Search
Close this search box.

Διάλεξη στη βιβλιοθήκη του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας στο πλαίσιο της δράσης «Συζητώντας στη Βιβλιοθήκη»


Βιβλιοθήκη: Μία αρχαία ιστορία

Διάλεξη στη βιβλιοθήκη του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας στο πλαίσιο της δράσης «Συζητώντας στη Βιβλιοθήκη»

Την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, στη βιβλιοθήκη του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διάλεξη της Έλσας Νικολαΐδου με τίτλο «Βιβλιοθήκη: Μία αρχαία ιστορία», στο πλαίσιο της δράσης «Συζητώντας στη βιβλιοθήκη». Στη διάλεξη παραβρέθηκαν, επίσης, καθηγητές του σχολείου, βιβλιοθηκονόμοι και η ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, Αντωνία Λοΐζου. 

Σκοπός της διάλεξης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες την ιστορία των βιβλιοθηκών στον ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα έως την ελληνιστική εποχή και τη δημιουργία της μεγαλοπρεπούς βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, προκειμένου να κατανοήσουν τη συνεισφορά των βιβλιοθηκών στον πολιτισμό και στην παιδεία και να συνειδητοποιήσουν τη χρησιμότητα και αναγκαιότητά τους στη σύγχρονη, τεχνολογική εποχή.

Μέσα από την παρουσίαση, οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στις πρώτες βιβλιοθήκες της Έμπλα της Συρίας, της Νιπούρ της Νότιας  Μεσοποταμίας, της «ιεράς βιβλιοθήκης» της Αιγύπτου του Ραμσή Β΄(όπου υπήρχε η επιγραφή «Ψυχῆς ἰατρεῖον») και στη βιβλιοθήκη του βασιλιά της Ασσυρίας Ασουρμπανιπάλ για να καταλήξουν στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα και στη βιβλιοθήκη του Πεισίστρατου (που λαφυραγωγήθηκε από τον  Ξέρξη, ο οποίος μετέφερε το περιεχόμενό της στην Περσία). Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμβολή των φιλοσόφων, οι οποίοι υπήρξαν από τους πρώτους συγγραφείς και κατόχους βιβλιοθηκών με εμβληματική μορφή τον Αριστοτέλη, η βιβλιοθήκη του οποίου περιείχε τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή βιβλίων κατά την αρχαιότητα. Εξάλλου, ο μαθητής του Αριστοτέλη στο «Λύκειο», Δημήτριος Φαληρέας, είναι γνωστό ότι συνέβαλλε ενεργά στη δημιουργία της μεγαλοπρεπούς βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, εφαρμόζοντας τις αριστοτελικές αρχές για την οργάνωση και ταξινόμηση του υλικού που συγκέντρωνε από όλη την οικουμένη. Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με ερωτήματα για την παρουσία των βιβλιοθηκών σήμερα. Ως εκ τούτου, δόθηκε έμφαση στον ρόλο τόσο των βιβλιοθηκών όσο και των βιβλιοθηκονόμων που τις στελεχώνουν τον (τεχνολογικό) 21οαιώνα, προκειμένου να διαφανεί η αρωγή τους στην έγκυρη γνώση, σε αντίθεση με προγράμματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τη μαθητική κοινότητα, όπως το ChatGPT.

Η διάλεξη ήταν η πρώτη μιας σειράς διαλέξεων που θα λάβουν χώρα στη βιβλιοθήκη του λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας υπό τον γενικό τίτλο «Συζητώντας στη Βιβλιοθήκη». Η ιδέα και επιμέλεια των εκδηλώσεων ανήκει στον Φιλόλογο ΧαράλαμποΧαραλάμπους (υπεύθυνο βιβλιοθήκης) και διεξήχθη υπό την εποπτεία της συντονίστριας φιλολογικών μαθημάτων Μαρίας Ευαγγελίδου. Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσουν οι διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων, του Γ. Γεωργή (11/11, «Ο Γιώργος Σεφέρης και η Κύπρος») και του Κ. Βερεσιέ (29/11, «Άγχος φυσιολογικό και παθολογικό στο σχολείο και στην καθημερινή μας ζωή»).

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!