Με αγωνία περιμένουν οι πολίτες, την ανακοίνωση των επιπρόσθετων μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση , προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει. Η επεξεργασία των μέτρων γίνεται σε μια περίοδο που υπάρχουν δυο σημαντικοί παράμετροι, από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό μέτωπο. Το πλεόνασμα του κράτους που είναι πέραν του ενός δισεκατομμυρίου, αφήνει δημοσιονομικό και πολιτικό περιθώριο προς την κατεύθυνση λήψης ανακουφιστικών μέτρων , αλλά η συγκεκριμένη περίοδος λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων που υπάρχουν στην περιοχή καθιστούν αναγκαία την συγκράτηση των δημόσιων οικονομικών.
Σήμερα αναμένεται , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ότι θα προεδρεύσει σύσκεψης στο Προεδρικό στις 5 το απόγευμα, με μεγάλο αριθμό συνδικαλιστικών οργανώσεων, με θέμα προτάσεις μέτρων για στήριξη της κοινωνίας. Θα συμμετέχουν οι οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, Παγκύπρια Οργάνωση Πολύτεκνων, Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας, Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων και Παγκύπρια Επιτροπή Συνταξιούχων της ΣΕΚ. Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, τονίζεται από πηγές ότι «η Κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής, αλλά έχει ως αφετηρία την αναζήτηση βιώσιμων και ανθεκτικών λύσεων». Πριν μερικές μέρες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός έδωσε τον τόνο των προθέσεων αναφέροντας « δεν παρασυρόμαστε ούτε από συνθήματα ούτε από πιέσεις. Όλα γίνονται έχοντας στο επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες, τη μεσαία τάξη και τις δυνατότητες της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών».
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη 13 συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΕΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών, ΕΚΥΣΥ και ΠΑΣΥΣ ΣΕΚ, απέστειλαν κοινό υπόμνημα με εισηγήσεις για εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου για στήριξη και ανακούφιση των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων από το ψηλό κόστος διαβίωσης, ζητώντας παράλληλα και συνάντηση με τον ΠτΔ.
Την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται ότι θα δεχθεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ. Στο μεταξύ, τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν νωρίτερα τον Υπουργό, και συγκεκριμένα σήμερα, κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Βουλή, όπου και αναμένεται να ακούσουν από πρώτο χέρι τα μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το τερματισμό του μέτρου της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη, ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να επαναφέρει εντός λίγων ημερών τον μηδενικό ΦΠΑ σε έξι κατηγορίες προϊόντων και να ξεκινήσει κύκλο επαφών με οργανωμένα σύνολα και τα κόμματα της συγκυβέρνησης με σκοπό την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων.
Σωρεία θέσεων και εισηγήσεων
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, οι οργανώσεις είχαν αποστείλει την περασμένη εβδομάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα με τις θέσεις και εισηγήσεις τους. «Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός το 2024 σε σύγκριση με το 2023 είναι μειωμένος και χωρίς να παραβλέπουμε τα μέτρα, τα οποία κατά καιρούς έχετε εξαγγείλει, παραμένει γεγονός ότι η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, τα ψηλά επιτόκια και το αυξημένο κόστος ενοικίου και απόκτησης κατοικίας έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον στα νοικοκυριά», σημείωναν. Ανάμεσα σε άλλα, με το υπόμνημα ζητούν επαναφορά της κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, τη συμπερίληψη των χαμηλοσυνταξιούχων στους δικαιούχους της ειδικής διατίμησης με κωδικό 0.8, τη μείωση της τιμής των καυσίμων είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από τη μείωση της φορολογίας, λαμβάνοντας υπόψη πως τα 2/3 της τιμής είναι φόροι, αλλά και αποτελεσματική παρακολούθηση των τιμών των καυσίμων. Επιπλέον, ζητούν επαναφορά της ρύθμισης για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, αυγά, καφέ, κρέας, ζάχαρη, λαχανικά, παιδικές πάνες και πάνες ενηλίκων (ΣΣ: το υπόμνημα είχε αποσταλεί πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Υπ. Οικονομικών), φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών και δημιουργία ειδικού ταμείου για επιδότηση με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια των οικιστικών και φοιτητικών δανείων, ειδική φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα.
Πηγή: Φιλελεύθερος