας ότι «πρόκειται για μια κατάφωρη προσπάθεια απονομιμοποίησης του κράτους του Ισραήλ και παρεμπόδισης του δικαιώματος του να προστατεύσει τον πληθυσμό του».
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο όρος «γενοκτονία» διατυπώθηκε από τον Πολωνό καθηγητή Ραφαέλ Λέμκιν το 1944, με αφορμή την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το ψήφισμα 96/1946, αναγνώρισε τη γενοκτονία ως έγκλημα τιμωρούμενο από το Διεθνές Δίκαιο.
Το 1948, θεσπίστηκε η Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, ορίζοντας ως γενοκτονία πράξεις όπως φόνος, σωματική ή ψυχική βλάβη, και επιβολή συνθηκών που οδηγούν στην εξόντωση εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Το άρθρο ΙΙΙ της Σύμβασης τιμωρεί, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή, υποκίνηση και συνέργεια σε γενοκτονία, ενώ το άρθρο IV αναφέρεται στην ιδιότητα των δραστών, οι οποίοι μπορεί να είναι κυβερνήσεις, κρατικοί υπάλληλοι, αλλά και ιδιώτες.
Πηγή: infowar