Δημοσιογραφική διάσκεψη παρέθεσε σήμερα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αννίτα Δημητρίου με θέμα τη στεγαστική πολιτική. Όπως σημείωσε πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια. Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, παρόλο που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, είναι αποσπασματικές.
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα της προσιτής στέγης έχει ευρύτερες συνέπειες για την κοινωνία μας κυρίως όσο αφορά τη δημιουργία οικογένειας και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Η κ. Δημητρίου κατέθεσε στη δημοσιογραφική διάσκεψη τις προτάσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού οι οποίες συνοπτικά είναι οι εξής:
1. Επιτάχυνση της αδειοδότησης από Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (EOA).
2. Βελτίωση του σχεδίου παραχώρησης συντελεστή δόμησης του Υπουργείυ Εσωτερικών.
3. Επιτάχυνση της έγκρισης των νέων τοπικών σχεδίων που εκκρεμούν.
4. Παραχώρηση δικαιώματος ανέγερσης ανώγειου κατοικίας, κυρίως σε αγροτικές περιοχές.
5. Επιτάχυνση των φοιτητικών εστιών από ΤΕΠΑΚ και Πανεπιστήμιο Κύπρου.
6. Ειδικά κίνητρα για ιδιωτικά φοιτητικά διαμερίσματα.
7. Αναθεώρηση και βελτίωση κριτηρίων Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Προσφύγων.
8. Έναρξη του αστικού αναδασμού και ρυθμίσεις για απεγκλωβισμό περίκλειστων τεμαχίων.
9. Παραχώρηση ειδικών κινήτρων για νεαρά ζευγάρια που θα αποκτήσουν πολύ παλιές κατοικίες για ριζική ανακαίνιση, βελτίωση, επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση.
10. Ουσιαστική αναβάθμιση, στήριξη από το κράτος και διαφοροποίηση του ρόλου του ΚΟΑΓ, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραχώρηση κατοικιών με προσιτό ενοίκιο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
11. Συνεργασία κράτους με τραπεζικά ιδρύματα και Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης για δανειοδότηση των δικαιούχων των σχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΚΟΑΓ.
Τα μέτρα ανέλυσε εκτενώς ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής για τα Ακίνητα, κ. Ανδρέας Ανδρέου.
Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για τις προτάσεις του ΔΗΣΥ για τη στεγαστική πολιτική
Σε συνέχεια της παρουσίασης σήμερα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) προτάσεων για την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος, θα ήθελα αρχικά να καλωσορίσω τις εισηγήσεις, οι οποίες ταυτίζονται με τα μέτρα που ήδη λαμβάνει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενιαίας στεγαστικής πολιτικής που για πρώτη φορά σχεδιάστηκε ολοκληρωμένα και υλοποιείται πρακτικά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών, εξ αρχής έχει εγκύψει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος που απασχολεί την κοινωνία. Η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική σχεδιάστηκε με στόχευση στην προσιτή κατοικία και εδράζεται στους πυλώνες της αύξησης του οικιστικού αποθέματος και την ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας πρόσβασης των κοινωνικό-οικονομικά ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού σε επιλογές προσιτής κατοικίας.
Ειδικότερα, σε σχέση με την πρόταση για επιτάχυνση της έκδοσης αδειών από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), αφού επαναλάβω την προσήλωσή μας στην εξομάλυνση του τομέα αδειοδότησης, επισημαίνω την πρόσφατη υλοποίηση του νέου τρόπου έκδοσης πολεοδομικής βεβαίωσης για αναπτύξεις μέχρι δύο κατοικιών. Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνεται και επιταχύνεται σημαντικά η έκδοση βεβαίωσης, με την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτών μελετητών και στη βάση ειδικού εντύπου-checklist, μέσω του οποίου πιστοποιείται ότι τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Η αλλαγή στη διαδικασία αξιολογείται μέχρι στιγμής θετικά και σύντομα αναμένεται να επεκταθεί σε άλλες αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου, όπως σε πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερίσματα ή κατοικίες μέχρι 12 σε σειρά. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), επεξεργαζόμαστε άλλους τρόπους για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης, ώστε να διευκολυνθεί τόσο το έργο των ΕΟΑ, όσο και των μελετητών και των πολιτών, και παράλληλα να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
Παράλληλα, αναμένεται η έγκριση των προϋπολογισμών των ΕΟΑ, ώστε άμεσα να προχωρήσουν στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, γεγονός που θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό των καθυστερήσεων.
Αναφορικά με την εισήγηση του ΔΗΣΥ για την αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων και του Σχεδίου «Build to Rent», ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης, υπενθυμίζω ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ, έχουν τροποποιηθεί τον Ιούνιο, ενσωματώνοντας τα σχόλια που λάβαμε από τους ίδιους τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης. Παρά την εκτίμηση του ΔΗΣΥ ότι τα μέτρα δεν είναι ελκυστικά, τα δεδομένα αποδεικνύουν το αντίθετο, αφού με ικανοποίηση καταγράφουμε το αυξημένο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου για αξιοποίησή τους, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί οι πρώτες συμφωνίες με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).
Ταυτόχρονα, στις 30 Οκτωβρίου ανακοινώνονται και τίθενται σε εφαρμογή στα μέσα Νοεμβρίου άλλες δύο πολιτικές, το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και το Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής ενίσχυσης σε νέους ή/και νεαρά ζευγάρια. Το πρώτο επιδιώκει να συμβάλει στην ένταξη στην αγορά αδρανών οικιστικών μονάδων για προσιτή ενοικίαση, και το δεύτερο, να ενισχύσει την αγοραστική δυνατότητα νέων και νεαρών ζευγαριών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε σχέση με την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών και δωματίων, το Υπουργείο Εσωτερικών, αξιοποιώντας το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προωθεί τη δημιουργία 450 φοιτητικών δωματίων στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τον Δήμο Λευκωσίας και με προϋπολογισμό €15 εκατ.. Στόχος μας είναι η διάθεση των δωματίων αυτών σε φοιτητές με συγκεκριμένα κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια, με ενοίκιο σε προκαθορισμένη προσιτή τιμή. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις Τοπικές Αρχές, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε ετοιμότητα να εξετάσει τη διεύρυνση του Σχεδίου και σε άλλες περιοχές.
Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για αναθεώρηση των στεγαστικών σχεδίων της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ), έχει ήδη ανακοινωθεί η αναθεώρηση των κριτηρίων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές πραγματικότητες και ανάγκες των δικαιούχων. Σημειώνω ότι, ανάμεσα σε άλλα, τα αναθεωρημένα κριτήρια αφορούν στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς και στη διόρθωση άλλων στρεβλώσεων, με απώτερο σκοπό να αυξήσουμε τον αριθμό των δικαιούχων. Τα κριτήρια αναμένεται να εγκριθούν από την Συμβουλευτική Επιτροπή Κριτηρίων και εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική έγκριση και άμεση εφαρμογή.
Υπενθυμίζω ακόμη, πως από την αρχή του χρόνου, και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες, προχωρήσαμε σε αύξηση του επιδόματος ενοικίου που παραχωρείται από την ΥΜΑΠΕ σε κατηγορίες εκτοπισθέντων, κατά 15% για μονήρη άτομα, οικογένειες και φοιτητές και κατά 25% για οικογένειες δύο ατόμων.
Σχετικά με τα Στεγαστικά Σχέδια αναζωογόνησης των ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και συγκεκριμένων περιοχών της υπαίθρου και την εισήγηση για αναθεώρησή τους, σημειώνω ότι τον περασμένο Μάιο τροποποιήθηκαν αρκετές πρόνοιές τους, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής τους και διορθώνοντας έτσι στρεβλώσεις που δημιουργούσαν άνιση αντιμετώπιση των δικαιούχων, με στόχο να επωφεληθούν των Σχεδίων περισσότερα άτομα.
Την ίδια ώρα, μέσα από την ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, δίνουμε μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, αναθέτοντάς του την εκτελεστική αρμοδιότητα των διάφορον σχεδίων, αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα και τη μακροχρόνια εμπειρία του στον τομέα της προσιτής κατοικίας. Διευκρινίζεται ότι ο ΚΟΑΓ, ως κατασκευαστής προσιτών κατοικιών, μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τα κίνητρα παραχώρησης επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης, για την παραγωγή επιπρόσθετων προσιτών κατοικιών, προς όφελος των δικαιούχων του.
Καταληκτικά, επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μας στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε επιλογές στέγασης. Η στεγαστική πολιτική που υιοθέτησε η Κυβέρνηση έχει δυναμικό χαρακτήρα, αξιολογείται συνεχώς, και εκεί και όπου οι οικονομικές δυνατότητες του Κράτους το επιτρέπουν, η πρόθεσή μας είναι να την εμπλουτίσουμε με περισσότερες δράσεις, για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των πολιτών.