Search
Close this search box.

Ετοιμάζουν “οικισμό” για χιλιάδες αιτητές ασύλου στην επαρχία Λάρνακας

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes


Φαίνεται πως το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τόπου αυτή τη στιγμή, λόγω της αδυναμίας του κράτους να το διαχειριστεί με σωστές πολιτικές που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το αυτονόητο πως το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά η έλλειψη σωστών πολιτικών και χειρισμών, έτσι ώστε η άφιξη των μεταναστών να μην δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και να μην αλλοιώνει το δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας. Τα μεγάλα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και η δημογραφική κρίση το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν δύναμη στην ακροδεξία και στον ρατσισμό.

Η Κύπρος σε σχέση με την υπογεννητικότητα βρίσκεται εν μέσω μιας επιδεινούμενης δημογραφικής κρίσης και δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που καλείται να βρει τις σωστές πολιτικές στο μεταναστευτικό, αφού μπροστά είναι ο γκρεμός της επιδεινούμενης δημογραφικής κρίσης και πίσω το ρεύμα της καλλιέργειας ρατσισμού και άλλων προβλημάτων.

Το 2022 ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, Ανδρέας Μορφίτης τόνιζε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατόρθωσε να επιτύχει τον συντονισμό πολιτικών, μέτρων και δραστηριοτήτων για σφαιρική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και δημογραφικού προβλήματος» και καλούσε την τότε Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, «να αναλάβουν όλοι -και ο καθένας ξεχωριστά- τις ευθύνες που τους αναλογούν και να συνδράμουν στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων τους στη διαμόρφωση μιας σωστής, ορθολογικής και ισορροπημένης μεταναστευτικής και δημογραφικής πολιτικής, που να συγκεράζει και να συμφιλιώνει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νομίμων μεταναστών και τη διασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας των νομίμων υπηκόων αυτής της χώρας».  
Δύο χρόνια μετά, βρισκόμαστε στην ίδια, ίσως και σε χειρότερη, θέση.

Επιβάλλεται ένα σωστό μεταναστευτικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει την είσοδο επαρκούς αριθμού νόμιμων μεταναστών σύμφωνα και ανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας.
Επιβάλλεται ένα σωστό μεταναστευτικό πρόγραμμα που θα δίνει την δυνατότητα στους μετανάστες να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στην Κυπριακή Κοινωνία.

Στο Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου έχουν ενταχθει 70 παιδιά μεταναστών χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά και με μία κουλτούρα και συνήθειες που δυσκολεύει την συνύπαρξη τους με τα 50 παιδιά Κύπριων (πχ δεν έχουν γνώση για το τι έστι τουαλέτα, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν πηγές από το σχολείο) με αποτέλεσμα :
α) τα παιδιά μεταναστών που δεν μιλούν ελληνικά να είναι περισσότερα από τα παιδιά Κύπριων και την ίδια ώρα να μην έχουν τα σωστά προγράμματα ένταξης -πως γίνεται παιδιά που δεν μιλούν ελληνικά να βρίσκονται στην ίδια τάξη με ελληνόφωνα παιδιά;
Β) να αναγκάζονται πολλοί Κύπριοι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο για να μπορέσουν να συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματα τους, αφού ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων δεν μπορεί να γίνει, με τα περισσότερα παιδιά να μη μιλούν ελληνικά.

Όσο το κράτος δεν διαχειρίζεται με σωστά προγράμματα και πολιτικές αυτά τα παιδιά, αλλά και το μεταναστευτικό στην ολότητα του, τόσο θα γιγαντώνει η ακροδεξιά και ο ρατσισμός, αλλά και τα προβλήματα που προκαλούν μια μερίδα μεταναστών.

Επιβάλλονται σωστές πολιτικές που δεν θα αλλοιώνουν ούτε το δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας, αλλά ούτε και θα προκαλούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Αν οι ανήλικοι που προκάλεσαν τις φασαρίες στις φοινικούδες της Λάρνακας ήταν ενταγμένοι σε κατάλληλα προγράμματα, τότε η ένταξη τους στην κοινωνία ίσως να ήταν ομαλότερη και να μην μιλούσαμε σήμερα για ανάγκη απέλασης τους (η αγαπημένη επωδός της ακροδεξιάς).
Επίσης, ναι, να υπάρξει σωστός έλεγχος πόσους μετανάστες δέχεται η Κύπρος και κάτω από ποιες συνθήκες.

Σε επιστολή που απέστειλε πριν λίγες μέρες, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοφίνου στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννου γράφει: “Αναμφίβολα, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με το δημοτικό σχολείο που αυτή τη στιγμή τα παιδιά των αιτητών ασύλου ξεπερνούν σε αριθμό τους Ελληνοκύπριους μαθητές. Αυτό συνεπάγεται και,συμπληρωματικά, με τη φυγή των νέων οικογενειών από την Κοινότητα, ότι και αυτές που έχουν απομείνει προτιμούν να πάρουν τα παιδιά τους σε γειτονικά δημοτικά σχολεία, καθώς η συνεχής ροή παιδιών από οικογένειες αιτητών ασύλου δημιουργεί προβλήματα και οι μαθητές δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη προσοχή, όπως θα άρμοζε. Επίσης, τα χρήματα που προσφέρονται από το Υπουργείο δεν είναι αρκετά, για να μπορεί το σχολείο να λειτουργεί εύρυθμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως έλλειψη θρανίων και καρεκλών και τα παιδιά αναγκάζονται να κάθονται σε σκαμπό”.

Στην ίδια επιστολή, που έχει σταλεί στις 18 Οκτωβριου 2024, από το Κ.Σ προς Υπουργό Ιωάννου και άλλους αξιωματούχους αναφέρεται: “Στις Κοινότητες όπου υπάρχουν Δομές Μεταναστών θα πρέπει να νομοθετηθεί η καταβολή από το Κράτος στην οικεία Τοπική Αρχή ειδικού τέλους, στη βάση του αριθμού των μεταναστών που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στη Δομή. Παράλληλα και ταυτόχρονα με τα πιο πάνω, ζητούμε όπως εκπονηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κοινότητας, από την Πολεοδομία, ώστε να ληφθούν υπόψη τόσο τα πιο πάνω αιτήματα όσο και άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο για την Κοφίνου όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Οι δύο (2) νέες δομές μεταναστών που θα λειτουργήσουν το 2025, μεταξύ Κοφίνου – Μεννόγειας, υπολογίζεται ότι θα φιλοξενούν περί τις 2000 μετανάστες, συν οι δύο (2) υφιστάμενες δομές, μία στην Κοφίνου και άλλη πάλι στη διπλανή Μεννόγεια. Με έναν απλό υπολογισμό ενός ζευγαριού με έναν παιδί θα ανέρχονται στους 3000 επιπλέον κατοίκους στην περιοχή μας. Ένας αριθμός ο οποίος είναι διπλάσιος των ελληνοκυπρίων κατοίκων της Κοινότητάς μας. Πρέπει να κατανοήσουμε πως οι αντιδράσεις των κατοίκων μας θα είναι έντονες, καθώς η Κοφίνου μας έχει για χρόνια παραμεληθεί. Για αυτό σας ζητώ, όπως οι ανάγκες που προαναφέραμε καλυφθούν άμεσα, ώστε να διαφυλάξουμε την ηρεμία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. 
Οι ανάγκες μας είναι μεγάλες, αλλά ως η τρίτη γενιά προσφύγων κατανοούμε τις ανάγκες των πολιτικών προσφύγων. Πρέπει, όμως, να αφουγκραστούμε και τις δικές μας ανάγκες.
 Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτά που οι πλείστες κοινότητες της χώρας μας διαθέτουν. Ζητούμε, απλώς, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να καταφέρουμε να κρατήσουμε το χωριό μας ζωντανό. Η στασιμότητα στο Κυπριακό και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν 50 χρόνια μετά την εισβολή πρέπει να μας βάλει σε προβληματισμό, με αποτέλεσμα να κρατήσουμε την Κοφίνου ζωντανή, γιατί κρατώντας την Κοφίνου ζωντανή κρατάμε και το “Δεν Ξεχνώ” εδώ ριζωμένο, έτσι ώστε η μνήμη και η ελπίδα να μην χαθούν”.

Το μεταναστευτικό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, απαιτεί σωστές πολιτικές και χειρισμούς και επιτέλους ο Υφυπουργός Μετανάστευσης κ. Νικόλας Α. Ιωαννίδης επιβάλλεται να αναλάβει δράση με έργα.
Δεν γίνεται σε πρόσκληση του SkalaTimes για εκδήλωση ανοικτής συζήτησης για το μεταναστευτικό στη Λάρνακα, κατά την οποία θα μιλήσουν βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι, ο κ. Υφυπουργός να αρνείται να παραστεί και να μας απαντά “επειδή το θέμα είναι λεπτό δεν επιθυμώ να βγω δημόσια πρωτού υλοποιηθούν κάποια μέτρα”. Στη δική μας αντίληψη αυτό μεταφράζεται σε ευθυνοφοβία και αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε πολιτικούς με πυγμή που θα μπορούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το τόπο μας και το μεταναστευτικό, πριν να είναι αργά!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ευχαριστίες από Δήμο Λάρνακας σε όσους προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμαρχος Λάρνακας, η Επιτροπή Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων και ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας εκφράζουν τις θερμές

error: Content is protected !!