Search
Close this search box.

Πρώτη καταδίκη σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για γονική αποξένωση: «Έξι χρόνια ήμουν έξω από σχολείο και φροντιστήρια για να δω τα παιδιά μου» – Συγκλονίζει μητέρα που δικαιώθηκε στο ΕΔΑΔ

«Θα με έχετε δει αυτά τα έξι χρόνια έξω από το φροντιστήριο και το σχολείο των παιδιών μου, στο δρόμο», είπε με δάκρυα μια μητέρα δύο παιδιών, η υπόθεση της οποίας έφτασε ως το ΕΔΑΔ, επιφέροντας την πρώτη καταδίκη σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για γονική αποξένωση. Μετά από 256 επιστολές, εντάλματα παρακοής, φυλάκιση του πατέρα, θυσίες, προσπάθειες, ψυχικό πόνο, παραβίαση δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και της μητέρας -η οποία ήταν και θύμα ενδοοικογενειακής βίας- ήρθε η πολυπόθητη δικαίωση. Ωστόσο, ακόμη δεν έγινε καμία ενέργεια από πλευράς κράτους και υπηρεσιών. Το θέμα εξετάζεται στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και καταδικάστηκε από όλους του βουλευτές η απουσία της Νομικής Υπηρεσίας, της Υφυπουργού Κοινωνικής Ευημερίας Μαριλένας Ευαγγέλου και της διευθύντριας των ΥΚΕ. 

«Τα παιδιά μου γεννήθηκαν το 2010 και το 2012. Ο πατέρας τα πήρε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 για Σαββατοκύριακο και δεν τα επέστρεψε ποτέ», ανάφερε η Ευαγγελία Ζαβρίδου.

«Είναι μια τραγική υπόθεση, με πολλές θυσίες και αβάσταχτο πόνο. Όσοι με γνωρίζετε, θα με έχετε δει αυτά τα έξι χρόνια, έξω από το φροντιστήριο και το σχολείο των παιδιών μου, στο δρόμο για να τα δω και να τα πλησιάσω. Για έξι χρόνια δεν μπόρεσα να τα αγκαλιάσω», ανέφερε με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια.

Αντιμετώπισε τραγικές καταστάσεις. Σε προσπάθειες να απομακρύνουν τα παιδιά από το σπίτι του πατέρα με τη συνδρομή της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών τα έβρισκαν χωρίς ρούχα και παπούτσια, με τα ενδύματά τους να είναι κλειδωμένα. Ο αποξενωτής είχε εγκαταστήσει κάμερες, τα παρακολουθούσε και τα χειραγωγούσε διαρκώς. Όταν, τελικά, πήγε στη φυλακή ο πατέρας, τα παιδιά στάλθηκαν σε στέγη.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ, υπογράμμισε η κ. Ζαβρίδου, αποτελεί την απάντηση στην αρχική θέση του Γενικού Εισαγγελέα στις 2/4/21, όπου ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση. «Ε, λοιπόν δεν είναι. Μια Πολιτεία πρέπει να προστατεύει όλους τους πολίτες της», ανέφερε και υπογράμμισε ότι παραβιάζονταν δικαιώματά της, αλλά πρωτίστως δικαιώματα των παιδιών, απέναντι στα οποία έχει ευθύνη το κράτος.

«Η απόφαση δείχνει όλες τις αδυναμίες του κράτους. Η γονική αποξένωση είναι μια κακοποίηση και έτσι αντιμετωπίζεται σε χώρες του εξωτερικού», είπε σε άλλο σημείο.

Ανέφερε ότι ο γονέας αποξενωτής υποσκάπτει τη σχέση των παιδιών με τον άλλο γονέα. Γίνεται μια συνειδητή πλύση εγκεφάλου. Για αυτό, είπε, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αρνήσεις των παιδιών, καθώς δεν εκφράζουν τον εαυτό τους αλλά την επιθυμία του γονέα – αποξενωτή.

«Είχα διάταγμα φύλαξης – φροντίδας, χωρίς κανένα αντίκρισμα», ανέφερε για την κηδεμονία των παιδιών και την παραβίαση του από τον πατέρα. «Υπήρξα συχνά θύμα κακοποίησης, ακόμη και μπροστά σε λειτουργούς. Η δράση των ΥΚΕ ήταν να υπακούνε τις υποδείξεις του άλλου γονέα ή του περιβάλλοντός του», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της μητέρας Αλέξανδρος Κληρίδης, διευκρίνισε ότι επιφόρτισαν στη μητέρα όλο το βάρος να διατηρήσει την επαφή με τα παιδιά της. «Κάθε μήνα με ρωτούσε, τι θα κάνουμε. Ξέρετε πόση ανευθυνότητα ζήσαμε; Πόσα νομικά παράθυρα έπρεπε να ανοίξουμε, είτε επειδή ήταν εκτός ωραρίου, είτε επειδή δεν υπήρχε λειτουργός. Πόσες αποτυχίες βιώσαμε; Πόσα κλάματα;».

Όλο αυτό το διάστημα, είπε, έχει αποστείλει 256 επιστολές.

Σε σχέση με τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα ενώπιον του ΕΔΑΔ αρνείτο κάθε φταίξιμο και ισχυρίζονταν ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!