Search
Close this search box.

Οι 5 δυνάμεις που διαμορφώνουν αυτό που είμαστε

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς γίνατε το άτομο που είστε σήμερα; Σκεφτήκατε τι σας καθόρισε ώστε να γίνετε εσείς; (Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει κανένας άλλος ακριβώς σαν εσάς στον πλανήτη σήμερα.)

Η απάντησή μου μπορεί να δοθεί με ένα ακρωνύμιο πέντε γραμμάτων: ΓΠΧΕΜ. Ναι, αυτή είναι η απάντησή μου.

Οι βασικές πεποιθήσεις, οι βασικές συμπεριφορές, οι καθημερινές συνήθειες και οι γενικοί τρόποι λειτουργίας σας είναι αποτέλεσμα των πέντε δυνάμεων τις οποίες δηλώνει το ακρωνύμιο ΓΠΧΕΜ.

Το «Γ» δηλώνει τους γονείς σας. Σίγουρα είχαν τις καλύτερες προθέσεις, όμως είναι επίσης γεγονός ότι σας μετέδωσαν και τον ελαττωματικό προγραμματισμό τους. Έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, βάσει του τι γνώριζαν και του τι τους είχαν διδάξει οι δικοί τους γονείς. Εάν εκείνοι είχαν οικονομικές πληγές και περιορισμένο σκεπτικό όσον αφορά την οικονομική αφθονία, τις υιοθετήσατε κι εσείς (διότι ένα παιδί υιοθετεί τη σκέψη και υποσυνείδητα εφαρμόζει τα μοντέλα συμπεριφοράς των φροντιστών του που του μαθαίνουν πώς λειτουργεί ο κόσμος). Αν οι γονείς σας πίστευαν ότι η ζωή έμελλε να είναι τραγική, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κακοί και δεν ασκούν κανέναν έλεγχο στο πώς εξελίσσονται τα πράγματα στη ζωή τους, έχετε αποδεχθεί κι εσείς τις συγκεκριμένες πεποιθήσεις και έχετε εγκαταστήσει τις εν λόγω συνήθειες. Και τις προβάρατε τόσο πολλές φορές, ώστε έγιναν πραγματικά οι δικές σας αλήθειες και η δική σας πραγματικότητα. Ακόμα κι αν ήταν λάθος.

Το «Π» δηλώνει το περιβάλλον σας. Το οικοσύστημά σας έχει δραματικό αντίκτυπο στο πώς λειτουργείτε καθημερινά. Επιτρέπετε εισροές μέτριας ποιότητας στην προσωπική σας τροχιά, όπως βίαιες τηλεοπτικές εκπομπές, ανατροφοδοτήσεις τοξικών ειδήσεων και μηνύματα ναρκισσιστικών διαδικτυακών ινφλουένσερ, και μέρα με τη μέρα οι πιέσεις αυτές αποδυναμώνουν τη θετικότητα, την απόδοση και τη χαρά σας. Επίσης, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσατε κατά τη διάρκεια των καθοριστικών χρόνων που διαμόρφωσαν την ταυτότητά σας έχει ασκήσει μέγιστη επιρροή στο ποιοι είστε σήμερα στον κόσμο.

Το «Χ» δηλώνει τη χώρα. Αν μεγαλώσατε σε εμπόλεμη ζώνη ή σε μια περιοχή η οποία υποφέρει από κοινωνική μεταβλητότητα, αυτό θα επηρεάσει αισθητά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα. Αν κατάγεστε από χώρα η οποία χαρακτηρίζεται από ευημερία, αυτό δημιουργεί επίσης έναν αντιληπτικό φακό μέσα από τον οποίο επεξεργάζεστε τις προοπτικές σας και το ποιοι μπορείτε να γίνετε στο μέλλον.

Το «Ε» δηλώνει τις επαφές. Τα άτομα στα οποία αφιερώνετε χρόνο ασκούν πολύ μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε, αισθάνεστε και πράττετε. Ο φιλικός σας κύκλος, για παράδειγμα, συνιστά σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης του εισοδήματος, του τρόπου ζωής και του αντίκτυπου της ζωής σας. Εάν δημιουργείτε σχέσεις με μελοδραματικούς και χαοτικούς ανθρώπους, με τον καιρό αυτές οι επιρροές θα διαμορφώσουν αισθητά και τη δική σας ζωή.

Το «M» δηλώνει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καθημερινά, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής σας, λαμβάνετε έναν σταθερό χείμαρρο ύπνωσης και αποπλάνησης από πολλές μορφές μέσων μαζικής ενημέρωσης που μπορεί να περιλαμβάνουν διαφημίσεις με σκοπό να σας ωθήσουν να αγοράσετε προϊόντα, προτάσεις όσον αφορά τις αξίες ζωής που είναι σημαντικές και διακριτικές συμβουλές για το πώς θα πρέπει να ζείτε προκειμένου να συμβαδίζετε με τη μάζα.

Όλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου, μολύνουν την ταυτότητά σας και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τις ευκαιρίες. ΓΠΧΕΜ. Αυτό το ακρωνύμιο εξηγεί πώς γίνατε αυτοί που είστε σήμερα. Σας καλώ να αναλογιστείτε τη σημασία του. Συζητήστε το με κάποιον φίλο. Και εξετάστε και μόνοι σας τις πτυχές του. Κι αυτό γιατί όσο αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση των πέντε δυνάμεων που σας διαμόρφωσαν, ενισχύετε την αυτοκυριαρχία σας. Φανείτε αντάξιοι της ικανότητάς σας να προχωρήσετε σε καλύτερες επιλογές που είναι σίγουρο ότι θα παραγάγουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Robin Sharma, Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα

Αναδημοσίευση εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!